ТОЛЕРАНТНИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ?

В нашата малка държава едно от любимите ни занимания е да се сравняваме с американци и западноевропейци. Като разбира се, винаги сме по-умните и по-красивите, което общо взето си е истина. Рядко, обаче се запитваме дали сме достатъчно толерантни. Не може, а и не бива да се дава оценка за цял народ, не само е трудно, но и е глупаво. В такъв случай ще дам два примера, които описват една малка част от българите.

Първият е гей парадът, от преди няколко месеца. Много се изписа и каза по този въпрос. Според някои правата на хомосексуалистите са били потъпкани… Глупости. Нямам нищо против тях, но такава показност е просто неприемлива. В този случаи напълно разбирам хората, които открито споделиха отрицателното си мнение пред медиите. Трябва всичко да бъде с мярка. Друг е въпросът, че не трябваше да бъдат хвърляни бомбички, шишета и какви ли не още боклуци от крайните активисти.

Вторият, по–пресен пример, е от мача Левски – ЦСКА. През голяма част от срещата се чуваха маймунски подвиквания и викове от рода на „печка” и „циганин”. За жалост това бяха предимно млади момчета, които доста яростно изсипваха „толерантното” си отношение към цветнокожите футболисти на терена. Да кажем, че това са младежи, които се забавляват, ако изобщо може да се смята, че това е някакво забавление, но по подобен начин се отнасяха и възрастни мъже, на които просто не им отива такъв вид отношение.

Убеден съм, че има още много подобни примери, на които се радвам, че не съм станал свидетел. Не е особено лесно да се прецени какво трябва да е отношението към расисти и дискриминатори, които в България не са стигнали до крайности както в други дъражави, но въпреки това българите не сме от най-толерантните народи.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЕВРОПА ЗАПОЧВА ДА ИГРАЕ ВОДЕЩА РОЛЯ В КРИЗАТА

ПРОМЕНИ ЛИ?

ИСТОРИЯ ЗА ЖАБИ

ВЛАДИМИР ШОПОВ: ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ВЪПРОСА ЗА СУБЕКТА НА ПРОМЯНАТА

„ШВЕДСКИ” ПЛУЖЕК И „БЪЛГАРСКИ” СМОКИНИ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1622

Posted by on ное. 2 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.