С излизането си от коалицията НДСВ няма да се спаси

На проведеното заседание на 3 юли 2006 г. областните и общински координатори на НДСВ поискаха политическо решение от ръководството си за излизане от коалицията след 1 януари 2007 г. За някои наблюдатели това не представлява новина. Изявления от подобен род са изказвани и преди от средите на НДСВ.

Какво е това изявление? Солова акция или е съгласувано с ръководството на партията, опит да се произведе новина, за да се спре шума от “Савойската афера”, сериозни намерения да се спаси партията, да се рекетират и изнудват коалиционните партньори, опит за преразглеждане на условията в коалиционното споразумение, израз на несъгласие с водената политика или явен сигнал за напускане на коалицията.  
В българския политически живот липсва богат коалиционен опит и трудно обикновените граждани могат да разберат, че е възможна коалиция между социалисти и либерали. Това не е действие, чрез което се измества вота на избирателите. Още когато се създаде тристранната коалиция всяка една от трите формации БСП, НДСВ и ДПС обясняваше по различен начин нейната необходимост за да намали съпротивата и недоволството от нея в техните редици. НДСВ даваше като основен аргумент за участието си в коалицията влизането ни в ЕС на 1 януари 2007 г. От тази гледна точка е съвсем нормално искането на жълтия актив за политическо решение за бъдещето на коалицията. Независимо, че лидери на трите формации нееднократно са декларирали, че тази коалиция не е до 1 януари 2007 г., а за срок от 4 години. Всеки един участник, влизайки в коалицията е ясно осъзнавал, че тя няма да върви по мед и масло, че ще има недоволни, че част от дадените предизборни обещания няма да бъдат изпълнени. Участието в коалиция е компромис, в следствие на който се отказваш от нещо в името на друго.
            Недоволство относно начина на функциониране на коалицията се среща не само в НДСВ, но и в ДПС и в БСП. Особено силно е сред социалистите, които цели 8 години бяха извън изпълнителната власт и загубиха много позиции. Според тях не може основната тежест от управлението на страната на централно ниво да носи БСП, а по места политиката да се извършва предимно от представители на НДСВ и ДПС. Основния проблем на коалицията на местно ниво идва от самото споразумение. В България беше договорена формулата 8:5:3 на ниво министри, зам. министри и областни управители, но не и за тяхното разпределение по долните етажи на властта – регионално и местно. Как и по какъв механизъм ще се осъществи този процес. По-всичко личи, че партньорите не са приели преговорната стратегия на споразумяване да бъде “всичко или нищо”, което означава, че “нищо не е договорено, докато не се договори всичко”. Което е предпоставка за създаване на множество спорове, недоволства и конфликтни ситуации в страната.
Реакцията от срещата на НДСВ актива от страна на БСП и ДПС, показа няколко изключително важни неща. Първо БСП и ДПС не виждат края на коалицията до 1 януари 2007 г., за тях процесът на присъединяване в ЕС не приключва с тази дата, а е само един етап от него. Второ те искат ясен отговор по този въпрос от страна на Симеон Саксгобурготски и ръководството на НДСВ. И трето готови са да търсят друг коалиционен партньор в рамките на сегашното Народно събрание. БСП и ДПС трябва да разберат, че НДСВ със своите депутати се явяват като балансьор в коалицията и без тях губят мнозинството си и подобни акции от страна на НДСВ са възможни. Ето защо те трябва да имат готов вариант Б, ако искат да управляват цял мандат.
Приемането ни в ЕС от 1 януари 2007 г. в ЕС не подлежи на съмнение, с или без предпазни клаузи, от тук не може да се очаква заплаха за бъдещето на коалицията. Но от резултата на президентските избори през есента зависи много. Ако Георги Първанов ги спечели вероятността НДСВ да напусне правителството стават минимални. Тогава дори и съвместните действия на НДСВ и ГЕРБ не биха довели до ситуация при която да е възможен разпад на коалицията и предсрочни избори. Страната ще върви към провеждането на избори за евродепутати и за местни органи на властта.
