ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

БОЙКО БОРИСОВ НЕ Е ЮНАКА ОТ ПРИКАЗКИТЕ; АМБИЦИЯТА ЗА РЯЗКО СЪКРАЩАВАНЕ НА ЧИСЛЕНОСТТА НА ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ СЕ ОКАЗА ПРЕДИЗБОРЕН БАЛОН; ДЪРЖАВА В КРИЗА Е КАТО БРЕМЕННА ЖЕНА – МОЖЕ И ДА РОДИ, МОЖЕ И ДА ПОМЕТНЕ; В КРАЙНА СМЕТКА ВСЯКА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА СЕ ПРЕВРЪЩА И В ПОЛИТИЧЕСКА; ПРИКАЗКИТЕ ЗА БИТКА, ВОЙНА И ДР. СА ИЗМИСЛИЦА – САРАЯТ ОЩЕ СИ СТОИ С НЕЗАКОННОТО БАРБЕКЮ В НЕГО.

Името на Григор Лилов може да бъде открито както в българските медии и теливизии, така и в световни авторитетни издания – от "Ню-Йорк таймс" през английския "Гардиън" до немски и френски вестници. Той е сред призьорите на национални конкурси за репортерство и разследвания. Журналистът е автор на бестселъри за българския ъндърграунд и родния преход. След скандалните му разкрития за задкулисието на случая с медицинските сестри в “Либийска връзка”, последната му сензационна книга е “Тайният проект Бойко Борисов”.

 

Г-н Лилов, как виждате управлението към днешна дата?
То е като странник, загубил се в пустинята. Нито знае накъде да върви, нито какво го  очаква.  Има една знаменита фраза на английския политик Уилям Гладстон. Ще я цитирам: “Кризата е сбор от известни обстоятелства, който с появата на едно ново обстоятелство се превръща в неизвестна величина”. Известните показатели бяха финансово-икономическото състояние на света, зулумите на бившето правителство на Сергей Станишев, очакванията за икономически спад, наличието на дефицит в миналогодишния бюджет, тежкото състояние на банките. Неизвестното се оказа пропиляното време – близо девет месеца. И практическия банкрут на Гърция, който най-сетне показа през розовите очила на управляващите ни новата реалност в Европа и на планетата – парите се свършиха, а корупцията, безхаберието и леността се наказват сурово.
С това пропиляно време като нов параметър в уравнеието се промениха и неговите величини. Предизборното обещание за актуализация на бюджета не беше спазено. Идеите за облигационен заем в чужбина си останаха на книга. Намеренията за защитно споразумение с МВФ пропаднаха. Амбицията за рязко съкращаване на числеността на държавния апарат се оказа предизборен балон. За сравнение – Англия и Германия имат съответно 8 и 9 министри (с по един заместник), а ние – вече 17!
Накратко: спадът в икономиката е по-драматичен от първоначалните разчети, бюджетният дефицит съответно е по-убийствен, банките агонизират под тежестта на лошите кредити, външните заеми от чужбина за страни като нашата не толкова поскъпват, колкото стават все по-недостъпни, потреблението се свива, приходите в държавата съответно спадат. Нито Симеон Дянков, нито шефът на НАП или митниците ще ви кажат, че приходите от ДДС са спаднали два пъти! Затова е и паниката – пробойните се оказаха големи и многобройни и трюмът вече е пълен с вода.
Случва се нещо подобно на онова при управлението на Жан Виденов. Той завари отвратително наследство, но в името на съществуването на партията му закъсня или направо не извърши необходимите реформи. Единствената разлика с миналото е, че мотивът не е единството на БСП както преди, а рейтингът на ББ сега.
Всъщност спасение вече няма. Възможностите на държавата са изчерпани докрай и корабът й потъва – макар и бавно като “Титаник”. Единственото спасение е напускането му. Между впрочем, родните олигарси вече го направиха – всички се обзаведоха с къщурки в чужбина. Последен е Васил Божков с вила в Кан.

