СЪРБИЯ ЗАМРАЗИ ТРИСТРАНИТЕ ПРЕГОВОРИ С ТУРЦИЯ И БОСНА ЗАРАДИ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ЕРДОГАН В КОСОВО

Sreshta v SarajevoТристранната среща Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина, която трябваше да се проведе в Београд този месец е отменена, обявиха официално от кабинета на сръбския президент Томислав Николич.

Заради изявлението на турския премиер Реджеп Ердоган, че  „Косово е Турция и Турция е Косово“, Николич обяви в края на октомври, че ще замрази участието си в тристранната инициатива.

По-рано през седмицата турският сайт Тудейс Заман съобщи, че „Сърбия е отложила за неопределено време тристранната среща с Турция… защото Турция не е успяла да подобри връзките си със сърбите   заради погрешно интерпретираната забележка на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган за  Косово. Сайтът е уточнил, че „опитите на турския външен министър Ахмед Давутоглу да изглади нещата не са удовлетворили очакванията на Сърбия“.

След изявлението на Ердоган Давутоглу заяви пред турската телевизия TRT 1 , че „някои националистически кръгове в Сърбия са извадили изказването от контекста и са го изтълкували погрешно“. „Този отговор не смекчи тревогата на Сърбия от Ердогановото изявление“, казва  източникът на  ТудейсЗаман.

На заседание на Общото събрание на ООН през септември, Давутоглу, сръбският външен министистър Иван Мръкич и първият дипломат на Босна – Златко Лагумджия се договориха за нова тристранна среща, която да се проведе през декември в Белград. Дипломатически източници са заявили пред турски медии, че без оглед на отмяната на срещата „тристранният механизъм е в сила  и функционира“

Фарук Логоглу, депутат от водещата опозиционна Републиканска народна партия в Турция, заяви по повод отменянето на срещата, че „премиерът Ердоган и шефът на дипломацията Давутоглу или не знаят къде са държавните граници на Турция или те не ги удовлетворяват“. 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8296

Posted by on дек. 13 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “СЪРБИЯ ЗАМРАЗИ ТРИСТРАНИТЕ ПРЕГОВОРИ С ТУРЦИЯ И БОСНА ЗАРАДИ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ЕРДОГАН В КОСОВО”

  1. Жени

    „премиерът Ердоган и шефът на дипломацията Давутоглу или не знаят къде са държавните граници на Турция или те не ги удовлетворяват“.

    Хехе, явно не е първото!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.