С ЕВТИНАТА ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТВАРЯТ КУТИЯТА НА ПАНДОРА

Автор: Калоян Методиев

На всички вече е ясно че пари в държавата няма. Всичко, което можа, се похарчи по спортни и инфраструктурни проекти. Икономиката, обаче, така и не се задвижи, както ни убеждаваха управляващите в началото на своя мандат. Сега, когато вече се вижда неговият край, те се сетиха, че идват избори и трябва да се явят с нещо на тях. Иначе нямаше да облагат лихвите с данъци. И това навярно  е само върхът на айсберга.

Индикатор за ситуацията с бюджета и икономиката на страната е последното им шокиращо предложение. Чужденци, които дарят 200 хиляди лева на Националния иновационен фонд, ще имат право да получат българско гражданство. Законопроектът тихомълком, без сериозно обществено обсъждане, бе внесен от Министерски съвет и вече  мина на първо четене в Народното събрание.

Сумата е абсолютно пародийна, белег за тотално отчаяние. На всеки светофар у нас има по няколко автомобила на тази цена. Какво са 200 хиляди лева (102 000 евро) за един средностатистически китайски бизнесмен например? За половин година ще накупи паспорти за цялата си фамилия. Да не говорим за подгонените от процеса на „демократизация” бежанци от Арабска пролет, които също ще предпочетат да додадат малко повече пари, а не да ги дават на трафиканти, за да ги превеждат през смешната ни виртуална граница.

Какво ще си помислят от пропищелия (макар и още да не си го признава официално) от емигранти Европейски съюз? Евтин вход към ЕС. На каква цена?

Правителственият самолет, който се използва за лично удоволствие, е едно, но животът на милиони хора съвсем друго. В сегашната тежка икономическа ситуация на никой не му е до дългосрочни политически въпроси. Но, все пак, всеки трябва да се замисли, да изрази по някакъв начин мнението си и да не позволява крайната нужда за пари на едни отчаяни управляващи да заложи бъдещето на страната на карта.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5409

Posted by on окт. 12 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “С ЕВТИНАТА ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТВАРЯТ КУТИЯТА НА ПАНДОРА”

 1. Svetlin

  200,000 lv….. a kolko shte bude komisionata?

 2. Георги Николов

  Напоследък политиките на ГЕРБ в общонационален и регионален план, а също и на предишните управляващи партии, са израз на отчаяние и безразсъдство.
  Но това не е толкова страшно колкото безвъзвратно напускане на българи (потомствени християни) на страната. Защо други общности в България остават тук?

  На горните два реални процеси в Обществото ни, не трябва да се гледа рационално – гледа ли се така, днешният ни манталитет, с характерният за момента мазохизъм ще оправдае тези процеси като обективни.Разбира се обективни в кавички.

  Няма друг изход освен да гледаме на тези процеси от гледна точка на патриотичните ценности, както биха направили всички други народи около нас.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.