ТОЛЕРАНТЕН ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ?

Gergana Boteva

Автор: Гергана Ботева, студентка по журналистика

Поглеждайки в исторически план, няма как да се отрече толерантността на българския народ и търпимостта му към чуждото мнение. Но идва един хубав момент, в който на всеки жив организъм просто му писва. Дали организмът ще е човек, народ или цвете, останало без вода, идва една повратна точка, в която новата реакция не прилича на предишните. Човекът може да избухне (в преносен смисъл), народът да се вдигне на бунт, цветето да увехне. Винаги е възможна смяна на поведението в критични условия. И явно тези критични условия за българина са дошли. От либерален по душа, той е станал непримирим към нелепостите, които се случват под носа му. Прекалено дълго време е свикнал да не му се чува гласът и да не му се зачита правото на нормален живот. И да, той не е толерантен в момента, защото прекалено дълго е свикнал да не са толерантни с него.

Все пак, да се върнем назад и да отбележим, че всъщност по природа сме търпелив народ, който мирно и тихо си е живял в пределите на Източните Балкани и никога не е посягал на нечия свобода. Никога не е имал претенции да се империализира и да нарушава нечие право на свободно съществуване. България е била толерантна към останалите народи. Никой не е бил под българско робство или в българска колония някъде. Българинът е ценял човешките свободи и по човешки е очаквал същото от другите. За съжаление е имало много по-недоброжелателни. Тези, коравосърдечните, не уважавали чуждата култура, та дори и чуждата раса. Империалистични интереси са довеждали до завземане на колонии, избиване на местно население, експлоатиране на роби, загуба на милиони човешки животи и съдби, политически, социални и емоционални робства. И тези империалисти не са били толерантни. А парадоксът е, че сега Англия, Франция, САЩ, Италия, Испания, Германия и редица други водещи световни сили, претендират за толерантност и либерализъм. По-либерални ли са от българина?

Голяма част от написаното по-горе не е история, то се случва и днес… Корпоративни, политически, икономически интереси са изместили човешките. Липсата на морал се усеща и от най-търпеливия.  И така, търпеливият българин е достигнал до момента, в който водата излиза от вместимостта на чашата. Той не иска американци да се мешат в икономиката му, не иска руснаци да определят политиката му, не иска да живее със сирийци. Защото твърде дълго той е бил от онези, чийто свободи и идеали са били захвърляни в някоя от всичките посоки на света. Сега той иска сам да определя съдбините си. А не да слуша заповеди, дошли от втори лица, измислени от трети, по идея на четвърти…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7824

Posted by on ное. 17 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.