СЪЮЗЪТ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪДИ БСП

АНКЕТА СРЕД СЪВРЕМЕННИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ

Съюзът на комунистите в България оповести решението си да подаде в Софийския градски съд искова молба на основание чл. 124 от ГПК и чл. 45 ЗЗД срещу БСП, представлявана от Сергей Станишев, с уговорката, че не обявяват война на БСП, а само на ръководствата й през последните 20 години. Общество.нет направи анкета сред заявителите с въпрос: „Кое наложи да се обяви претенция към БСП и възможно ли е обединение на партии-съмишленици в лявото политическо пространство?”

 

Георги АПОСТОЛОВ (зам. председател на Съюз на комунистите в България):
Исковата молба е един юридически акт с политическо значение. Ние смятаме, че в лявото политическо пространство не може да битува само една  партия – БСП, която се самоопределя, подчертавам самоопределя, като лява партия. И в същото време политиката й не отговаря на изискванията на една лява партия. Говорим за социална политика, за икономика. В момента няма управленски модел, който да отговаря на лявото разбиране за политика и управление. Изводът е, че в лявото пространство трябва да се появи този субект, който да има необходимият модел на управление и да помогне за истинско развитие на страната.
В момента лявото пространство наподобява дясното – разпокъсани партии. Но този процес започва от БСП и в БСП. Ние например знаем как беше регистрирана първата комунистическа партия, пак БКП, през 1989 г. В основата на тази регистрация е БСП – създаде се един карикатурен, зловещ образ на комуниста и днес е много трудно да се пребориш с този пещерен антикомунизъм.
Независимо от всичко, обаче, трябва да се води дебат за лявото. Мнозина помнят как управляваха комунистите преди 1989 г – социална политика, икономически измерения. Не може да не се направи разлика 45-годишното управление на БКП и 20-годишното управление, в което участва и БСП.
Ето, на 10 ноември се навършват 20 години от началото на прехода и избухването на демокрацията. И с какво да се похвалим? А знаете ли 20 години след 9 септември 1944 г. какво беше в България? Още през 1962 г. започна да работи Кремиковци, вече бяхме държава със собствена промишленост, със собствен икономически опит. Това въобще не може да се види днес и младите не го знаят. За съжаление!

Павел ИВАНОВ (Комунистически клуб „Че Гевара” – Пловдив):
Предложената на вниманието искова молба е абсолютно необходима и навременна. Отдавна трябваше да се постави разделителна линия между социалдемократите и комунистите. За никого не е тайна, че след 1989 г. БСП тръгна по един друг път – некомунистически – по един социалдемократически път, а напоследък по либерален. Общо взето ние не можем да носим тежестта на прегрешенията на другите. В края на краищата, ако в БСП искат да покажат, че са реформирана, нова партия, сега е моментът да кажат комунисти ли са и ако са комунисти да си променят програмата. Ако не са да кажата: ние се отказваме от това, което в момента ползваме, то на принадлежи на комунистите.

Георги НАНЕВ (Комунистическа партия на България):
Смятам, че обединението е необходимо. Искът против БСП е идея на нашите приятели Съюза на комунистите. Ние считаме, че трябва преди всичко да се решават проблемите на днешния ден, към утрешния ден на българина. Това е нашата линия, нашата тактика, нашата политика. Участваме  в тези мероприятия, които са в този дух.

Нако СТЕФАНОВ (Партия Български комунисти на Минчо Минчев и Васил Коларов):
Поставените въпроси са сериозни, независимо, че в  дневния ред на страната има още по-сериозни. Срещу този 20 годишен геноциден капитализъм, който беше въведен, мисля, че трябва едно по-широко обединение на всички мислещи за България хора. Свидетели сме, за съжаление, на разруха, България отива в небитието. Страната напрактика е с население 6 млн. и нещо и икономиката е съсипана. Ясно е, че този неолиберален модел, в който участваше не само БСП, но и други партии, включително ГЕРБ, е модел, който праща България в политическо небитие. Затова всичко съзидателно, което милее за страната, трябва да се обединява около идеята този модел да бъде сменен. Което значи смяна на сегашния политически елит, задача нелека, но ако искаме да оцелеем друг изход няма. Едно възраждане на България е невъзможно без възраждане е една или друга форма на солидарността, социалната справедливост, на колективизма, на социалния хуманизъм. А това напрактика е другото име на социализма. 

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ ДО СРЕДАТА НА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ

ЗА ТОРМОЗЕЩАТА НИ ПРЕСТЪПНОСТ ИМА БЪРЗО РЕШЕНИЕ

ПОЛИЦИЯТА НИ ПАЗИ, НО КОЙ ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ ПОЛИЦИЯТА?

ЧЕН МИН: В БЪЛГАРИЯ С ИДВАНЕТО НА РАБОТА ЗАПОЧВАТ С КАФЕТО И ЦИГАРАТА

БСП – СТО ДНИ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 Г.

АНЯ ПАВЛОВА: ВНУШЕНИЕТО ЗА ВСЕМОГЪЩЕСТВО Е ПЪТЯТ КЪМ ИНФАНТИЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО

ПОЛИТИЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕНАПИСВАТ ИСТОРИЯТА ЧРЕЗ МЕМОАРИТЕ СИ

УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА ИЛИ ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЧЕТЕМ

БОЯН БОТEВ: ИНТЕРНЕТ НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТОВА, КОЕТО ДАВА КНИГАТА

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2669

Posted by on ное. 8 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.