С МЪЛЧАНИЕ И СТРАХ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ

Та този народен представител, макар и пред близки, се хвали, че си е купил депутатството за 150 хил. евро и отсега нататък под негов контрол са пунктовете от Кулата, Златарево, Гюешево и по цялата западна южна граница.

 
 
Удивително е безсилието на всяко ново правителство срещу корупцията. Това е като приказката за оня, който видял с очите си, че „цар Траян има магарешки уши”, но от страх се провикнал с глухонямата пропаст. Да му олекне, защото истината тежи, а и за пазителя на тайната е крайно опасно. Само в България информацията е евтина стока. И вижте, най-облажилият се от властта български премиер Иван Костов, който веднъж изсмука и после хвърли на кучетата СДС, за втори път го доизсмуква, за да влезе в новия парламент. Отказа на Бойко Борисов да му е коалиционен партньор, но поиска да води комисията на Народното събрание за контрол над специалните служби, коио днес са действено необходими на новия министър-председател. Нещо повече, многоличникът Атанас Атанасов, вече получава пари като експерт по информацията, въпреки че бъкел не разбира защо и как се използва. Къде ги сърби и двамата? ДАНС бръкна дълбоко и още неродена я задушиха в люлката й. Има ли някой, който да не се досеща, че шумните разкрития, които направи новото правителство са всъщност плод на задълбочените анализи на старата ДАНС. Сега дълго ще си говорим и ще се оправдаваме с дезинформацията под кодови имена на разни тайнствени разработки. Дори започна да излиза в. Галерия, а няма нищо повече да каже от братовчеда си Уикенд – денят се познава по сутрината. Нима Ирена Кръстева и нейното отроче Делян Пеевски са надплатили за пълен монопол над медиите? Значи, преоблякъл се Илия, огледал се – пак в тия. Защо ви е г-н Борисов, Иван Костов? Дори да не ви забие нож в гърба, което е малко вероятно, политическите трупове смърдят ужасно! Или не виждате, че Костов и Атанасов се страхуват от разкритията на истинските професионалисти за техните далавери? Сигурен съм, че знаете. Във всички случаи те ви вредят. Добре, че някой умен и можещ въведе понятието класифицирана информация. Днес то спасява и добрите, и лошите ченгета.
Но под чадъра му не трябва да намират сянка крадците и престъпниците. Кой им помага, за да ги класират безплатни и жълти вестници като олигарси? И защо се мълчи за сенчестата част от бизнеса им? Излиза, че мълчанието е злато, но за самите тях. Някога полският писател комунист Бруно Ясенски издаде в СССР книгата си: „Заговорът на равнодушните”.  В нея той постави съвсем по човешки въпроса защо се случва злото и от какво трябва да се страхуваме: „Не се страхувай от враговете си. В най-лошия случай, те ще те убият. Не се страхувай от приятелите си. В най-лошият случай, те ще те предадат. Страхувай се от равнодушните, които с мълчаливото си съгласие позволяват на едните да предават, а на другите да убиват.” По заповед на Берия той е разстрелян.
Цял един средно голям български град всички знаят кой е Апашина. Още като ученик е уличен в дребни кражби и осъждан, откъдето и прякорът му. Изневиделица забогатял, днес медиите го наричат олигарх. Той е клиент на полицията и с две убийства. Но прокурорът, заедно с доказателствата, изведнъж се оказва в… Австралия, при това добре осигурен. Сега г-н Апашина е благодетел на района – изградил е огромен завод за производство на спирт и вина, засадил е с европейски пари големи и модерни лозарски масиви. Няма власт наоколо, която да не е посочена и избирана от него. Достатъчно е богат, но продължава да играе на криеница със закона. Тия дни се получава сигнал за поредната проверка за нерегламентиран алкохол в завода му. Типично по Ал Капоне фалшивите бандероли се натоварват на камиони, а камионите се отправят към гориста местност наблизо. Мобилните апарати на шофьорите се носят в града за зареждане. Ятаци ги хранят като шумкари. „Отгоре” дават отбой и поредната далавера е реализирана. Богатството на апашина се увеличава, а България губи. Е, докога? Докато мълчим равнодушно и страхливо. За съжаление това не е изключние, а само поредният епизод от играта на стражари и апаши. Преди години, в същия този южен град, на два пъти са хванати огромни контрабандни пратки – цигари и уиски. Складирани са в хангари, пазени от служители на ГДБОП с качулки. Когато обаче трябва да се извозят за унищожаване, складовете се оказват… празни! Месеци след това безработните граждани пият Тичърс и пушат Боро.
В някои случаи цар Траян сам се хвали, че има магарешки уши. Кюстендилци знаят кой е Кирил Калфин, днес депутат на ГЕРБ в парламента. Години наред той е начело на местната митница, където се омитяваха турските горива и масла (на другия край на България, след като влизат през Свиленград!).  Та, този народен представител, макар и пред близки, се хвали, че си е купил депутатството за 150 хил. евро и отсега нататък под негов контрол са пунктовете от Кулата, Златарево, Гюешево и по цялата западна южна граница. Не завиждам на ген. Ваньо Танов.
Не завиждам и на всички нас, които виждаме, но мълчим, защото „няма да оправим този свят”. Може би няма, но трябва поне да опитаме!


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДОКОГА ЩЕ СМЪРДИ В БЪЛГАРСКИТЕ МИТНИЦИ?

ЗЛОВОНИЯТА НА ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП И ИГРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПОЧЕРНЕНИТЕ РОДИТЕЛИ НА 25-ГОДИШНАТА ГАЛЯ: СЕКТА ТЛАСНА ДЕТЕТО НИ КЪМ САМОУБИЙСТВО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2601

Posted by on окт. 17 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.