ТЕХНИКИ ЗА ЗАПОМНЯНЕ

Според Платон паметта е равна на знанието и е основа на човешките успехи, защото знанието е натрупани в паметта понятия, зависимости, причинно-следствени връзки и т.н.

Паметта бива няколко вида в зависимост от критериите, по които се класифицира и същевременно включва процесите запомняне, съхранение и възпроизвеждане на информацията. За да функционира обаче, от съществено значение е запомнянето. То може да бъде бързо и трайно или краткотрайно.

Съществуват различни техники за запомняне отнасящи се до същността на материала, който може да бъде текстови, запомняне на действия, имена, числа (номера), предмети и пространственото им разпределение и др.

Запомнянето на текстови материал е свързан с ученето. Стимулирането му се постига чрез спазване на елементарни правила като например разчленяването на материала по смислови точки, съотнасяне към по-рано заучени неща, създавене на позитивна настройка и мотивация, отпускане и слушане на нежна музика (Моцарт и Бах например), търсене на лична значимост, подчертаване на основното, конспектиране по точки, възприемане чрез повече от едно сетиво (четене на глас), управление на времето (създаване на план-график с редуване на учене и почивка) и почивка (сън, спорт и др.). Пиенето на течности (кафе) стимулира кръвообръщението, а яденето на шоколад увеличава концентрацията и засилва функционирането на мозъка.

Име лесно се запомня като, след запознаване с определено лице, повторите гласно името му, като че ли не сте го чули и искате да сте сигурни (нещо като „Иван Иванов…?”.

Много добър начин за трениране на визуалната памет е запомнянето на предмети. Минавайки покрай витрина на магазин, обърнете внимание на изложените стоки, но без да се заглеждате продължително в тях. Отбележете си ги на листче и след това проверете дали сте запомнили повечето.Тренирайте това упражнение по-често, може и в домашни условия като предварително си набележите помещение например.

Разновидност на този тип упражнение е запомняне на 20 думи за две минути. Накарайте някой да ви напише на един лист списък от 20 думи (съществителни имена) без връзка помежду си. Разглеждайте ги две минути, след което се опитайте да ги възпроизведете на отделен лист.

За да не забравите да свършите нещо, при запомнянето му си завържете връвчица или променете нещо в аксесоарите, които насите всеки ден (например гривна, колие, пръстен). Действа по механизма на асоциациите, който са характерни за следващата група техники – мнемотехниките.

Това са огромна група техники за запомняне чрез помощни средства, които се базират на работата на въображението. Образите, които се създават при употребата им трябва да са динамични, забавни, преувеличени и видоизменяеми.

Мнемотехниките са изключително подходящи за запомняне на числа. Осъществяват се или чрез извършване на аритметични дейтвия с тях, или чрез търсене на смислова връзка, или чрез т.нар. картинен метод (оприличаването на цифра или число с някакъв образ – 1 прилича на свещ, 2 – на лебед и т.н.).

При употребата на асоциации е важно оформянето на цялостен текст. Да вземем за пример числото 2102 – „лебедът се превърна в свещ, завъртя се около себе се и отново стана лебед”. Или поредица от думи: мляко, дете, гора, число и т.н. като текст – „млякото влезе в детето, което тичаше до гората, мислейки си за числото…”. Звучи безсмислено, но опитайте.

Ако си мислете, че не можете да използвате тези техники, направете си следния тест:

При всяка от позициите напишете: 2 – ако си представяте много ясно, 1 – ако си представяте средно, 0 – ако нямате картина (звук, осезание).

Сега си пуснете любима мелодия, седнете удобно, поемете дълбоко дъх, прочетете първата позиция и затворете очи. Проверете как сте си я представили, запишете съответния брой точки и преминете към следващата.

1. Визуални представи

Представете си: пламък на свещта, червен залез слънце, галопиращ кон, ръка, която пише вашето име върху дъската, зелена окръжност върху жълт фон, езеро, виолетово число върху розов фон, къща, в която живеете, себе си, когато вървите по тротоара, познато куче

2. Слухови представи

Представете си: звук на гонг, звънящ телефон, глас, викащ вашето име, звуци на уличното движение, звуци на играещи навън деца, звук, който издава гълъб, прелитащ самолет, камък, падащ във водата, звуци в съседната стая, любимата мелодия

3. Тактилни представи

Представете си, как бихте се чувствали, когато: сечете дърва, ходите боси по пясък, плувате в студено море, посрещате твърда топка, карате колело, пипате шкурка, пипате, коприна, пипате портокал, пипате котка, докосвате чужда ръка

Ако сте събрали 50-60 точки, то това означава, че притежавате вече чудесно развито умение да визуализирате и веднага можете да започнете съзнателното му използване.

39-49 точки означават, че имате добре развито умение да визуализирате и можете в голяма степен да го използвате по време на учене, но все пак би трябвало да поработите малко за усъвършенстване на своите способности.

Под 39 точки – трябва да поработите и да се научите как да ползвате даровете на ума си. Започнете веднага. Нищо не е изгубено.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=790

Posted by on окт. 24 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.