Съседно Косово се радикализира заради отлагането на въпроса за статута му

Решението на главния преговарящ за статута на Косово Марти Ахтисаари да отложи представянето на предложението си за бъдещото държавно устройство на областта след провеждането на парламентарните и президентските избори в Сърбия, които са насрочени за 21 януари следващата година, предизвика изключително негативни реакции сред албанското население на Косово.

Основната цел на това отлагане е да се окаже подкрепа на демократичните политически сили в Сърбия преди изборите, защото обявяването на независимостта на Косово (което е несъмнено) ще налее вода в мелницата на националистите и социалистите. Друга причина за отлагането трябва да се търси в позицията на Русия, която засега се противопоставя на откъсването на Косово от Сърбия. Руската позиция представлява и основната международна пречка пред независимостта на областта. Независимо от това какви са истинските руски мотиви за отхвърлянето на независимо Косова – желанието да обвърже решението за Косово с евентуална независимост на Абхазия и Южна Осетия, стремеж за привличане на Сърбия в руската орбита на влияние и т.н., едно руско вето в Съвета за сигурност на ООН ще направи международното признаване на областта за независима държава доста трудно.
   Трябва да се отбележи, че това решение не беше неочаквано за отговорните политически фактори и анализаторите в областта. Разбира се, отлагането активизира радикалните групи в областта, които от следващата седмица възнамеряват да организират мащабни протести срещу присъствието на международните мироопазващи сили и срещу управленските институции на Косово, които са обвинявани, че са пасивни наблюдатели на случващото се. Тъй като нито един албанец не може да си представи друг вариант, освен получаването на независимост, немалко второстепенни опозиционери се опитват да спекулират с националистическите чувства, за да извлекат облаги от създалото се положение. Всеки друг вариант (освен независимостта) би предизвикал вълна от неконтролируемо насилие, което ще разруши почти всичко постигнато от международната общност през последните 7 години. Основните притеснения сред албанците са свързани главно с прекалено големите права и многото общини, които могат да получат сърбите, което да доведе до „пълзящо” отцепване на териториите, населени със сърби. За да тушира напрежението, министър-председателят Агим Чеку потвърди, че правителството обсъжда възможността за едностранно обявяване на независимостта, ако преговорите продължават да се отлагат. Косовското ръководство разчита на уверенията на Ахтисаари, че на Сърбия няма да бъде позволено да играе с датата на изборите, за да търси отсрочване във времето. Иначе, в Косово тече предварителната подготовка за създаването на най-новата балканска държава. Все по-силни са гласовете, които призовават да се започне работа по изработване на конституция на Република Косово и създаване на национални символи. Тук се гледа прекалено еуфорично на бъдещата независимост на областта. Смята се, че с нейното обявяване ще се решат автоматично голяма част от проблемите на населението, свързани с бедността, безработицата, корупцията, за чието решаване е необходим дълъг период от време и упорита работа.
   Освен от радикализацията на областта, като не бива да се забравя, че събитията в Косово се отразяват върху поведението и на албанските етнически малцинства в съседните страни, забавянето на процеса на създаване на независимо Косово създава и трудности от друг аспект. Липсата на независимост предизвиква и отлагането на подписването на политически и икономически споразумения с международните институции като ЕС, МВФ, Световната банка и др., от чиято политическа подкрепа и най-вече финансова помощ Косово се нуждае в много голяма степен. В старанието си да не възпрепятства демократичното развитие на Сърбия и да я подпомгне по нейния европейски път, Контактната група (САЩ, Русия, Великобритания, Италия, Германия и Франция) рискува да влоши политическата и икономическата обстановка в областта и да повиши междуетническото напрежение. Много важно е отговорните политически фактори в областта да не се поддадат на натиска от страна на „улицата” и да продължат преговорите с международната общност. Косово може дори да спечели, ако това време се използва за подобряване на работата на институциите в областта и за решаване на неотложните икономически и социални проблеми.
   Въпреки обективните и субективните трудности, Косово ще се конституира като независима държава през пролетта на 2007 г., макар и с редица условности, които постепенно ще отпаднат.  Международната общност, в лицето на ООН, ЕС и САЩ, ще продължи да има траен и сериозен ангажимент с институционалното изграждане на новата държава, както и в сферата на гарантирането на постигнатите договорености и спазването на малцинствените и човешките права. Но въпреки този контрол, всичко е в ръцете на гражданите на Косово, независимо от етническия им произход. Само от тях зависи дали ще съумеят да загърбят миналото и да изградят едно проспериращо общество.      
 

Антон Панчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=357

Posted by on ное. 16 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.