С КАКВО НАПАДЕНИЕТО НАД ЛЕКАР Е ПО-РАЗЛИЧНО ОТ КОЕТО И ДА Е НАПАДЕНИЕ!

Автор: Калоян Методиев

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира нападението над лекари и медицински специалисти. Изглежда сме пропуснали момента, че побоят над лекари досега е бил свободно практикуван спорт без предвидена наказателна отговорност. Това е кръгът на иронията, която е неизбежна, но за нея ще стане дума по-надолу.

Очевидно проблемът има няколко измерения. На първо място (сериозното) не е виновен законът, а неговото прилагане. Истината е, че на никой, охотно, не му се занимава с извършителите на подобни прояви по болниците, най-често цигански набези в лечебните заведения, или разярени роднини заради закъснели линейки. Това не са трудни за разкриване престъпления – биячите винаги се арестуват. Липсва политическа и съдебна воля.

Второто измерение (популисткото).  Поради приравняването на подобни права с тези на полицаи, данъчни, магистрани, не е изключено да ни залее вълна от искания (или поне би било справедливо) за неприкосновеност по време на работа от ватмани, сервитьори, аптекари (модерено нападани напоследък), бензинаджии, шофьори… списъкът е по-дълъг от китайската стена. Обществото е едно, а проблемите общи. Разделенията са много, а мостовете намаляват. Трбва цялостен подход, а не кръпки на парче.

Треторо измерения (ироничното) е с малко по-краткотраен, но за сметка на това бурен няколко месечен ефект. Независимите и безпартийни депутати стават все повече. И ако приемем презункцията, че мечтата на всеки депутат е да бъде отново депутат, ще разберем напъните на осиротелите народни избранници да изпъкнат с нещо преди следващото раздаване на картите. Най-вероятно до изборите ще станем свидетели на всякакви популистки и скандални акции, фрапантни и безумни предложения, водопад от опити да се привлече внимание и да се „купи” доверието на някоя гилдия или обществена група. Циркът няма да има край. За нас остава възможността и привилегията да ги неглижираме с ледено мълчание или да ги отрезвяваме с остро перо.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5684

Posted by on ное. 29 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.