Съмнителната сделка в синьо на бюрото на Бойко Борисов

Съмнителната сделка, прокарана от синия столичен общинар Борислав Бориславов, за която obshtestvo.net писа в миналия брой, вече е на бюрото на кмета на София Бойко Борисов. Става дума за почти подарено право на строеж на иркачани върху над 30 хил. кв. м. в кв. “Сухата река”. (целият текст за сделката от миналия брой виж по-долу)

През седмицата Методи Андреев от СДС, депутат в два парламента и бивш шеф на Комисията по досиетата, се срещна с Борисов, за да го сезира за съмнителната сделка. Междувременно стана ясно и че един от собствениците на облагодетелстваната фирма “СТРОЙ КОМЕРС 2004”, Самир Франсис, е бил съдружник в друга фирма, З.Е.С. с небезизвестния Златомир Иванов, по-прочут като Златко – Баретата.
 Obshtestvo.net потърси за коментар  Методи Андреев:

М.Андреев:
КМЕТЪТ ОБЕЩА ДА НЕ ПОДПИСВА СДЕЛКАТА
– Г-н Андреев, запознахте ли кмета Бойко Борисов със случая Борислав Бориславов – “СТРОЙ КОМЕРС 2004”?
– Да, уведомих кмета за този проблем. Той каза, че е поел ангажимент, да не подпише нито една заменка. И тази включително няма да бъде подписана. Така каза той.
– Това значи ли, че строежът в “Сухата река” ще бъде спрян?
– Това не мога да кажа. Не зная как стои юридически въпросът с това какво става след като кметът не разпише заменката. Но това, което се иска от него – да сложи подписа си под този документ, той няма да го направи. Това даде да се разбере.
– Каква оценка даде Борисов на проблема, с който го запознахте?
– Категорично негативна. Нещо повече. Той е наясно с лобисткото мнозинство в общинския съвет. Той също смята, че политическите сили, които формират мнозинството, а и някои общинари от БСП, от време навреме проявяват еднаква воля за икономически сделки с голям корупционен потенциал. Това е проявата на лобисткото мнозинство, което е основен принцип на модела “Софиянски” – всички да са доволни и еднакво зависими от влечението към материални интереси.
– Разбрахме, че сте имал сблъсък със софийкската група от СДС по време на последния Национален съвет на сините?
– За да има човек сблъсък с една група, трябва да се движат на един и същ коловоз. Ние се разминаване като движение. Тези момчета са действително комерсиални. Това са търговците в храма. Хората ги знаят и рано или късно ще ги изгонят. Така че тези момчета са помислили, че след като бяха избрани крайно незаслужено в един порочен избор за лидери на СДС, те са си вързали гащите. Във всеки случай СДС е демократична партия и аз ще продължа да задавам въпроси. По време на заседанието на Националния съвет предложих да бъдат поставени морални критерии при избора на членове на ръководството. Един от тях беше председатели на местни структури, които са загубили повече от два избора, да не могат да се кандидатират за централното ръководство на партията. Тези момчета напуснаха залата.

=====================================================================

Син общинар замесен в съмнителна сделка с иракчани

Че в общините стават далавери, знаят вече и децата. По-малки в малките общини, по-големи – в големите. В най-голямата, Столична, казват, че са най-мащабни. Извън локумите за необходимостта от прозрачност в работата на общинарите и кухите предизборни лозунги от рода на  “Да спрем корупцията в общината”, малцина обаче са тези, които дръзват да кажат открито кои са корумпираните и как точно са злоупотребили с власт и пари. Според запознати с машинациите в Софийска община най-честите далавери стават с така наречените заменки. Става дума за замяна на общински имоти или терени срещу предоставяне на услуги, извършване на строителство и прочие дейности.Obshtestvo.net се натъкна на документи за подобна замяна, които най-малкото будят съмнение. Подтикват и към много въпроси. Излагаме фактите без да претендираме за разтърсващи открития. Изводите са за всеки, който ги прочете.На 19 юли 2005 г. общинският съветник от СДС и и.д. шеф на СДС-София Борислав Бориславов внася докладна записка до СОС за замяна право на строеж върху общински терен срещу готови жилищни имоти. В нея се предлага на Общинския съвет да разреши на “СТРОЙ КОМЕРС 2004” ООД да построи три осеметажни жилищни сгради и седем двуетажни на площ от 15 030 кв. м.на бул. “Ботевградско шосе” в кв. “Сухата река”. Фирмата пък се ангажира в максимални срокове да предостави апартаменти в новопостроените блокове за нуждите на общината. Мотивите са тротагателни – ще бъдат открити до 300 работни места, ще се решат част от социалните нужди на общината, ще се допринесе за изграждане на “по-добър облик” на столицата и на един от входните й булеварди. Пазарната стойност на правото на строеж е оценена на 2 171 371 лв.

Всичко щеше да е в рамките на нормалното, ако из купищата документация не изникваха два документа. Единият е приложена таблица към експертната оценка за имота, другият – становище на главния архитект на район “Подуяне” Цв. Вътева. В таблицата сред многото числа по различните параметри на терена е записано и, че разгърната му застроена площ е 30 730 км. м. А в становището си архитект Вътева пише, че на терена вече има строеж с разгърната застроена площ приблизително от 14 300 кв. м. Трябва да се отбележи и че данните на главната архитекта от “Подуяне” са оповестени половин година преди синият общинар Бориславов да поиска общината да направи замяната.

Какво излиза? Общината ще даде право на строеж за над два милиона лева за тарен от над 30 хил. кв. м. разгърната застроена площ, а половината от тях вече са застроени. По пазарни цени 1 кв. м.  струва 80 евро. Това означава, че застроените вече над 14 хиляди кв.м. груб строеж са на стойност около1 200 000 лв. Половината от двата милиона, на които е оценено правото на строеж всъщност се оказват щедър подарък за “СТРОЙ КОМЕРС 2004” ООД. Какви са тези хора и защо такива преференции?

Собственици на въпросната фирма според данните на “Апис” са двама иракчани – Самир Франсис и Самир Мохамед. Тя е регистрирана от Софийски градски съд през 2004 г. Имената сами по себе си не говорят нищо. Малко по-задълбочено търсене из системата обаче показва, че Самир Мохамед е управляващ сдружението “Тенис-ски клуб Баченово” с цяла плеяда разноцветни политици. Като управляващи на организацията наред с иракчанина са записани соцдепутатът Александър Арабаджиев и колегата му от НДСВ Рупен Крикорян. Дали връзките с властта са случайни?

Александра Дерон

Ивана Георгиева

ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА СЪМНИТЕЛНАТА ЗАМЯНА:

Документ 1

Документ 2 Документ 3Документ 4

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=414

Posted by on апр. 6 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.