ТВЪРДА ТОЛЕРАНТНОСТ

Двама видни социалисти казаха една недомислица с големи последствия за българското общество. Двамата са Георги Първанов и Емилия Масларова. Нямаше да е толова важно ако не бяха съответно Президент (глава на нацията) и Социален министър (майка на нацията). Масларова обяви в Царево, че у нас не достига квалифицирана работна ръка и трябва да започнем да си внасяме от трети страни. На срещата ЕС – Африка в Лисабон, пък Първанов протегна ръка към старите  ни партньори от соц времената в Централна Африка и ги призова да изпращат студенти в България. Дотук добре – намирисва на интернационализъм, доброжелателност, загриженост… но!

Годината е почти 2008. България е член на Европейския съюз. В повечето столици на европейски държави е трудно да влезеш в определени квартали след падането на мрака, а да не говорим, че в някои започва да е невъзможно да се ходи по улиците без да те нападнат и през деня. София в сравнение с арабския и негърски проблем в Париж, Брюксел, Амстердам, Мадрид  изглежда като цвете.
В час ли е политик, който прави подобно изказване една седмица след като десетки френски полицаи бяха пребити в парижките предградия от развилнели се „гости” от Азия и Африка, които са забравили да си отидат. Да не говорим за запалени автомобили, потрошени магазини, погроми….


Та  нима не е същото в Германия, където желаното през 50-те и 60-те години турско присъствие днес се е превърнало в основен проблем. Това са неподлежащи на социализация и културна интеграция огромни групи в сърцето на Европа.


Нима българските проблеми с малцинствата са малко, та трябва да си импортираме нови? Бих нарекъл подобна политика всичко друго, но не и далновидна. Не можем да се изолираме от света, но нека го правим по смислен начин с финансови и образователни ограничения. Пазаруването на мозъци не е внос на днешни миячи и утрешни престъпници. Малка Швейцария е брилянтен пример за твърда толерантност.


Нека се поучим от него!

Калоян Методиев


9 декември 2007


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КОГА И КАК ЩЕ СЕ РОДИ АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ?

КОСОВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ВРАТАТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВИНАГИ Е ОТКРЕХНАТА

КАКВО ОТСЪДИХА ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ?

ОТ ИЗБОРИТЕ ЛИ ОГЛУПЯВАМЕ ИЛИ ИЗБОРИТЕ СА ЗА ГЛУПАЦИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=746

Posted by on дек. 9 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.