ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

КЛЮЧЪТ КЪМ ДОБРИЯ МЕНИДЖЪРСКИ ПОДХОД ЕДВА ЛИ СЕ КРИЕ В ТОТАЛНИЯ ЛИЧЕН КОНТРОЛ И В „ДИСЦИПЛИНИРАНЕТО”.

ПАДА ВЪЗРАСТОВАТА ГРАНИЦА НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕД ПОДРАСТВАЩИТЕ.

98 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА НЯМАТ ПОДГОТОВКА ДА РЕАГИРАТ НА ТЕРОР, ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ИЛИ ДРУГИ ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ, КАЗВА ОЩЕ СПЕЦИАЛИСТЪТ ПО СИГУРНОСТТА

Томо Борисов е завършил Националната спортна академия, специалист е по източни бойни изкуства. Има специализирано полицейско образование и дългогодишен стаж в Националната служба за охрана. Собственик и управител на "Секюрити Група Алфа", вицепрезидент на Международната Джу-джицу федерация и ръководител на Департамент за специална защита за армия, полиция и охранителни фирми. Председател на Българската Джу-джицу федерация. Председател на Алфа-клуб „Да оцелееш” и председател на „Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност”.

 

През последните години природата не щади човечеството – земетресения, наводнения, вулкани, атомни аварии, както и терористични нападения… Доколко населението у нас е подготвено за подобни бедствия и атаки?
Наблюденията, анализите и проучванията на експертите от Международната асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност показват, че хората не са подготвени и нямат култура на поведение по линията на превенцията и справянето при бедствия или терористични атаки. Българското общество не знае как да реагира в екстремна ситуация. Всъщност, едва ли някой има съмнение, че тази тъжна констатация е вярна. Причините са многопластови – от една страна стои нашата народопсихология и манталитет. Ние, живеейки на географска територия по-малко уязвима от бедствия, а и имайки шанса в новата ни история да не преживеем войни, гражданско напрежение или терористични атаки, по някакъв начин на психологическо ниво сме с идеята, че сме застраховани от неприятности. Понякога и страдаме от синдрома „на мен това няма да се случи”. Отделно, като нация, на всички нива и мащабност на проблемите, обикновено реагираме след случване на негативните събития. Чак когато в дома ни влязат обирджии укрепваме вратите и ключалките, инсталираме СОТ. Едва при натровени деца от цяла детска градина си казваме – определено трябва да има строг контрол при храненето им. А това са неща, за които предварително е ясно кое трябва да бъде направено, кое е единственото правилно и редно. Вижте терористичните атаки например. България е член на НАТО и освен това изпълнява определени мисии, които са свързани с европейската политика, затова априори трябва да бъдем особено внимателни по отношение на своята сигурност. Целите на тероризма са да създаде паника, смут и страх в обществото. Миналата година, когато започнахме кампания за информиране след взривовете в Атина и Германия с колет-бомбите, много малко хора се заинтересуваха от превантивните събития и обучения. Единствено работодатели от две-три организации проявиха интерес към наръчника по оцеляване при терористични заплахи, бедствия и аварии. А реакцията на хората е много важна. Те трябва да имат висока степен на наблюдателност, която може да се възпита и тренира. Изключително важно е и хората да имат добра обща култура за оказване на първа медицинска помощ.

Вече се чуват все повече гласове за специални часове в училище, които да учат подрастващите на умения за оцеляване. Вашето мнение?
В момента се обсъждат промени в закона за образованието. Общо е мнението, че учебната програма на подрастващите трябва да бъде разтоварена и облекчена – и като брой часове, и като обем и съдържание на учебниците. Мисля, че за допълнителни часове трудно би могло да се говори в един такъв процес на редуциране и намаляване на детската ангажираност. Отделно, когато става дума за задължително или факултативно обучение по превенция на сигурността и оцеляването, която нямам колебание, че е необходима на децата, не могат да бъдат пренебрегнати и различните мнения за необходимост от умения и познания в други посоки. Здравните специалисти са на мнение, че подрастващите имат спешна нужда от задължително здравно обучение. Църквата счита, че обучението по религия е категорично необходимо. Трети браншове и съсловия виждат базови пропуски при младите в своите сфери. И всички те са прави. Но това значи още много допълнителни часове в училище, при условие, че говорим за по-малка ангажираност на детето. Отделно, въпреки че съм абсолютно убеден в нуждата от превантивно обучение в сигурността, все пак си давам сметка, че повдигане на подобно искане ще заприлича на много подобни ситуации, в които въвеждахме закони и наредби, а едва после осмисляхме възможността за реализиране на идеята. В момента в страната не разполагаме с достатъчен ресурс от подготвени преподаватели и инструктори, които да провеждат превантивни занимания по оцеляване в цялата страна. Затова сме избрали възможния и обективен вариант за подготовка на гражданите – издаваме наръчници, организираме кампании, провеждаме регулярни обучения за деца и възрастни. За съжаление, както споделих, въпреки че винаги са безплатни, активността на хората да получат умения за справяне и оцеляване не е много голяма. Усилията ни в момента са концентрирани главно в мотивиране на гражданите, в убеждаването им, че тези знания са им необходими, че могат да спасят имуществото, здравето или живота им. Благодаря на медиите, че ни помагате в тези усилия!