Но всеки ден избухват скандали, внасят се материали в съдебната система…
Не можем да говорим за истинско детрониране на разбойниците. Алексей Петров е дребна фигура, но я митологизират, за да заслужат овациите на публиката и в страната, и в Европа. Реално политици и олигарси не са пипнати. Дори дадените на прокурор министри са дадени за относителни дреболии. Разни Румен Цайса, Пилето, Маджо, Краси Шперплата, Наглите и др. са обикновени изпълнители. Днес ги има – утре ги няма и хоп, готово – борим се с корупцията.
Ще дам два примера – по-абстрактен и конкретен. Най-голямата корупционна смеха, за която се говори най-малко, е бюджетът. Да вземем например акцизите. През 2008 г. от тях са събрани 4.05 млрд лева. Планираните за 2009 г. бяха 4.26 млрд лева, очакваното изпълнение – 4.2 млрд лева. За 2010 са заложени 4.51 млрд лева. Сумите звучат респектиращо, но зад тях се крие укриването чрез разчетите на хазната на неплащането на поне още една такава сума. Ще дам пример – потреблението на горива беше над 6 млрд. литра годишно. В най-лошия случай ще  падне до 4.5 млрд. Само акцизът върху тях би трябвало да е на сума от близо 4 млрд. лева. А освен него има акциз върху цигарите, върху алкохола и т.н., при това с повишени ставки Т.е. вместо 8 млрд. лв. правителството иска да събере само 4.5 млрд.
Конкретна корупция е медийният “успех”, отчетен при сделката с правителствените самолети. Понеже няма пари, от два станаха един. Но и тази покупка е корупционна – леталото не е сертифицирано, има проблеми с годността му. Фирмата-продавач е на съпругата на един от шефовете на Първа инвестиционна банка. Сред нейните собственици е близък роднина на Тодор Живков. Но както пиша в книгата си “Тайният проект Бойко Борисов”, и премиерът ни се пада рода на зетя – на Иван Славков. Не ли е кофликт на интереси?! С дясната ръка подписваме отново сделката, а с лявата я даваме на прокуратурата. Както се изрази един от служителите на Темида –  май шантажират чрез нас, за да си гарантират подкупа. Подобен е случаят с АЕЦ-а, със спортната зала на “Главболгарстрой” и т.н.
Корупция е замлъкването около заменките в Столичната община. 17 на брой са обявените като фалшиви подписи на Бойко Борисов, с които са се осъществявали. И т.н., и т.н. Ами вижте зейналите отново дупки в София – те са кърпени по време на кметуването на премиера. И сега ги кърпят на цени от 67 до 78 лв. квадрата. За сравнение – полиран гранитогрес струва около трийсетина лв. (първо качество), труда по рязането, фугите, основата, замазките и т. н. – също толкова! Е, защо улиците и шосетата ни не са като подовете на резиденции?!
За това никой не ще да говори – играят едрите акули, а не някакви дребосъци без стабилни властови лобита, редящи законите според изгодата си. А бръкнеш ли там, бъркаш в здравето на олигарсите, кръговете и обръчите. Анализите сочат, че алкохолните фирми имат над петнайсетина депутати при Бойко Борисов, петролните – над тридесет, тютюневите – десет, и т.н. ТИМ се асоциира с 18 гербера, СИК – със самия премиер, Георги Първанов се отчита с десетина, Дори Ахмед Доган се внедрил със съветници при премиера…

Не сте ли твърде суров в мярката, с която подхождате?
Много е лесно да се ръководи една страна, която се намира в благоприятна световна икономическа среда и в която се стича поток от капитали, нищо че ставаше дума за пране на пари. Ще направя аналогия – стилът на управление на Станишев лика-прилика откопира съдържанието на дисертацията му – "Ролята на военната униформа за повишаване на боеспособността на Червената армия". Така да се каже, цялата му пара отиде в актуалната за времето свирка. И сега продължаваме да я сърбаме.
Но съвсем друго обаче е да ръководиш държава в много дълбока криза. Тогава, когато няма никакви капитали, когато дори „мръсните” пари са побягнали от България! Ситуацията при ГЕРБ и Бойко Борисов е неимоверно по-тежка от тази при управлението на тройната коалиция. Днес дори дори дребни корупционни практики, дори дребни дефекти в управлението са в състояние да причинят огромни беди.
Държавата в криза е повече и от бременна жена – трябва да я обгрижваш непрекъснато и да й угаждаш във всичко. Иначе я роди, я пометне.

