СЪСТОЯНИЕ, РАЗВИТИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ НА СТРАНИТЕ НА ИЗТОК ОТ ЧЕРНО МОРЕ

Темата за събитията и развитието на републиките от Централна Азия и Кавказкия регион става все по-актуална от гледна точка на новата политическа стратегия на ЕС, особено в сферата на енергетиката, и политиката на Москва в тази област. Природните богатства на тези страни, спецификата на управляващите им елити и конфликтният потенциал, който носят, станаха повод за един по-специален поглед върху перспективите за региона от гледната точка на някои важни играчи, каквито са Русия, Турция и НАТО.

В тази връзка на 14 април в Софийския университет се проведе семинар с участието на млади експерти. Участие взеха: Анна Иванова, доктор по политология,  специалист по Русия и българо-руски отношения; Павел Донев, журналист във Военния телевизионен канал, специализира по въпросите за трансформацията на НАТО; Антония Тодорова, докторант в Института по балканистика на БАН, специалист по Турция и Балканите; Камен Петров – доктор по политическа география; Борислав Ангелов – докторант в катедра Политология. Модератор на семинара – д-р Васил Пенев, доцент по политология и преподавател в СУ.
Анна Иванова: С идването на Владимир Путин политиката на Русия в Кавказ и Централна Азия придоби по-ясни очертания. Единственият реален стратегически партньор се явява Армения, в чиято икономика Русия е най-големият инвеститор. Поради силната си политическа, военна и икономическа зависимост, Армения провежда твърда проруска политика. Сложните отношения с Азербайджан (заради конфликта в Нагорни Карабах) и силовата руска политика спрямо Грузия могат да доведат до почти пълна загуба на влияние на Москва в този регион, което в близко бъдеще не се очаква да се възстанови.
По отношение на държавите от Централна Азия, Русия претърпя удар след началото на антитерористичната кампания в Афганистан. Подписването на договор за настаняване на американски военни бази на територията на Узбекистан и Киргизия, както и някои американски инициативи в региона, доведоха до създаването на Шанхайската организация за сътрудничество и до активизирането на руската политика. В централноазиатските държави Русия има силно влияние поради факта, че всички пътища и нефто- и газопроводи, свързващи региона с външния свят, минават през Русия. От друга страна, липсата на каквато и да е критика и неизменната подкрепа, която Русия оказва на действащите режими, допълнително засилват влиянието й.
Павел Донев: Отношенията на НАТО с Азербайджан, Грузия и Армения бяха институционализирани с подписването на рамковите договори по програмата “Партньорство за мир” още през 1994г. Различният напредък, който трите страни демонстрират в модернизацията на политическата система и въоръжените си сили, както и желанието за обвързване с Алианса, обуславя различната степен на ангажиране с програмата. За разлика от Армения и Азербайджан, Грузия изрази намерението си да стане пълноправен член, но тук голямо значение имат и отношенията между НАТО и Русия. Любопитно е, че именно България влезе в ролята на основен посредник в отношенията с Грузия като потенциална натовска държава.
В известна степен НАТО е въвлечена в сложния процес на реформи и етнически конфликти, които характеризират отношенията на Русия с южнокавказките държави. И е важно да се каже, че присъствието на Пакта в тях е резултат от специални покани от самите страни, а не като фактор в разрешаването на конфликти между тях. Стратегията на НАТО се ограничава до присъствие и влияние, а не до предлагане на специфични решения на местни проблеми.  
В обозримо бъдеще, почти няма възможност някоя от трите страни да стане пълноправен член на НАТО, като основна причина за това остава отсъствието на достатъчна сигурност и наличието  на конфликти, за които не може да бъде намерено решение.
Антония Тодорова: Политиката на Турция в региона на Централна Азия и Кавказ обхваща широк спектър от въпроси, основните от които се отнасят до редица проекти в енергийната сфера, инфраструктурата и културното взаимодействие. Преди всичко, разположението на Турция и амбициите тя да се превърне в енергиен център обуславят участието й в ключовите енергийни маршрути, каквито са петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан и проектът “Набуко”. По отношение на инфраструктурните проекти, от особена важност е общата инициатива между Турция, Грузия и Азербайджан за построяването на железопътна линия, която да свързва трите страни и която да може да активизира реализирането на големия проект за транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия.
Културното взаимодействие на Турция със страните от Централна Азия и Кавказ има важно значение за разширяване на турското влияние в региона и обхваща както значителен брой училища и университети, така и изграждането на редица центрове за популяризирането на турската история, език и култура.
От особена важност за Турция са отношенията с Казахстан и Туркменистан, които се очертават като нови лидери в централноазиатския ареал и върху които ще бъде концентриран значителен интерес. Важна част от стратегията на Турция е поставянето на съществени въпроси като защита срещу обвиненията в арменски геноцид и получаването на подкрепа за Кипърския въпрос.
Дискусия: В хода на дискусията бяха засегнати някои въпроси от изключителен интерес. По темата за Русия беше дискутирана тенденцията Москва сама да се капсулира и изолира от глобализиращия се свят чрез политиката, която води.
Във връзка с отношенията на НАТО с региона беше подчертана засилващата се тенденция за ограничаване на присъствието на Пакта в рамките на програмата “Партньорство за мир”, без предоставяне на реални шансове за пълноправно членство на страните от района на Кавказ и Централна Азия.
По отношение на Турция беше разглеждана възможността, която регионът представлява като алтернативен проект на европейския свят. Турция има огромни перспективи в отношенията си на Север, Юг, и Югоизток. ЕС е само един от нейните пътища на развитие.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=686

Posted by on апр. 26 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.