ТВЪРДЕ КЪСНО Е ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА БЪДАТ ЕФИКАСНИ КАТО ГЕРМАНЦИТЕ

Знаете ли стария евро-виц за рая и ада? Раят е, където полицаите са британци, италианците – любовници, франзуците – готвачи, а германците – инженери. Адът е там, където британците готвят, германците са любовници, французите – инженери, а италианците управляват мястото. Има много варианти разправяни из баровете на Брюксел, но това е най-същественото.
Е, европейците установиха кое е райското поне по отношение на германците – те са безспорните инженери. В този ангелски свят, който днес населяваме, колите са немски, миялните машини са немски, оптичните кабели са немски, високо ценените медицински скенери са немски и инструментите са немски. Райският резултат обаче е много далеч за повечето икономики на Европа. Всъщност, целият експеримент прилича все повече на ада. 

Вчерашните вестници бяха пълни със сметки за страдащите от  безработица млади европейци. В Испания те са 50 % от тези между 18 – 24 години. Свидетели сме на масовото убийство на надеждата и таланта. Едно поколение, което може никога да не възстанови своето доверие – легиони млади хора, проклети да получават подаяния, докато се учат какво е да си безработен. Също важи, в една или друга степен, за  периферните страни от Еврозоната.  
Но вижте Германия.  Ние се намираме в това, което беше описано като най-лошата глобална криза от 50 години, а Германия постига рекордни нива на заетост – хора, които са на работа и получават добри заплати. Какво става, приятели мои? Трябва да има нещо в сегащната ситуация, което е очарователно за Германия и е кошмарно за останалите. Това нещо е еврото.
През последните години, бяхме наясно с финансовите анализи на проблема. Казваха ни, че всичко е свързано с провала да се приложи договора от Маастрихт и прахосническите разходи и заеми на Португалия, Испания, Италия и Гърция. И това със сигурност е вярно, в смисъл, че несъответстващо ниските нива на лихвите  позволиха на тези страни да натрупат дългове, които, както стана ясно сега не могат да обслужват. Но дълговият проблем е най-малкото и поради начинът по който работи еврото – като валутен съюз в който обезценяването е невъзможно. Всичко това се сведе до единиците за производителност на труда – те са определени, опасявам се, от националните стереотипи, в което има поне зрънце истина.
Нека си представим, че има две фабрики, които произвеждат еднакви коли, и едната е Немска, а другата Италианска. Да преположим, че да се сглоби и боядиса една кола струва 1000 евро и в двете фабрики – поне като начало. С течение на времето, обаче,  историята ни учи, че немската фабрика ще започне да си намалява разходите за производителност на труда. Без да прави компромис с качеството или надежността, гереманската фабрика ще намери начин и да ускори процеса. С инвестиция в уменията на работната сила и високотехнологично оборудване, те ще намерят начин да намалят разходите до 900 евро. В която точка италианската фабрика ще изпадне в криза. Те могат да намалят разходите, но от това няма да спечели производството, а дори това крие риск, че автомобилът може да е с лошо качество и да разгневи потребителите. Или те могат да се сблъскат с ужасната реалност, че по-ефикасните германски машини ще започнат да заливат пазара им.
В старите дни, преди еврото, имаше едно просто решение, което можеша да позволи да италианците да произвеждат автобомили със същото качество и да намаляват разходите. Това е обезценяването (девалвация). Ако погледнете препускането на следвоенната лира (както и всяка европейска валута) спрамо дойче марката, ще видите как работи. Марката беше скъпа и за италианеца излизаше скъпо да купи германска кола, а понеже италианската валута падаше, италианските коли се продаваха добре е Германия. Трагедията днес е, че тази възможност не съществува за членовете на еврозоната – и погледнете състоянието на италианската автомобилна индустрия.
Производителите не могат вече да използват лирата да се конкурират за цена, и са напълно непотребни. Продажбата на италиански коли спадна с 15.3 % през декември, докато продажбите на немски коли порастнаха  с 8.8 %. Италианските сега произвеждат по-малко коли от нас, а техните пазари за завзети от Аудита, БМВ-та и други машини произведени в Германия. Нищо от това, по никакъв начин не омаловажава поствоенните немски постижения, всъщност те могат да се използват като аргумент, че останалите европейски страни трябва да се научат да бъдат повече като германците.
Трябва да инвестираме с умения и образование, и в капитално оборудване, и във всички неща, които правят германците толкова продуктивни и нискоразходни. В идеалният свят свирепата тевтонска дисциплина би могла сега да принуди останалата част от Европа да се развива, по начинът по който го описа Ангела Меркел в своята бодра реч в Давос. Всъщност в рамките на няколко десетилетия това може да се случи. Крайната необходимост за преодоляване на мудността чрез работа рамо до рамо с германски работници евентуално ще трансформира производителността на италианците и останалите, така че да се напаснат с немците фокусирани и ефективни и всички около Vorsprung durch Technik. Проблемът е, че това допълнително напрежение е и в страните от периферията на Еврозоната, точно, когато Европа като цяло е изправена през масивен дабъл-скуиз.
Предизвикателството на Азия означава, че европейските социални, пенсионни и трудови страндарти ще бъдат изключително трудно задържани, и усмирителната риза на еврото пречи на периферните страни да девалвират и да растат, така че все повече хора ще бъдат изхвърлени от работа, социалмните разходи ще се увеличават, дълговете ще нарастват – а Брюксел иска още икономии, в порочен кръг от болка. В същото време  германският експорт върви напред. Цената на разделянето на еврото на групи може да се окаже огромна. Но каква е дългосрочната цена да останат заедно?
 
Статия във в.Телеграф
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕООСМАНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ И БЪЛГАРСКИЯ ОТГОВОРЙордан ТОДОРОВ
 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МEГЛЕНА КУНЕВА – Владимир БРЕЗОЕВ
 
 

ГРАНИЧНАТА ДАТА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ – ДИСКУСИЯ ЗА ВИНАТА, СВОБОДАТА И ДОСТОЙНСТВОТО – доц. д-р Момчил ДОЙЧЕВ
  

ЗАЩО МОСКВА И АНКАРА УБИХА НАБУКОСтанислав ТАРАСОВ
 

ЛЪЖИТЕ НА ПАЗАРНИТЕ ФУНДАМЕНТАЛИСТИпроф. Иван Ангелов

НЕ ПРОЕКТИ ИЛИ ПРИОРИТЕТИ, А СЪВРЕМЕННИ ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ Владимир БРЕЗОЕВ
 
 

ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ СА СТАНАЛИ ЛИНИИ НА КАРТАТА МАРКИРАЩИ НЕЩО КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР – д-р Калоян Методиев  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4283

Posted by on ян. 31 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.