Как гледате на идеята за влизане в чакалнята на еврозоната? 
Кабинетът си е създал пореден мираж. Идеята за скорошно приемане на България в чакалнята на еврозоната – т. нар. механизъм ERM-2 е мъртвородена. Дипломатите и финансистите ни сякаш не чуват, че на две международни конференции официални представители на Европейската централна банка (а това косвено означава и западноевропейските правителства) се обявиха срещу валутните бордове и членството на нови страни в механизма за приемане на еврото. Причината е проста: според механизма ако националната банка, в случая БНБ, не може да отговори на търсенето на евра срещу заплащане в левове, то се намесва Европейската централна банка. Те идиоти ли са да купуват родните обезценяващи се банкноти, като ги заплащат с европейската валута?!? Но дори и да са олигофрени, днес светът е в криза и финансовите ресурси не достигат, за да се подаряват на мафиотизирани държави като България.
Естествено, има и обратни аргументи, но те минават през отказ от валутния борд. Между впрочем, никъде по света валутните бордове не са издържали повече от 12-14 години. Хонконг е изключение, но той е особен случай – ясно е защо. Те са като лягане на операционна маса, която ти спасява живота, но не го прави пълноценен. Вероятно една от скритите идеи е и тази – обезценка на лева, която ще смали тежестта на лошите кредити и ще позволи наливане на пари, както прави Западът. Другият вариант – да се печатът при сегашното съотношение, както става в момента, е безумие – ще провокира хиперинфлация.

Къде в крайна сметка ще прави реформи правителството, според вас?
Аз не ръководя кабинета, за да предсказвам действията му.  Но в тях има голяма доза популизъм. Например данък “лукс” – та нали “бентлитата” се водят не толкова на имената на физическите лица, а на имената на фирмите и холдингите им, за да си приспадат ДДС от бензина и сумите от поддръжка. Ще въведат налога, но няма какво да вземат. Освен рейтинг – виж към кого посегнаха. Пък и 30-40 милиона не спасяват ситуацията – необходими са поне 2 до 3 милиарда.
Едното спасение са европейските фондове. Досега са усвоени едва 2.5% от отпуснатите суми. При това са “усвоени” в лични джобове, а не за нуждите на обществото. Второто спасение е рязко съкращаване на администрацията .- може да донесе около 350-450 млн. Трето – нова философия за обществените поръчки. Първо трябва да се спре с кражбите и второ – при липса на ресурси и стагнация да строиш магистрали е безумие. Макар и скъпи проекти, те създават малко работни места и нямат мултиплициращ ефект по веригата на доставките. За сметка на това са чудесен инструмент за обогатяване на шепа хора. И на мен ми се лети по 4 платна от София до Бургас. Може и да станат, обаче по тях тогава няма да има какво да се движи – без пари за бензин. Това е проблемът. По-добрият вариант са малки, но много обществени поръчки – улици,плочници, В и К, ремонти и др. Всъщност това посъветва и Кристалина Георгиева – сегашният ни еврокомисар.  Но пък от тях келепирът за олигарсите ни е никакъв, а и комисионните за чиновниците – ептем мижави.
Вариант е и данъчната амнистия, за да се спре изтикването на фирмите и оборотите в сивия сектор и да се вземе свеж финансов ресурс.
Вариантите са много, но далеч по-важният въпрос е “чие е това правителство”?  Кой стои зад него и зад премиера, скрит в сянката на кулисите вместо под прожекторите. Коя е тази тайна власт, за която разказвам в книгата си. В крайна сметка тя ще обслужи първо себе си, а ако остане нещо – чак тогава и нас.

Каква ще бъде пролетта и лятото на това управление?

