Теодора Цановска: Много често потърпевшата свиква с побоя и остава при насилника си.

СЪВРЕМЕННАТА ЖЕНА Е МАЙКА, ДОМАКИНЯ И ДОБЪР ПРОФЕСИОНАЛИСТ ЕДНОВРЕМЕННО

Теодора Цановска е родена на 13 април 1979 г. в София. Магистър по Право е, а в момента специализира “Защита на правата на човека” по международен проект в Института за женски човешки права. Работи в Български Център за Джендър Изследвания като юрисконсулт и координатор проекти. Организацията консултира и пострадали от домашно насилие в специализирани приемни, съвместно с полицията и общините.

Едно интервю на Калоян МетодиевБият ли често българите своите половинки вкъщи, г-це Цановска?

За съжаление, отговорът е ДА! Според статистиката всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие вкъщи, а за Европа – това е всяка пета жена. Оказва се, че е много по-вероятно да станеш жертва на насилие вкъщи или от близък човек, отколкото на улицата, например. За много от случаите не се съобщава в полицията или не се завеждат дела, така че броят със сигурност е по-голям.

Има ли нещо вярно в твърдението, че преживелите домашно насилие жени се привързват още повече към мъжете си?

Според психолозите в някои случаи на домашно насилие потърпевшата развива особена зависимост и привиква към актовете на насилието, започва да ги приема като част от ежедневието. Не бих казала, обаче, че се привързва, а по-точно свиква и много често животът я заставя да остане при насилника поради различни причини – дали заради децата, семейното жилище или заради липсата на подкрепа или друга алтернатива.

Може ли според вас държавата да регулира този процес или това е чисто личен проблем и засяга само семейството?

До преди няколко години домашното насилие се приемаше само като личен проблем, за който е срамно да се говори, макар че то засяга цялото общество, започвайки от пострадалата/ия и децата, които са свидетели и чиято психика се уврежда необратимо. Радостно е, че държавата пое своята отговорност и от април 2005 г. у нас е в сила Закона за защита срещу домашното насилие. Този закон е плод на работа на БЦДИ и благодарение именно на натиска на неправителствените организации стана част от правния мир. В борбата с това негативно явление са включени полицията, съда, редица други държавни институции, неправителствените организации и помагащите професии. Самият факт, че имаме един добър и вече работещ закон, говори за мащабите и значимостта на домашното насилие и за това колко е важно да му се противодейства.

Има ли у нас мъже жертви на домашно насилие? Процентът във Финландия например е обратен. Повече жени бият мъжете си.

Първо искам да уточня, че домашното насилие не се свежда само до бой! С тази статистика за Финландия не съм запозната. Законът у нас постановява, че домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо и сексуално насилие, както и принудителното ограничаване на личната свобода между лица, които са или са били съпрузи, свързани са от друга роднинска връзка, имат общо дете или живеят в едно жилище. По чисто обективни, чисто физически причини малко вероятно е една жена да може да набие мъжа сиJ.У нас все пак има и мъже, който са жертви на някой от видовете домашно насилие, най-често психологическо. Аз лично съм имала такива случаи, а също така съм консултирала и мъже, които са близки на пострадали. В съдебната практика има дела, който са заведени от мъже.

Добре, но как се доказва подобно нещо, защото например жена може да каже мъжът ми ме тормози, а да не е така или пък да е точно обратното. Какъв е обективният критерий тук?

