СЪР АНДРЮ ГРИЙН: ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА ЧЕСТНОСТ Е ОСНОВАТА НА НАШАТА РАБОТА, А ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ Е НЕЙНАТА АНТИТЕЗА

Andrew Green poslanik

Сър Андрю Грийн е роден на 6 август 1941 г. във Великобритания. Британски дипломат. Завършил е Кембридж и Близкоизточния център за арабски изследвания в Ливан. Говори перфектно арабски. Бил е шеф на департамента Близък изток във Външно министерство. Посланик в Саудитска Арабия, Сирия. Заемал дипломатически постове във Вашингтон и Париж. След пенсионирането си оглавява фондацията MigrationWatch, която се бори за ограничаване на емиграцията в Обединеното кралство, включително срещу очаквания наплив от румънски и български емигранти след 1 януари 2014. Известен с консервативните си позиции. Публикуваме кратък откъс от прощалното му писмо при напускането на Саудитска Арабия и оттеглянето му от Външно министерство през 2000 година, което е разсекретено след влизането в сила на Акта за свобода на информация от 2005 година.

В известна степен аз имам повече опит в Близкия изток отколкото всички мои колеги от ЕС взети заедно. И посолството ни все още има повече арабисти от западните посолства накуп. Затова сме класа над тях.

………………………..

Последните кампании базирани на Западната концепция за човешки права пропускат целта и пораждат враждебност. Ние трябва да се съсредоточим върху безспорните слабости на администрацията и да приемем, че мнозинството от саудитското население отхвърля много от нашите идеи както на религиозна, така и на социална основа. Те са наясно с размера на разводите, абортите, децата без бащи, употребата на нарокотици и престъпността в Западните общества и не приемат ние да им даваме уроци по какъв начин да организират обществото си. Но още по-важното за тях е, че ни разглеждат като безбожно общество.

………………………….

През последните години с ужас наблюдавам разпространението на „Политическата коректност“. Интелектуалната честност е основата на нашата работа, а Политическата коректност е нейната антитеза. Разнообразието (diversity) е последното от няколко по-скоро безсмислени моди. Истината е, че разнообразието е ирелевантно на дипломацията. Нито един чужденец, който някога съм срещал знае или го е грижа дали в Службата (Британската дипломатическа служба – Бел.ред.) има 50 % жени, 10 % хомосексуалисти и 5 % малцинства. Неговията (или нейният) интерес е единствено дали конкретният дипломат може да допринесе с нещо полезно. Нещо повече, „целите“ са леко маскирани форми на позитивна дискриминация; това подкопава фундаменталният принцип на държавната работа, че повишението трябва да се базира на само на способностите. Рискът е, че „малцинствата“ ще бъдат повишавани, защото са (просто) надеждни, а не понеже са най-добрите. Ако е така, то те ще станат символи не на включването (inclusion), а на некомпетентността. Службата трябва да спре да бъде безгръбначна пред лицето на тази политически мотивирана намеса.

Сър Андрю Грийн

Саудитска Арабия, юни 2000

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6768

Posted by on юли 24 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.