Аз просто съм ужасен от това, което става. Винаги съм твърдял, че ченгета (не в обидния, а в добрия смисъл на думата) не могат да управляват държавата. Проблемът е, че те нямат общ поглед върху нещата. В службите се работи на мозаечен принцип – всеки си знае своето парченце и е желателно, дори задължително да не знае кои са останалите късчета. А при държавното управление е обратното – трябва да познаваш цялата картина. Какво се получава – работиш в системата за сигурност 10-15-20 години. Това формира манталитет, поведение, поглед върху нещата. Резултатът го виждаме в момента – едни разпилени и хаотични действия.
Единият сценарий е да преживеем кризата, след което ГЕРБ ще посегне към президентската институция. Накратко – да се сдобием с български Путин, макар и във формата на фарс. Другият – кризата да ни удави, а цунамито й да помете цялата политическа класа, включително и Бойко Борисов. Има вариант и за етническо напрежение, понеже то може да послужи като отдушник за гнева на народа и да запази сегашната обществено-олигархична конструкция. .
Аз прогнозирам по-мек вариант. Чака ни срив на лева, на банковата система, на властта – съответно служебен кабинет и нови избори….
В крайна сметка вероятно Европа ще отмени валутния борд, въвеждайки еврото и за сметка на това ще ни наложи политически борд, като вече се случва в прибалтийските държавни. Неочакваната идея за влизане в чакалнята на еврозоната подсказва за такова развитие, при което ГЕРБ иска да си запази инициативата и съответно властта и нейните ресурси за обогатяване.

Какво казва вашият анализ за скандала ГЕРБ – Първанов?
Този конфликт беше предизвестен. Той е сблъсък не толкова на личности, колкото на сценарии за властта, както разказвам в книгата си “Тайният проект Бойко Борисов”.
В действителност идването и утвърждаването на власт на когото и да било винаги е дело на някакъв скрит сценарий. Ще дам пример – вече е ясно, че експлозията на демокрацията на 10 ноември всъщност е маскирала преврат на част от комунистическата номенклатура, при това замислен извън от България – от Москва. Бойко Борисов е продукт на подобен замисъл. Любовта на народа към него е внимателно отгледана като рядко саксийно цвете. Защото се иска дълга и търпелива работа, мощни спонсори и финансиране, грижлив ПР и организиране на медиен конфорт, осигуряване на международна подкрепа, за да завоюват симпатиите на електората и да се получи задгранично признание. Проблемът е, че идването на власт на когото и да било и където и да е, не е като да изтеглиш шестица от тотото. Не е само народът да те хареса. Това е все едно да изградиш къща – от проекта и основите през покрива до обзавеждането и тогава да поканиш публиката да я одобри или отхвърли. Така че и “ГЕРБ” и неговият лидер си имат архитекти, строители, творци на интериора. Затова Бойко Борисов е проект и в книгата става дума и за неговите скрити и могъщи автори.  Защото чудесата се случват само в приказките.
В обществен план Бойко Борисов вече е в отстъпление. Замислете се – на парламентарните избори партията му взе по-малко гласове в столицата, отколкото той на кметските. А на сегашните избори в София за Фандъкова гласуваха още по-малко хора – едва всеки шести от имащите право на глас. Икономическата криза също внася своята лепта – броят на разочарованите от управлението се увеличава. Т.е. ГЕРБ ще се окаже поредният неуспял “спасител” на нацията – по веригата от Андрей Луканов през Жан Виденов до Костов, царя и  Сергей Станишев.
Всички те са дело на тайни проекти. Първанов също е рожба на проект, макар че страниците му в този сценарий са различни и както някои смятат – вече прочетени. С негова подкрепа беше реанимирана ролята на БСП във властта. С Бойко Борисов те са два ешелона на властта в България, понякога дружески, понякога враждебни един на друг.
Личното ми мнение е, че на фона на кризата президентът ще изиграе ключова роля. В крайна сметка всяка икономическа катастрофа се превръща и в политическа. Т.е. държавният глава ще назначава служебното правителство. Заради вероятността от служебен кабинет, който може да предреши резултатите – икономически и политически, пламна войната между Генерала и президентската институция. Считам, че искрите между тях се раждат и от знанието им за бъдещето на страната, което предстои.
Бойко Борисов разчита, че ще хвърли вината за интригата върху Първанов (модерен, обратен прочет на Жельовите Боянски ливади) и ще се прицели успешно в президентското кресло. Президентът пък вижда шанс да реализира в тези условия свой политически проект.
Понеже говорим за проект, той разписва като архитектурен чертеж всичко – публичният образ, ПиАра, парите, финансирането, контактите, връзките, дори личния живот на героите си. От тухлите и бетона до водопровода и елинсталацията. Аз не смятам, че Б. Б. ще изкара целия си мандат.  Той има блестяща кариера, но съм виждал не малко провалени бестящи кариери. И Луканов, и Костов по едно време имаха харизма, но кариерата им беше прекършена със светкавична скорост. Кариерата на царя също. Б. Б не е от дългосрочните политически проекти. В България нама дългосрочни проекти.
За мен обаче е важното след проекта Б.Б. кой нов сценарий ще последва и дали героят му ще е той или тя.

