ТОДОР КОЛЕВ: ДНЕС Е ВАЖНО НЕ КАКВО ВЪРШИШ, А ЗА КОЛКО

ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ КУЛТУРАТА

КОЙ Е ТОЗИ СМЕЛЧАГА, КОЙТО НЯМА ДА ОТИДЕ В ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, АКО ГО ПРИВИКАТ

Актьорът Тодор Колев, безспорна легенда в българското кино и театър, е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършил е ВИТИЗ. Изиграл е десетки роли в киното и в театрите на Шумен, София. Пловдив, Смолян. Днес освен в тв шоуто „Денсинг старс” играе в постановката „Умирай лесно” на театър „199” и в „Оливър” на младежкия театър „Николай Бинев”. За кратко време е преподавател в НАТФИЗ. Автор на книга за живота си: „Варненското софиянче от Шумен”.

 
Господин Колев,  вие създадохте в киното и театъра незабравими образи. Успяхте ли да изиграете ролята на живота си?
Не, все още не. Реалната ми преценка затова отива натам. Копая в нивата, така да се каже, в крайна сметка оценката е на публиката. Всяка една роля има своя живот, своето време, но най-важен е процесът на работа. Това е,  което остава при мен.
Любимата роля 
Все пак има ли роля, която предпочитате?
Няма образ, роля, която най-много да обичам. Ако трябва отстрани да погледна с преценка на професионално ниво, да остана встрани от актьорската гледна точка, а аз имам тази способност, работата ми във филма „Господин за един ден” е най-добре свършена.
Какъв човек сте в живота – весел, тъжен?
В живота, личния, човек е едно, на сцената – друго. Разделям двете неща, те нямат общо.
Смятате ли, че  днешните, по-млади актьори, комици, са на нивото на вашете поколение?
Проблемът не е в поколенията. Проблемът опира в начинът на изказ, форма и най-важното – това, което искаш да кажеш, да внушиш на хората с някои роли. Ако има нещо нежелателно и твърде неприятно  то е когато някой, за да изтръгне хумор от нищото прави неща, които са просташки. И това е тъжно, антихудожествено. Много наглост, безпардонност се ширят, примерно в телевизионните предавания. На младия актьор могат да му се простят тези забежки, но за възрастния водещ подобно поведение е трагично. Тук има и нещо друго – появиха се телевизионни предавания, които са всъщност са радио предавания. Говорят някакви хора, които не се виждат, нямат никаква визия., дискутират с водещия. Принуждават те да гледаш 2-3 часа само в него и да обсъждаш често непростимото му поведение. А не мога да си обясня и друго – има излъчвания в които зрители от 7 часа сутринта се обаждат на телефона със своята болка, с проблемите си и наивно вярват, че нещата ще се решат. Мисля си дали в страната ни не живеят прекалено много луди хора.
А колкото до талантите сред младото поколение – има ги! Много добри комици са: Виктор Калев, Краси Радков, но за да продължат да се развиват трябва да излязат от шоуто на Слави Трифонов. Там им се пречи. Много харесвам и обичам Димитър Рачков, талантлив актьор е.
Видно е бездуховността е сграбчила отвсякъде обеществото ни, разрушена, сбъркана е ценностната ни система, има отстъпление от театъра, киното, изобразителното изкуство, музиката. Чалгата превзе сцената. Жълтите вестници бълват клюки…
Наистина, това което пишат жълтите вестници е страшно, безотговорно, без грам истина, но чувал съм, че там се печелят много пари. В чужбина, която усърдно копираме също има жълта преса, но нещата се проверяват. Не можеш да се прехранваш, като надничаш под бельото на хората. Тези измекяри, така наричам и авторите им и издателите, дебелеят в буквалния, физиологичния смисъл на думата, но духовно отдавна не съществуват. Всичко опира до манталитета.
Когато се опитвам са анализирам някоя случка или нещо, което се появява и по преса и по телевизия и не мога да намеря отговор се обръщам към една моя авторска формула – простотия съчетана с бездарие. Всичко се оправдава, ако го подчиниш на нея. Това е белегът, който постоянно убива тая държава във всички области – от обикновения бит до обществените, държавнически отношения.
Добре, как все пак ще се възстанови, възроди духовното в обществото? В областта на икономиката надяваме се все някак си нещата ще могат да потръгнат, но в духовната сфера?
Не сте права, че икономиката ще се оправи. Управляващите не се държат адекватно, сега целият свят се тресе от проблеми, само ние сме добре.  Америка, Китай, Франция, Германия са във финансов колапс, а ние най-отвисоко бяха предупредени да нямаме грижа. Това е безотговорно.
Поразиите, които продължават да се нанасят на културата, са страшни. И аз се учудвам, че не само управляващите, но и хората не си дават сметка докъде ще стигне. Не мога ежечасно, от сутрин до вечер, да бъда бомбандиран с простотии.
Дали съм точна незнам, но във века на многото и различни средства за комуникация, които би трябвало да социализират повече хората, човек става все по-самотен?
Така е, когато за пръв път отидох на Запад бях поразен. След 8 часа вечерта по улицата не можеш да видиш човек. И у нас ги няма вече приятелските, комшийските отношения. Светът се променя в негативна посока. Хората се очуждават.
Държавата абдикирала ли е от духовната сфера?
