ТАЙНОТО ПИСМО НА ОБАМА ДО ТЕХЕРАН: СПРЯ ЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН?

ПЪТЯТ КЪМ ТЕХЕРАН МИНАВА ПРЕЗ ДАМАСК

Махди Дарий Наземроая е социлог. Работи като изследовател в Центъра за изследване на глобализацията в Монреал, Канада. Специализира по проблемите на Близкия изток и Централна Азия. Коментатор на Ал Джазира, Прес ТВ и Русия днес.
 

Ню Йорк Таймс съобщи, че администрацията на Обама е изпратила важно писмо до ръководителите на Иран на 12 януари (1) На 15 януари 2012, говорителят на иранското Министерство на външните работи призна, че писмото е пристигнало в Техеран чрез три дипломатически канала:

1.Първото копие е връчено в Ню Йорк на иранския посланик в ООН, Мохамед Казай, от американският посланик Сюзън Райс.

2.Второто копие е изпратено в Техеран чрез посланика на Швейцария там, Ливия Лу Агости

3. Третото копие заминава за Иран чрез Джалал Талабани от Ирак.(2)
В писмото Белият дом пише дословно позицията на САЩ, докато иранските официални власти казват, че това е знак за ситуацията такава каквато е: Съединените щати не могат да си позволят цената на евентуална война срещу Иран.
В писмото на президента Барак Хюсеин Обама се съдържа молба за стартиране на преговори между Вашингтон и Техеран, които да спре враждата между Иран и Съединените щати (3). Според ирански парламентаристи в писмото се настоява за иранско-американско сътрудничество и водене на преговори на базата на взаимния интерес на двете страни (4).

Писмото на Обама също е опит да се убеди Техеран, че САЩ няма да се ангажира в никакви враждебни действия срещу Иран.(5) Всъщност, по същото време, Пентагонът отложи важни съвместни учения с Израел (6)

За иранците, обаче, този жест е без значение, защото действията на администрацията на Обама по отношение на Иран винаги са били в противоречие с думите й. Нещо повече, Иран вярва, че САЩ не атакуват, защото знаят, че цената на една война с противник като Иран е твърде висока и последствията прекалено рисковани.
Това, обаче, не означава, че Иранско-американския конфликт е избегнат или няма да се случи. Ситуацията може да се промени. Не е изключено американската администрация в момента да подготвя война срещу Иран и неговите съюзници. Всъщност, Вашингтонския блок и Иранският блок водят тиха война от дигиталната арена и телевизионни вълни до долините на Афганистан и оживените улици на Бейрут и Багдат.


Войната срещу Иран започна преди години

Войнта срещу Иран не започна през 2012 или дори 2011. Нюзуик дори пише на първата си страница през 2010: „Убийства, кибератаки, саботажи – започна ли вече войната срещу Техеран?” Истинската война изглежда е започнала през 2006.

Вместо директно да атакува Иран, САЩ започна тайна и чрез подставени лица война. Тайните измерения се водят чрез разузнавателни методи, кибер атаки, компютърни вируси, секретни военни части, шпиони, агент-провокатори, саботьори. Отвличанията  и убийствата на ирански учени и военни командири, които започнаха преди няколко години са част от тази война. Ирански дипломати в Ирак бяха похитени, а иранци посещаващи Грузия, Саудитска арабия и Турция задържани и отвличани. Сирийци и палестинци на различни постове бяха убити.  

Действията чрез подставени лица започнаха през 2006, когато Израел атакува Ливан с намерението да разшири военните действия и срещу Сирия. Пътят към Дамаск минаваше през Бейрут, докато Дамаск е на пътя към Техеран. След провала през 2006, когато се разбра, че Сирия е ключов елемент от Блока на съпротивата, доминиран от Иран, Съединените щати и техните съюзници прекараха следващите 5-6 години в опити да откъснат Сирия от Иран.

Съединените щати се борят срещи Иран и съюзниците му на дипломатическия и икономически фронт чрез манипулация на международни организации и подставени държави. В контекста на сирийската криза от 2011-2012, на геополитическо ниво, всъщност се води война срещу Иран. Дори американо-израелското военно учение Сурово предизвикателство 2012 и разполагането на американски войски е насочено към Сирия с намерението да се удари Иран.

