”ТЕАТЪРЪТ НА ФУРАЖКИТЕ”… РЕЖИСЬОР: ЦВ.ЦВЕТАНОВ

25 души са арестувани из цялата страна, във връзка с казуса „отвличания”. Главният прокурор похвали полицията и обяви, че има доказателства, и че „въпросните хора никога вече няма да правят отвличания”. След задържаните има „криминално проявени”. Някои от тях са се занимавали и с фалшификации на банкови карти. Но няма замесени служители на МВР. Тарторите на групата имат атрактивни прякори – „Йожи”, „Културиста” и „Хамстера”. Самата операция също е с атрактивно име – „Наглите”.
Всичко това е нещо чудесно. Стига да беше сценарий в Холивуд. Като обективна реалност, всичко това е фарс. Защото има разлика между обективната реалност и Холивуд. А обективната реалност е, че МВР очевидно не ни поднася нищо повече от първата серия на поредния сезон „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Арестуват някакви хора, мятат ги на медиите, малко по-късно съдът ги пуска, защото не му се предоставят никакви данни за тяхна вина, и скоро след това ченгетата отново се появяват героично по медиите с репликата „Те ги пускат…”

Професионалният прочит на представените факти води до абсурди. Възможно ли е група за отвличания да се състои от повече от 20 души, или поне повече от 20 души да са замесени, и да знаят за нея? Очевидно не. Толкова големи групи за отвличания не могат да съществуват чисто технически. Твърде тежки са за управление, и съдържат твърде много риск. Вътрешно доверие между 20 човека е невъзможно да се постигне, а без него никой няма да си рискува „кожата” да отвлича. И какво доверие между хора от различни градове, които не се познават отблизо и не се наблюдават всеки ден?
Възможно ли е толкова успешни отвличания да станат без „вътрешни хора” в МВР? Очевидно не. Това го разбра целият български народ, то беше доказано и при някои от отвличанията, когато се оказа, че похитителите знаят всяка стъпка на ченгетата. Сега изведнъж „няма съпричастни ченгета”. Ами естествено че няма да има, като правим не разследване, а театър. В театър малко по-трудно е да жертваме някой от своите, и да го хвърлим на тълпата. За нея са само „криминално проявените” с хубави прякори. Как ще натопиш някой служител, който не е виновен? Има известна разлика между това да натопиш някой „криминално проявен”, който вече е свикнал да го подмятат напред назад, и който не губи нищо от това, и да натопиш полицай, който не е подмятан никога, и който би загубил работата си. Т.е. изолирането на „вътрешните хора” от потенциална вина е задължително при театъра на фуражките.
Интересът към арестуваните се ескалира с приписване на паралелни престъпления, за да изглеждат по-опасни престъпници. За целта се появиха „като от никъде” фалшификации с банкови карти. Ама какво общо има един професионалист по отвличания с фалшификациите на карти? Това са две съвсем различни неща. За едното се искат силови и тактически умения, а за другото – мозък за работа с компютри. Вероятността едно и също да правят едни и същи хора, е минимална. Но за слепяне на тези различни престъпления за пред тълпата, всичко е ОК.
Чисто правно обаче, това е абсурд. Отделните престъпления се разследват по различен начин. Масовият арест може да помага в разследването на едно, но да пречи при разследването на друго. А „отвличане” и „фалшификация на карта” са различни като земята и небето. Обединяването на разследването в едно би попречило и на двете разследвания. Но при театрото такъв проблем няма.
Доста впечатляваща е и поддържащата роля на „главния прокурор”, който часове след случката, и всъщност докато тя още трае, започна да залива със суперлативи вътрешния министър и да обещава край на отвличанията от въпросните лица. Тук всъщност може и да е прав – те може и да не отвличат в бъдеще, защото не са отвличали и досега. Примерно…
Какво да очакваме от тук нататък? Нищо ново. Сега ще изправят тези хора пред съда, и той почти сигурно ще ги пусне. Възможно е да им уредят примерно 2 месеца арест. И може би затова е започната настоящата медийна атака – та под натиска на общественото мнение, съдът да ги остави в ареста, без много да гледа доказателствата. Колко такива случаи имаше вече. Хора висяха по арестите, а след години като свърши делото, се оказва, че са били невинни, т.е. не е трябвало изобщо да висят, по смисъла на закона. Но то целта са именно тези 2 месеца предварителен арест, който внушава на тълпата, че полицията прави нещо. Но нищо повече от тези 2 месеца няма да има. После следва поредното действие от пиесата – „Те ги пускат”. За част от задържаните, това действие може и по-рано да  се случи, защото е малко съмнително съдът да остави на куп повече от 20 души в ареста, само на база на медийна атака срещу тях.
Факт е, че властта започна да губи авторитет, а на моменти – да изглежда и смешна с некомпетентността си. Доколкото тази власт друго, освен театър не може да направи, тя се опитва с каквото може, да си пооправи имиджа. Но нищо чудно да постигне и обратното. Защото всички подобни „театрота” досега по един начин завършваха. И като дойдеше краят им, всички замесени в тях ставаха още по-смешни.
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА АЛЕКСИ КЕСЯКОВ НИ ВРЪЩАТ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

СБЪРКАНИЯТ ПАРТИЕН МОДЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД -Калоян МЕТОДИЕВ

ОНБ: ТАКСА ПАРКИНГ Е ПОЛИТИЧЕСКИ АБСУРД

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧАСТИЧНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ 2009 В СОФИЯ

ТАЙНИТЕ НА ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ СА САМО ЗЛОВОННИТЕ ЕКСКРЕМЕНТИ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ

НИНО ВЪТЕВ: АКО СОЦИАЛДЕМОКРАТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ СЕ ОБЕДИНИМ ВЛАСТТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА МАЛКО ПО-ДРУГОЯЧЕ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ПРИСВОЯВАТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ

ЗДРАВОСЛОВНО

ОНБ НАСТОЯВА ДА СЕ ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ГРАНИЦАТА

ПОРЕДНИЯT СЛУЧАЙ НА УЛИЧНО НАСИЛИЕ ПОКАЗА, ЧЕ НЯМА БИВШИ ПРЕСТЪПНИЦИ – Калоян МЕТОДИЕВ

БЕРЛУСКОНИ РЕАГИРА ОСТРО СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАРАДИ ГРУБАТА Й НАМЕСА

КОМУНИЗЪМ И ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ 1944 – 1989 – доц. Михаил Груев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2794

Posted by on дек. 17 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.