Тя сега се опитва да се върне, но е твърде късно. Когато едно куче го държиш дълго гладно и отвързано и то стане бездомно, сложиш ли му вержка то няма да я търпи. Вече никой на никого не вярва и за голямо съжаление всичко се обръща към парите. Говоря и за талантливите хора, не за случайни колеги. Важно е не какво вършиш, а за колко.
Бяхте известно време в НАТФИЗ. На какво учехте студентите?
Отидох там единствено заради Крикор Азарян. Той ме покани. На всеки друг бих отказал. Вече не преподавам. Защо ли? Като се изключат двама трима души, незнам другите какво преподават. Ако не си добър в професията, на какво ще учиш студентите. В момента ректорът на академията може да участва в учебник, като пример как не трябва да се пишат сценарии. Кой е той, никой не го знае, като име. Той е написал сценария на недоснимания сериал „Хотел България”, мисля че се казваше.
Излъчиха няколко серии и толкова. Важното е, че той пише и то от пиедестала на човек, който учи другите.
Сега тръгна по Нова ТВ 220 серийният филм „Забранена любов”. Изглежда, като лошо копие на южноамерикански сапунен сериал…
Това е така, защото тези, които имат желание и пари купуват готови формати на разни бездарници от Южна Америка, Испания, плащат, побългаряват ги и ги реализират с едни хора, които са склонни да работят за малко пари, но продължително да са ангажирани.
Най-лошото е, че по този начин се спират българските проекти. У нас все още има кадърни хора. Ако се обяви конкурс за сценарий от 10 души поне един ще го спечели.
А какво се получава?
Евтини, тъпи, селски образци на сценарии, които не отразяват българската проблематика. В тях липсва българския дух. Колкото до „Забранена любов” изтърпях 5 до 10 минути пред екрана и си наложих да не го гледам никога повече. Върхът на безрасъдството е да покажеш например Тити Папазов. Казвам им „много здраве” или както има един много калташки израз „ходи дроби зеле”, ако вземат да ми говорят, че това били типажи, били хора от натурата. Много разностранен талант се оказва този кандидат кмет. Впрочем, да прави каквото иска само да не се бута при нас, защото няма място.
Мислите ли, че хората участващи във формата „Биг Брадър” са представителна извадка за нашето общество?
Горко ни, но ще кажа нещо съвсем точно има хора, които много обичат парите аз също ги обичам, но не си посвещавам работата на това, как да печеля и не се държа, като някакъв Миклухо Миклай на екрана. Слави Трифонов и Милен Цветков са просто фелтфебели, които се правят на водещи. Пожелавам им да направят много пари, само да не ми се изхвърлят, че са добри в тази област и да не ми се карат от екрана.
Кое за мен е най-страшното? И в други държави има „Биг Брадър”, „Сървайвър”, „Мюзик айдъл”, „Денсинг старс” и какви ли още не формати, но нашите ще си позволя една турска дума са бетер всичко. На нашите им дай да вземат едно нещо и да го съсипят отгоре до долу с родния манталитет. Това е най-тежкото за мен.
Доста отдавна, преди 10 ноември ви приписаха авторството на оня виц за тримата Тошковци, които разсмиват България – Тодор Колев, Тошко Козарев (клоун от цирка) и Тодор Живков. Каква е истината?
Аз не бях автор на този виц. Незнам кой беше, но факт е, че си изпатих. Службите ме привикаха набързо. Майка ми звънеше сутрин рано да проверява жив ли съм, в затвора ли съм. Бях дал, при едно посещение по линия на театъра в Западна Германия едно интервю, което получих после по пощата, журналистът просто ми го изпрати да го видя. Получих гo, беше отваряно. Нарочиха ме и заради това. Нещо повече – беше ми забранено да пътувам в чужбина.
И как тогава през 2007 г. Комисията по досиетата ви обяви за агент?
В това няма истина. Имам официален документ от Народното събрание. В т.нар. досие има само едно картонче. Няма мой подпис, мое съгласие. Някой си е приписал актив за чужда сметка. Ама бил съм привикван в Държавна сигурност. И какво да им кажа, че няма да отида! А кой е този смелчага, който няма да отиде там, ако го привикат. Няма такъв. И друго – проблемът с досиетата за всеки човек е личен. Хората, които се занимават с тях, подходиха с измислени дефиниции – едни попадат тук, други там. Това е груба грешка.
Бяхте привърженик на синята идея?
На идеята – да, и досега. Но не на партията. Дори по време на правителството на Филип Димитров бях съветник в посолството в Канада, отидох като политическо лице. Като видях, че сега там беше като преди помолих да ме освободят. Върнах се след 2 години. Бях при сините, когато имаха нужда, свърших си работата и им казах „Довиждане”. Но истината е, че и те не ми казаха „Добър ден”.
Издадохте автобиографична книга с твърде странно и интригуващо заглавие – „Варненското софиянче от Шумен”, как ви хрумна?
Детски спомен. Когато някога сутрин отивах на училище, минавах покрай магазин с такава табелка над входа. Тогава въобще не съм си и помислял, че сред време ще живея в София, че ще издам книга и че ще я кръстя на спомена си.
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

БЪЛГАРСКОТО КИНО СЛЕД ПРЕХОДА

 ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА ДЪРВОРЕЗБАРСКИ УМЕНИЯ В АМЕРИКА

НАРИСУВАНА ЛЮБОВ

ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МАНАСТИРА “ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” ПОМАГА НА БЕЗДЕТНИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1555

Posted by on окт. 13 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.