Какво трябва да има едно домакинство, за да оцелее в подобна ситуация?
98% от българските семейства нямат подготовка да реагират на терор, земетресения или други екстремни ситуации. Няма инструктаж на децата, ако стане земетресение или голям взрив, къде да се скрият. Всяко семейство трябва да обсъди опасността от пожар, тежки метеорологични условия, земетресения. Трябва взаимно да си припомнят видовете бедствия, които е най-вероятно да се случат. Да се изберат начини за реагиране при всички отделни случаи. Да се научат предупредителните сигнали, как звучат и какво трябва да се направи при съответния сигнал, как може да се помогне на хора в напреднала възраст и хора с увреждания или трудно подвижни. Да се разгледат плановете за евакуация на работното място, в училището на децата, както и в обектите, в които хората прекарват свободното си време. Важни телефонни номера при спешни случаи – да се обясни на децата и по-възрастните родители кога на кого да се обадят. Всеки член от семейството е добре да знае как централно се изключва електричеството в дома. Необходимо е да се обозначат безопасните места в жилището при различните видове бедствия – трегери, носещи стени, по-малки помещения (бани, тоалетни, килери). Домакинствата не трябва да подценяват необходимостта от аптечка на достъпно място, фенерче, пожарогасител. Както и „проиграването” с децата и възрастните на правилните реакции при злополука, авария, терористичен акт. Тези знания са необходими, когато сме в ситуация на паника и внезапно бедствие.

Формата на някакъв вид военна подготовка след завършване на училище подходяща ли е за дисциплинирането на обществото, според вас?
Някога имаше такъв израз, „мъж, който не е ходил в казарма, не е мъж”. Спомням си го с усмивка. Но дори, когато казармата беше задължителна, гледната точка за ефекта от нея върху отделния човек не беше еднозначна. Това е в сила и за някаквата форма на военна подготовка. Хората са различни като психика и като устойчивост. Методите за дисциплиниране не могат да бъдат релевантни за всички. Отделно, освен като експерт по сигурността, аз имам опита и на работодател на хиляди хора. И този опит ме научи, че ключът към добрия мениджърски подход едва ли се крие в тоталния личен контрол и в „дисциплинирането”. За зрялостта на едно общество са по-важни други неща – ценностна система, добро образование и възпитание, морални устои, добронамереност и мотивирани хора, които да работят и за своето личностно израстване, и за страната си. В сферата на сигурността всеки един гражданин може да накара съзнанието и мозъка си да работят по-бързо и, може би, по-разумно. Хората са програмирани с основни умения за оцеляване. Всички умения, включително и физическите, могат да бъдат развивани.

Според много либерално настроени общественици притежанието на огнестрелно оръжие повишава престъпността, докато според консерваторите е точно обратното. Какво е вашето мнение за притежанието и контрола върху оръжията у нас?
След поредицата отвличания на бизнесмени се заговори за необходимостта от лесно снабдяване с лично оръжие. Голяма грешка е един бизнесмен да си купи пистолет и да реши, че вече е защитен. Или да връчи оръжие на личния си шофьор. Пистолетът ще му помогне, ако го изненадат крадци, може да има респектиращ ефект, но когато го нападне изключително добре подготвена банда за отвличане, оръжието не може да го спаси. Отделно, използването на оръжие изисква не само обучение по стрелба, а и психическа подготовка. Аз определено съм за по-строг контрол при придобиването на оръжие. Не мисля, че масовото въоръжаване в страната ще ни избави от проблемите с престъпността, напротив – може да доведе до нови.

Как икономическата ситуация днес влияе на криминогенната обстановка? Не само вече баналния пример от Сливен, който медиите като че ли преекспонираха, но и като цяло?
Икономическата криза ще поражда криминални престъпления. Това е знак, на който трябва да се направи добър анализ, че престъпността ще се разраства – народът обеднява. Трябва да очакваме, че все повече ще бъдем свидетели на такива криминални престъпления. От полицията сигнализират, че в условията на икономическа криза много собственици на фирми икономисват от охраната си, банките и финансовите институции също, а бандитите само това чакат. Икономическата криза, следвана от безработицата, се разпростират и в криминалния бизнес. Обеднели бандити са склонни да правят все по-дръзки престъпления и обири.

Засилва ли се битовата престъпност и особено делът на децата и юношите в нея?

По резултати и данни на МВР за миналата година, максимален ресурс е отделен за справяне с организираната престъпност, но се отчита бум на битовата. Битовата престъпност се разраства предимно в райони, където няма икономика и се наблюдава демографски срив. Това са малките населени места и бедни общини, но не само там. Всеки един човек в страната има своята статистика по отношение на кражбите, обирите и нападенията. Почти всички сме потърпевши, наши познати, близки – също. Наистина, и детската престъпност нараства през последните години. Това не значи, че преди не е съществувала, може би по-рядко е отразявана в медиите. И все пак, коректната констатация е, че количествено детската престъпност не се е увеличила драстично, но е променена по други критерии. Пада например възрастовата граница на извършителите на престъпления сред подрастващите. Увеличават се хулиганските мотиви, все по-голям е броят на момичетата с агресивни прояви. Арогантността и хладнокръвието, жестокостта, с която децата извършват престъпления, са все по-големи.

Как виждате справянето с престъпността в големите градове и селата. Очевидно прилаганите досега подходи не бяха много успешни?
Политическа воля, бързи производства, справедливи дела, добри закони, авторитетна полиция и превантивно обучение и възпитание. В тези няколко критерия се съдържа всичко. Съхраняването на целостта на тази верига е проблем не само за България, но и за целия свят. Което не е успокоение, борбата срещу престъпността трябва да продължи. Просто каузата трябва да бъде обща, на всички нас.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3789

Posted by on мар. 30 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.