ТИХОМИР БЕЗЛОВ: ВЛИЗАМЕ В ТЕЖКА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

ЕМИН НЕСЛУЧАЙНО ВИКА 1989-А, А НЕ 1985-А

ТРУДНО МОГАТ ДА СЕ ПРИВЛЕКАТ КАЧЕСТВЕНИ ХОРА В ПОЛИТИКАТА, КАЗВА ОЩЕ ТИХОМИР БЕЗЛОВ

Тихомир Безлов е роден през 1960 г. в София. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски", има завършена аспирантура по политология. Един от основателите и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

 

Г-н Безлов, от БСП заявиха, че ще се борят с олигарсите в България, какво мислите Вие?
Добре им звучи лозунга и вероятно това ще направи впечатление на електората. Но проблемът е какво конкретно може да се направи срещу тези, които обявяваме за олигарси. Защото е много сложно да се разграничат. Това, че си богат или успял човек не означава непременно, че си извършил престъпление или че твоята бизнес структура извършва икономически престъпления.
Колко са олигарсите в България?
Трудно е да се каже някаква е бройката. Олигарх стана етикет и хората го ползват много широко. Идеята е да се противопостави на това, което наричаме мутри, силови предприемачи. Този фокус на обществото в стикерите, застрахователите, наказателните бригади, измести и пропусна цяла група хора, които преразпределиха национално богатство особено след 1997 година – при банките, при синдиците, при приватизацията, има многобройни структури.
Всяка икономическа престъпност може да се нарече организирана престъпност. Защото, за да се направи едно данъчно престъпление трябва голяма организация, фирма, мрежа от фирми и т.н. В този смисъл не е ясно къде започва икономическата престъпност и къде започва организираната престъпност. Но без да навлизаме в дискусии какво е организирана престъпност, можем да кажем, този слой хора направи своето богатство, нарушавайки законите и използвайки държавата, използвайки и политиците. Те са хората, които ползват политиците и администрацията, за да натрупат частно богатство. Например в отделните градове няколко семейства контролират значителна част от икономиката на града. Те определят кой ще бъде съветник, кмет, прокурор дори, полицейски началник и т.н.
Това е от години, но какво е новото, примерно от последните местни избори?
Данните от последните местни избори са, че са налети 150-200 млн. лева за купуване на гласове, но не само директно пазаруване, а и като отидете примерно и купите 10 интелигентни личности от вашия град и хората гласуват за тях. Като се купят тези хора също се извършва завзимане на властта, това е възможност да се преразпределя общинското имущество и т.н.
Какви са вашите прогнози, тъй като пак наближават избори?
Случва се нещо много по-важно от изборите, влизаме в тежка икономическа криза. Мнозина не могат да си го представят точно как ще се случи. С колеги и различни експерти се опитваме да си го представим. Ето, какво ще се случи с този най-важен ресурс като недвижима собственост, строителство, туризъм и т.н., ако има инвестиция там. Огромно количество чужди инвестиции са в този сектор и това е отрасълът, който вече страда. Особено в курортните градчета прави впечатление. Наблюдаваме апокалиптични картини. В Банско миналата година имаше 10 000 работници, сега са около 500. Обектите се завършват, няма продажби, същото се случва и в такива мегаполиси като Слънчев бряг.
Как ще се отрази икономическата криза по време на изборите?
Трудно е да се каже, ако имаме една тежка депресия подобно на 1996-1997, ако пазарът се свие в пъти, какво ще се случи първо – ще се освободят хора. Един от големите проблеми на ДПС, който се очерта. Емин неслучайно вика 1989-а, а не 1985-а. Ами голяма част от строителите, вероятно половината, са туркоезични. Доган кaзваше, че електоратът му не е беден, че работи… Тези хора, които са свикнали тяхното семейство да живее добре ще се върнат отново в 89-а. Това не е проблем само на ДПС…  При тях е много концентрирано.
Какво ще стане с многото МОЛ-ове, които сега се строят?
В София само са 19. Най-добрият индикатор е да минавате покрай тях и да гледате.
Какво ще се случи на изборите догодина все пак?
Много е рисково да се прогнозира. Представeте си ситуация с едно озверяване на хората.
Намеквате, че „Атака” може да е втора политическа сила примерно? 
„Атака” може и да е първа политическа сила. Не знам как ще се отрази, трябва да си Господ да знаеш, има твърде много фактори. Смяташе се, че ще се забавят процесите до изборите, но последните сигнали показват, че може и да не се случи. Всичко зависи дали ще има една паника подобно на 96-година. Достатъчно е населението да започне да си обръща спестяванията в евро, да ги тегли от банките и да ги сложи в…
Буркани?
Нека да не са буркани, да са в сейфове на банки. И тогава не е ясно кой какво ще спечели. Много варианти има. Ако се отчуждят хората и не отидат да гласуват, ще спечелят тези, които имат твърд електорат. Има вариант гребена на вълната и силно популистка партия с нови елити да спечели от ситуацията. Все пак българинът е умерен, дори в състояние на криза. СДС и НДСВ през 1997 и 2001 не спечелиха с толкова, колкото очакваха.
Третата вълна Бойко Борисов ли е?
Не бих казал, той като създаде партията, имаше само 14%. След това по време на президентската кампания имаше даже по-малко от „Атака”. Добре използва обаче грубите грешки в БСП. В момента има разочарование от местните му структури. БСП това го знае много добре и го използва, повтаря се това, което се случи със СДС  и НДСВ. Последиците са, че трудно могат да се привлекат качествени хора в политиката.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

СТЕФАН ГАМИЗОВ БЕШЕ ОСЪДЕН ОТ ЯПОНЦИТЕ ЗА „АНАЛИЗИТЕ” СИ В МАРИЦА-ИЗТОК

ОТИВА ЛИ СИ АХМЕД ДОГАН?

ДИРЕКТОР КОЧАН НЕ ХВАЩА

УДОВОЛСТВИЕТО ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ВЕЧЕ ЩЕ СТРЕЛЯТ НЕ ПО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ, А ПО ПЕТКО СЕРТОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1684

Posted by on ное. 15 2008. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.