СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И РУСИЯ: ОТВЪД ВЗАИМНИТЕ ПОДОЗРЕНИЯ

Въпреки че Студената война свърши преди повече от 20 години, противопоставянето и недоверието продължават да съществуват между САЩ и Русия. От американска страна, най-вероятният кандидат на републиканците за президент Мит Ромни през март глупаво нарече Русия „без съмнение нашия геополитически враг номер едно”. От руска страна, Владимир Путин, през декември, обвини държавния секретар Хилари Клинтън, че подстрекава протестите срещу руското правителство. Въпреки че администрацията на Обама има някои постижения в опитите си за „поправка” на американската политика към Русия, най-забележимият от които е договора за намаляване на оръжията –  Нов старт, американо-руските отношения остават напрегнати.

Тези напрегнати отношения са притеснителни, защото американо-руското сътрудничество може да улесни решаването на някои от най-належещите световни проблеми на сигурността. От преговорите, относно ядрените програми на Северна Корея и Иран до постепенното изтегляне на войските на НАТО от Афганистан, са все въпроси от взаимен интерес на Русия и САЩ  с оглед поддържане на добри отношения помежду им.

Продължаващата криза в Сирия е възможност за частично помирение. Въпреки че Русия (заедно с Китай и някои други) от дълго време се противопоставя на санкции срещу режима на Башар Ал-Асад, Москва може да се съгласи най-малкото да не пречи на налагането им (дори ако НАТО въведе зона свободна от полети над Сирия) ако се убеди, че ключовите руски интереси в региона няма да бъдат нарушавани. Например, ясен ангажимент от страна на международната общност, че подкрепата за Освободителната сирийска армия ще върви с уверението (ако Асад падне), че Русия ще запази военноморската си база в Тартус. Съединените щати и европейските и арабски страни също трябва да уверят Русия, че няма да търсят отплата заради продажбата на оръжие за бруталния Ба’атиски режим, независимо какво ще е правителството в Дамаск след това.

Докато Путин управлява в Кремъл, е много малко вероятно институциите там да се развият по посока на една добре функционираща демокрация. А помирението между Москва и Вашингтон не означава, че Съединените щати трябва да спрат да притискат руската страна за повече демокрация и защита на човешките права. Не е невъзможно САЩ да налага своите ценности в Русия без опортюнистични политици като Ромни, който безпричинно увеличава дистанцията между двете страни, и без Путин да заклеймява апела на руснаците за повече свободи, като американски заговор. За да се предотвратят ненужните заплахи на световната сцена, Съединените щати и Русия трябва да приемат, че техните интереси не са взаимоизключващи се.

 
Материалът е публикуван на блога на автора
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

РАЗСЕЛВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ – ПОРЕДНАТА АВАНТЮРА НА ДЯНКОВ – проф. Иван Ангелов 

ЗАЩИТНА РЕЧ НА AНДЕРС БРЕЙВИК ПРЕД СЪДА

ИСЛЯМЪТ НАПРАВИ ЛОНДОН ПО-КОНСЕРВАТИВЕН, ОТКОЛКОТО БЕШЕ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ – Ед УЕСТ

ОГРАНИЧЕНИЯ ИЛИ СТИМУЛИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ПРИ ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА – проф. Иван Ангелов член-кор. на БАН
 
 

ЗАЩО МЮСЮЛМАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА – Калоян МЕТОДИЕВ
  

НА 22-РИ МАРТ ТРЯБВА ДА ЗАПАЛИМ СВЕЩ ЗА ВОДАТА НА БЪЛГАРИЯ – Любомир ВЪЛКОВ
 

ПРЕЗ ЖИВОТА СИ СЪМ ИМАЛА САМО ЕДНА БРЪЧКА И В МОМЕНТА СЕДЯ НА НЕЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4460

Posted by on май 21 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.