ТВОИТЕ ПЕТ МИНУТИ БЛЯСЪК СА НЕЧИЙ ЦЯЛ ЖИВОТ

Abiturientski balПовечето абитуриентските балове в България стават все по-кичозни, просташки, насилнически, грозни, пародийни, разсипнически, пошли и неразбираеми. Един пример от малкия граничен град Пирот привлече вниманието ми.  Още в края на миналата годината пиротските абитуриенти решили да направят нещо добро за бала си, което да реализират под мотото: „Твоите пет минути блясък са нечий цял живот“. За целта сформирали организационен комитет. Сметнали, че няма смисъл да дават пари за скъпи дрехи и украси, а по-добре да помогнат с парите на някой, който има нужда. Събрали сумата от 2800 евро с които помогнали за лечението на три тежко болни деца от града. Това е техният начин през 2013 година да отбележат завършването на средното си образование, а купонът едва ли им се е разминал. Сигурен съм, че и връзката помежду им е станала по-силна.

Решението на пиротските гимназистите  изглежда смислено, интелигентно и морално, а най-важното ще остане добър пример, скъп спомен и морално удовлетворение за цял живот – актив за младежите и актив за обществото. Разбира се ние сме много по-напред – нашите абитуриентски представления надминаха римските вакханлии и вече обикалят медиите из целия Балкански полуостров. Няма да описвам снимките, заглавията и конотацията, защото някой може да си помисли, че се разказва история за третокласен публичен дом. Не бива да се забравят и част от родителите ни, които също блеснаха – пребиха цяла линейка с медицински персонал по случай бала на детето си.

Ако ние самите, а и нашите деца, не се уважаваме – как ще ни уважават другите, защото някак си може да се бориш с мнението, че си регионално нарицателно за отрицателни неща (българска работа, български парламент…), но е много трудно да се справиш с упорито самоналаганата идея, че си регионалното посмешище.

Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6509

Posted by on юни 2 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.