Тя?! На политическата сцена ще излезе някоя жена?!
В момента има два нови проекта, които ще набират скорост – този на Меглена Кунева и онзи на Кристалина Георгиева. Този път и двата проекта са тясно свързани със Запада. Личната ми прогноза е, че бившата еврокомисарка има шансове за президенсткото място, а сегашната ни – за място на премиер.

Отношенията ДПС-ГЕРБ каточели се затоплят. Вие как мислите?
Ролята на Доган остава в управлението, макар и в дълбока сянка! При Борисов Доган е като фантом – уж го няма, но духът му, сянката му, интересите му са дълбоко вкоренени в това управление. Приказките за битка, война и др. са измислица – сараят още си стои с незаконното барбекю в него. Има единствено публична пушилка, която гради имиджа на проекта за премиера Борисов по света.
Защото физиономията на Ахмед Доган надничаше от бившата външна министърка и кандидатка за еврокомисарка Румяна Желева – тя е била изпълнителен директор на фирма на афериста Мирчо Циганина, който е част от обръчите на ДПС и построи замъка им в Бояна, където живее лидерът на партията. Единствено натискът на ЕС и Запада я отстрани от политиката. Премиерският съветник Светослав Спасов е бивш шеф на Либералната ансамблея на НДСВ. Първа дружка там му е бил известният Дилян Пеевски, чиято майка – медийната императорка Ирена Кръстева осигурява вестникарския и телевизионен конфорт за генерала. В края на септември 2009 г. г. като съветник на премиера по социалните и здравни въпроси беше назначен още един човек на Ахмед Доган – Доян Зия. Той е брат на депутата Нахит Зия., който след автомобилна катастрофа през 2006 г. е в кома. И да не продължавам изброяването – ще се разпростре на десетки и десетки редове.

Кои знакови дела ще бъдат доведени докрай и кои ще останат само медийни фойерверки?
Наглите и Алексей Петров заради натиска на чуждите посолства и спецслужби. Бившият тартор на ДАНС изгоря не заради афери у нас, а навън. Сега обвиненияата едно по едно падат, но първите бяха свързани с членове в закона за контрабанда на оръжие, на хора (свързани с радикални ислямистки организации), на наркоканали, (които ги захранват с финанси) и т.н.
Останалите ще са пушилка. Ето, съвсем наскоро за десетки милиони щета и корупционни сделки съдията даде на Друмев само 4 години затвор. На втора и трета инстанция присъдата ще се стопи до 3 години, които се лежат условно. Но дори и тези години нямаше да ги има, ако не предстоеше поредния доклад на Еврокомисията за България.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКА

ИЛИAНА БЕНОВСКА: ЗАД ОПИТИТЕ ДА СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗА НА РАДИО
К2 СТОЯТ ПРЕСТЪПНИ НАМЕРЕНИЯ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

СЛУЧАЯ СПАСКА МИТРОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА БУНИ ДУХОВЕТЕ

КОШМАРЪТ С ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ В СОФИЯ ИМА НОВИ ИЗМЕРЕНИЯ

ТРУД УЛИЧИ ПРЕСЦЕНТЪРА НА ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО В
ДОЛНА ЛЪЖА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3067

Posted by on мар. 23 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.