Сирия в окото на бурята

Това, което прави Вашингтон е да осъществява психологически натиск върху Иран в опит да я отдалечи от Сирия, така че САЩ и съюзниците му да убиват там. До началото на януари 2012, израелците продължават да се подготвят за нахлване в Сирия, като второ полувреме на 2006, докато САЩ и ЕС продължават да се опитват да водят преговори в Дамаск, за да постигнат сделка за отделянето на Сирия от Иран и Блока на съпротивата. Сирийците, обаче, винаги отказват.

Форийн полиси, списанието на Съвета за международни отношения, публикува статия през август 2011, в която пише какво е в главата на Саудитския крал относно Сирия в контекста на атака срещу Иран: „Кралят знае, че за рухването на Ислямската република, нищо не може да я отслаби повече от загубата на Сирия”.(7). Независимо дали това твърдение идва от Абдул Азис Ал-Сауд или не, този стратегически поглед е показателен за причините за действията срещу Сирия. Съветникът по сигурността на Обама каза същото нещо, само че няколко месеца след парчето от Форийн полиси, през ноември 2011. Съветникът по Национална сигурност Донилон произнесе реч в която каза: „краят на режима на Асад може да ознаменува най-голямото поражение за Иран в региона – стратегическа удар, които ще промени баланса на силите в региона срещу Иран”(8)

Кремъл също потвърди, че Вашингтон иска да раздели Сирия от нейния съюзник Иран. Един от най-високопоставените служители на службите обяви, че Сирия е наказвана заради стратегическия си съюз с Иран. Секретарят на Националния съвет по сигурността на Руската федерация – Николай Платонович Патрушев, публично заяви, че Сирия е обект на натиск от страна на Съединените щати поради геополитическите интереси за скъсване на връзките между Сирия и Иран, а не заради някаква хуманитарна загриженост”(9).

Иран също дава сигнали, че ако сирийците бъдат нападнати няма да се колебае да се намеси военно в помощ на страната. Вашингтон не иска това. По-вероятно е Пентагонът да сдъвче първо Сирия преди да се обърне изцяло и безпрекословно вниманието си към Иран. Стратегията на Пентагона е да удря целите си една след друга. Независимо от американската военна доктрина за водене на едновременни войни срещу множество заплахи и цялата литература на Пентагона по въпроса, Съединените щати все още не са готови да започнат конвенционлна регионална война срещу Сирия  и Иран едновременно или риска да разширят военните действия и с руските и китайски съюзници на иранците. Походът към война, обаче, е далеч от своя край. Засега правителството на САЩ ще трябва да продължи тайната война срещу Иран и да ускори медийната, дипломатическа и икономическа война.

Бележки:

[1] Elisabeth Bumiller et al., “US sends top Iran leader warning on Hormuz threat,” The New York Times, January 12, 2012.
[2] Mehr News Agency, “Details of Obama’s letter to Iran released,” January 18, 2012.
[3] Ibid.
[4] Ibid.
[5] Ibid.
[6] Yakkov Katz, “Israel, US cancel missile defense drill,” Jerusalem Post, January 15, 2012.
[7] John Hannah, “Responding to Syria: The King’s statement, the President’s hesitation,” Foreign Policy, August 9, 2011.
[8] Natasha Mozgovaya, “Obama Aide: End of Assad regime will serve severe blow to Iran,” Haaretz, November 22, 2011.
[9] Ilya Arkhipov and Henry Meyer, “Russia Says NATO, Persian Gulf Nations Plan to Seek No-Fly Zone for Syria,” Bloomberg, January 12, 2012.

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ? -Аманда РИГС

НАУЧНОПОЛИТОЛОГИЧЕСКИ АНАЛИЗ- Владимир БРЕЗОЕВ

ЕВЕНТУАЛНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ИРАН

МИТОВЕ ЗА РУСИЯ – сър Родрик БРЕЙТУЕЙТ
  

ПИРОМАНИ ИЛИ ТЕРОРИСТИ-ПОДПАЛВАЧИ БРОДЯТ НОЩЕМ В СОФИЯ? – Петър ХРИСТОЗОВ

АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ

ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА НЕВЕЖЕСТВОТОпроф. Емил ХОРОЗОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4256

Posted by on ян. 23 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.