ТЕЗИ НЕНУЖНИ ПЕНСИОНЕРИ

Kaloyan Metodiev 2005

Малко неща са по-отблъскващи от средностатистическия български пенсионер. Мърляв, беззъб, наплашен, облечен между клошарлъка и модата отпреди две-три десетилетия, мишкуващ из магазините, смачкан из градския транспорт, беден, с неподдържани нокти… Неподстригани господа и несресани дами; наплашени пещерни същества с хлътнали очи, които надничат иззад селските дувари; сенки, плачещи по телевизиите от съдбата си…

Тази най-голяма в България социална група очевидно не отговаря на класическата представа за един пенсионер – време за себе си, спокойствие, почивка, пътувания, книги, внимание на внуците, грижа за здравето, моабети с приятели, санаториуми и СПА.

За какво са ни тези пенсионери?

Харчат пари на данъкоплатците (да не скочи някой, че са си ги изработили – това не е темата). Загрозяват пейзажа. Заемат места в транспорта. Правят калабалък при промоциите. Бутат се на втората употреба. Киснат в поликлиниката. Бленуват за 10-20 кинта отгоре върху жалката си пенсия. Перманентно гласуват за глупостите на Сидеров & Кo, лъжите на БСП (те са им майсторите) или за следващия некадърен и безскрупулен нехранимайко популист, който си ги харесва заради мащабността на бройката и яснотата на исканията. А поредната пребита и изнасилена бабичка очевидно е неприятна новина за безметежния ни уикенд.

По-добре да приемаме бежанци, да ги храним и отопляваме, да им осигуряваме медицински грижи. Те поне не дразнят с окаяния си външен вид и движат много по-голямо разходване на държавни средства, което дава тласък на икономиката. Освен това искат само „фридъм“. А и на никого вече не му пука за пенсионерите – те са най-неприятната част от грозния пейзаж.

Но гнусни и окаяни пенсионери – това потенциално са и всички днешни непенсионери. С това положение в държавата антимечтата за мнозинството трудоспособни българи утре ще бъде факт – излезте на улицата и си харесайте някой типаж. Това сте вие – неандерталците на ХХI век – примитивни, западнали, болни, мамени, несигурни за живота си от спирката до дома (а и в него), унижавани, подритвани, оцеляващи с душа между зъбите. Тялото остарява и се разпада, ламарините на колите гният, анцузите се протъркват, къщите рухват без инвестиции, крадците и насилниците растат, демографията чука с кокалестия си пръст на прозореца – къде ще се скриете?

Вариантите са два. Първият, обществото се стяга, променя ситуацията и елита си (радикално). Вариант две е спасяване поединично и игра с тотото на живота – дано спечеля и да не съм част от зловещото мнозинство, в което ще се претвори моето поколение. Само че мнозинството расте, а малцинството става все по-малко. Вариант две със сигурност е по-примамлив, но за съжаление (или пък радост) все по-нереален.

Автор: Калоян Методиев

(в. Преса, печатно издание, брой 55 (761 от 25 февруари 2014) 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8907

Posted by on февр. 26 2014. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ТЕЗИ НЕНУЖНИ ПЕНСИОНЕРИ”

  1. петров

    Така изглеждат българските пенсионери, защото дълго са управлявани от БКП, а сега социалистите им дават по 5 лв. лошото е, че огромното мнозинство от сегашните млади/ 20-30 годишни/ са все по -лошо образовани , некомпетентни и некултурни. Очертава се и пенсионерите в следващите 20 години да изглеждат така

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.