Много резонен въпрос! Доказването е един от най-важните етапи в съдебния процес с оглед спечелване на делото и изясняване на обективната истина. По Закона за защита срещу домашно насилие са допустими всички доказателствени средства по Гражданския процесуален кодекс като например свидетелски показания (най-често свидетели са децата, които могат да бъдат изслушани от съда ако са навършили 10 годишна възраст и в присъствието на психолог), експертизи, полицейски протоколи и т.н. Домашното насилие като деяние е специфично с оглед на това, че обикновено се извършва между четирите стени на дома и няма свидетели. Съобразявайки това, законодателят е предвидил и други доказателства, които съдът може да вземе под внимание, а именно – декларация от пострадалото лице, с която декларира под страх от наказателна отговорност за неистински твърдения, че е пострадало от домашно насилие. В нея описва накратко кога, къде и в какво се изразява насилието и от кого е извършено то. Законът също така предвижда, че доказателствени средства в това производство могат да бъдат и: протоколи, декларации и други актове, издадени от дирекциите „Социално подпомагане”, от лекари и психолози, консултирали пострадалото лице, а също така и документи, издадени от юридически лица, извършващи социални дейности и вписани в регистъра към Агенцията за социално подпомагане. В крайна сметка съдията постановява своето решение по вътрешно убеждение и строго индивидуално за всеки отделен случай на базата на всички доказателства, представени по делото.

За или против сте за легализиране на проституцията? Защо?

Категорично съм против! Легализирането на проституцията означава повишаване на случаите на насилствен трафик на жени, млади момичета и момчета, пране на пари, разрастване на организираната престъпност. Напоследък се нагледахме на репортажи за домовете за деца, лишени от родителски грижи, които за съжаление са арена за вербуване на свежа плът и това е публична тайна. Да си зададем въпроса ако проституцията е легална, какво ще стане с възпитаниците на тези домове?! Това, че държавата ще реализира приходи ако жриците на любовта бъдат регистрирани, не е съвсем вярно. В момента също има такава възможност, но проверете колко компаньонки са си декларирали доходите или внесли данъците. В някои страни от ЕС, като например Швеция, дори ползвателите на платени сексуални услуги се преследват от закона, а съвсем скоро този модел бе възприет и от Норвегия. Кметът на Амстердам предприе мерки по ограничаването на публичните домове там. САЩ също са против легализирането на проституцията и на форуми, организирани у нас по темата, стана ясно, че България ще бъде зорко наблюдавана по този въпрос. Мисля, че много ясно следва да си дадем сметка за последствията и за човешкото измерение на този проблем преди да се предприемат каквито и да било законодателни инициативи. Желаем ли България да стане дестинация за секс туризъм?!

Какво се променя за жените днес в професионален и личен план?

Динамичният начин на живот и новите реалности си казват думата. Съвременната жена е и майка, и домакиня, и добър професионалист в работата си едновременно. Само ние си знаем какво ни коства товаJ…По отношение на младите жени – струва ми се, че до около 30 годишна възраст на преден план са образованието и кариерата, а семейството идва малко по-късно в сравнение с времето на нашите майки. Това е и тенденцията в развитите страни. Предизвикателствата и изискванията в професионален план са все повече и по-високи, а в личен – мисля, че се нуждаем от малко повече уважение и разбиране. Забелязвам напоследък, че доста млади майки сами отглеждат децата си. Изборът винаги си остава строго индивидуален по отношение и на личния и на професионалния живот. При добро желание и организация считам, че те добре могат да се съчетават с подходящия човек, разбира се.

Отива ли според вас в историята традиционното семейство с патриархалните му ценности и разделение на ролите в него?

Зависи какво разбирате под патриархални ценности и разделение на ролите – ако това означава жената да си стои вкъщи до печката, както се казва „боса и бременна” и безпрекословно да се подчинява на мъжа си, който я издържа финансово – това отдавна не е така! А считам, че и никой съвременен и интелигентен мъж не се стреми към този модел на семейство, е може и да бъркам …Аз лично вярвам в свещеността на брачния съюз между жената и мъжа и не мисля, че тази институция е отживелица. В днешното семейство или въобще при съвместното съжителството следва да има равнопоставеност, равни права, задължения и отговорности, както и взаимни компромиси, за да има хармонични отношения.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Чета много специализирана литература, свързана с работата ми. Обожавам поезията – за мен тя е един от най-силните начини за изразяване на човешките емоции! Друга страст са ми публикации и издания в сферата на психологията и себеизрастването. Любим автор нямам, предпочитам книги, които се четат на един дъх. Допада ми Гришам, хареса ми много „Москва не вярва на сълзи” на Черних, а в момента чета „Името ми е Червен” на Памук.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=525

Posted by on ян. 24 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.