ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

Томас де Мезиер (роден през 1954 г.) е германски политик от Християндемократическия съюз, адвокат, една от водещите политически личности на Федерална република Германия. От 2009 г. до 3 март 2011 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Ангела Меркел, а от 3 март 2011 г. е избран за министър на отбраната. В интервю за списание „Щерн” Томас де Мезиер споделя мисли за ценностния консерватизъм, семейството, партиите и смисъла на представителната демокрация.
 

Г-н де Мезиер, консерватор ли сте?
Да.

Това ще изненада много от Ващите партийни приятели. Какво формира личния Ви консерватизъм?
Това не е въпрос на съдържание, а на поведение. Консерваторът не възприема самия себе си като толкова важен, той знае, че човешкото същество е ориентирано към общността. В християнски смисъл за него е в сила посланието: „грижете се за доброто на града”. Консерваторът прави повече, отколкото трябва да прави. Това го отличава от либерала, който мисли, че ако всеки прави достатъчното за себе си, заедно това ще доведе до баланс.

Това е направо революционно – във всеки случай не споменахте ценностите, които винаги са били много важни за консерваторите: семейство, църква, отечество.
Трябва да се прави разлика между структурен консерватизъм и ценностен консерватизъм. Винаги съм бил за едно ценностно консервативно поведение – и искам да го разясня с пример за семейството. Семейните структури се промениха, има семейства, в които поне единият партньор е с дете от предишна връзка, съществуват така наречените нерегулирани бракове, в които партньорите живеят без да сключват брак и много други. За мен трайната връзка между мъжа и жената в граждански брак е правилото, към което си заслужава да се стремим. И се радвам, че според изследването на „Шел” за младежта по-голямата част от младежите изразява това като своя цел.

Една цел не е реалността.
Разбира се, целта често не се постига. Такъв е животът. Но няма връщане назад към представата за семейство от 19-и век. Структурният консерватор съжалява за това и се опитва да съживи тази представа. Бих казал: нека говорим по-малко за институцията на брака, повече за ценностите, свързани с него: отговорност, лоялност, вярност, да бъдеш образец при възпитанието на децата.

Но с разпадането на традиционните форми на живот като брака се променят и ценностите – например представата, какво значи вярност.
Какво е вярност? Ние бива да свеждаме верността до сексуалната моногамия. Верността има нещо общо с лоялността, със свързаността. Например със собствените деца, дори и след развода. За мен това е една много консервативна ценност, този вид вярност, която надхвърля далеч плащанията за издръжка на децата, и за която може би актуалните интереси, тоест животът с нов партньор, трябва да останат на заден план.

Дали сме свидетели на неумолимия залез на народните партии, или просто традиционните консервативни избиратели на ХДС го напускат?
Факт е, че политическият модел, състоящ се от две големи народни партии, едната център-дясно, другата  център-ляво, които формират политическия живот, в други европейски страни вече не съществува. Във Франция, например, левицата е разпокъсана и преди избори се събира в един съюз, в Италия десните правят същото. Това прави необходимо едно изтеглено напред във времето коалиционно споразумение и е може би модерна перспектива. Това, което изживяваме в Германия, това е свиването на народните партии. Дали това е процес на нормализация, не знам. Но във всеки случай бих го оценил като достойно за съжаление.

И за Социалдемократическата партия?
Да. Защото имаме нужда от подреждащата, от свързващата сила на народните партии, които  предявяват претенцията да правят  политика не само за една определена клиентела, а за голямо мнозинство от хората. Дали това – предвид разпадането на различните  среди от избиратели – ще е възможно в бъдеще, не знам. Но мисля, че са погрешни съветите към  Християндемократическият съюз, да прави политика само за хората, които счита за консервативни. Това не е достатъчно, за да се минат 40 процента на избори. Трябва да направим цялостно предложение.

Толкова ли е важен референдумът за големите проекти?
Не. Аз съм отявлен привърженик на представителната демокрация и принципно против референдуми. Те са подходящи евентуално в обсега на малките общини. Повечето от проблемите обаче не могат да се сведат до простите въпроси „да-не”. Например, политиката в областта на пенсиите, участието в Афганистан, въпросите на ядрената енергия или борбата с тероризма – това е твърде сложно.
Правовата държава, във формата на представителната демокрация, е взела решение за един определен резултат. И това не може да се преобърне от „демокрацията на настроенията”. Затова и референдумът не е решение. Пряката демокрация привилегирова непосредствено засегнатите и дискриминира косвено засегнатите.

Може ли едно отношение, насочено мощно срещу мюсюлманите и исляма, да развие експлозивна сила, която да разруши единството на ХДС?
Това няма нищо общо с консерватизма. Безспорно е, че историята на Европа е и история на шансове и граници на битката между религиите. В 30-годишната война се убиваха католици и протестанти. До скоро християните в Северна Ирландия се  преследваха взаимно. А днес ние трябва да се борим за съвместното съществуване на религиите.
Религията има сила, която не само обединява, но може и да разделя. Може би ние нямаме вече навика да понасяме конфликти. Но трябва да спорим, както за по-големите проекти, така и за съвместното съществуване на религиите. Все пак в спора все още не се крие краят на републиката.

Сигурно гледахте футболната среща между Германия и Турция…
Разбира се, бях на стадиона.

Мачът беше ли пример за успешна интеграция или поради освиркването на Месут Йозил, по-скоро обратното?
Нека да не възприемаме всичко това толкова драматично. Ако някой премине от Дортмунд в Шалке, той ще бъде освиркан по същия начин.

Превод: Господин Тонев; със съкращения от списание „Щерн”
www.cao.bg 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) -Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3807

Posted by on апр. 12 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.