            Изявленията от сорта за напускане на коалицията при сегашната ситуация показват по-скоро, че НДСВ няма реална представа от обстановката в страната, от настроенията и нагласите в обществото спрямо нея. Eдна политическа формация за да напусне една коалиция е нужно да направи сериозен и задълбочен анализ, да знае какви цели и резултати иска да постигне и дали ще ги осъществи по-този начин. Какво ще стане след 1 януари 2007 г.? Ново управляващо мнозинство в настоящото Народно събрание или предсрочни избори? Разпада на коалицията ще подобри ли обстановката в страната или напротив ситуацията ще се влоши? Какъв ще бъде евентуално състава на един нов парламент и каква ще бъде ролята и представителството на партиите в него? Въпроси на който отговори трудно може да се даде еднозначен отговор при сегашната ситуация в България. От реакцията на българската парламентарна десница може да се съди, че те са по разтревожени от това което се случва от БСП и ДПС взети заедно. Тях явно ги е страх от предсрочни избори на този етап, не само не са готови за тях, но е застрашено собственото им оцеляване като политически формации.
Нормално е по места представителите на Симеон Саксгобурготски да проявяват загриженост и тревога, за бъдещето на партията и за доверието й сред народа. Както и да търсят начин за тяхното преодоляване. НДСВ в момента има нисък рейтинг на подкрепа, не защото е част от управляващата коалицията. Загубата на доверие се наблюдава във всяка една от формациите в коалицията, макар и в различна степен. Не може да няма спад в доверието след като непрекъснато се говори за съмнителни приватизационни сделки  и далавери в периода 2001-2005 г. Случаят със “Савойската афера” оставя огромно петно върху движението, нейния начин на финансиране. По всичко личи, че скоро няма да може да изчисти името си жълтата партия. НДСВ би имала смисъл да излезе от коалиция при ситуация в която е невъзможно да има друго управляващо мнозинство, да са налице обстоятелства, които да и позволи да получи по добри позиции във властта. Значителна част от актива на НДСВ несъмнено е вперила поглед в Бойко Борисов и вижда в него своя спасител за оставането във властта. Но при сегашното и положение е съвсем реална опасността жълтите да не са в следващия парламент, което обезсмисля всякаква предварителна договорка за съвместни действия с движението на Бойко Борисов, каквито индикации според някой политолози, социолози и наблюдатели са налице. Бойко Борисов при каквито и да е обстоятелства на този етап на парламентарни избори ще играе самостоятелно, а не в коалиция, защото тогава се губи блясъкът на неговия ореол. Под въпрос е целостта на ПГ на НДСВ при едно решение за излизане от коалицията. БСП и ДПС на този етап и в близко бъдеше имат ресурс за едно ново управляващо мнозинство в сегашния парламент в част от НДСВ, БНС и независимите депутати. Всичко е въпрос на преговори,разговори  и при какви условия ще се осъществи.
От излизането си от коалицията НДСВ няма да спечели нищо, така няма да успее да спаси партията си, по-скоро ще я обрече на гибел. Голяма е вероятността тя да се разцепи. Не можеш да говориш за напускане на коалицията без да дадеш нито едно реално обяснение и конкретна причина. Така провеждаш некоректна политика спрямо останалите партньори и неспазващ договорени обещания. Такива действия може да те превърнат в нежелан партньор в бъдеще, за който и да било. По-всичко личи, че това са неразчетени действия във времето и неправилно направени сметки. Който поставят НДСВ в деликатна ситуация пред БСП и ДПС. От сега нататък хората на Станишев и Доган ще гледат с недоверие към НДСВ, така царистите няма да си вдигнат цената. Каквото и да са целели от страна на жълтата партия няма да го постигнат по този начин.
            На много места трудно преглътнаха създадената коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Така, че изявления в същия стил и дух ще се чуват и в бъдеще. Да безспорно е, че настроенията от долу са важни, но е важно и какви са причините за тях и от какво са породени. Ако те са породени от несбъднати лични амбиции и желания, това не може да се превръща в причина за напускане на коалицията. Но ако са от неизпълнени на вече приети договорености, въпросът е съвсем друг. Именно такъв анализ трябва да направи ръководството на НДСВ, преди да почне да прави изявления и да предприема конкретни действия. Стабилността на тристранната коалиция зависи от отношенията между представителите на тристранната коалиция в НС, в МС и най-вече между Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Докато не се наблюдават явни и непреодолими противоречия между тях, за необходимите предпоставки и условия за разпадането на коалицията, не можем да говорим.

Антон Боянов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=331

Posted by on юли 6 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.