Съвместните военни съоръжения няма да доведат до разцепление на БСП

Съвместните военни съоръжения няма да доведат до разцепление на БСП

Борислав Ангелов
политолог

Една от най-актуалните теми от 10 ноември 1989 г насам е за “възможното разцепление на БСП”. Бяхме свидетели на какви ли не сценарии и прогнози, но реално разцепление не се осъществи.

Отделни личности напускаха партията и политиката, други тръгваха по собствен път, като създаваха нови организации, алтернативни на БСП, било вляво от нея или дясно, но  претърпяха рано или късно провал. БСП не се разцепи по формулата комунисти-социалисти, социалисти-социалдемократи, както и по отношение на резултата от управлението на Жан Виденов, дори и за членството в НАТО или друг външно политически въпрос касаещ страната ни. БСП по време на прехода на България следваше свои път на обновление и промени, коренно различен от този на сродните на нея до 1989 г. комунистически партии от източноевропейски страни. Където на някои места се създадоха нови леви партии, а в други страни те се разделиха на две. Днес в прогнозите на анализаторите и наблюдателите  евентуалното разцепление на БСП основен акцент е темата за съвместните военни съоръжения в страната ни.
Не може да се отрече, че темата за военните съоръжения е чувствителна не само  за електората на БСП, но и за българското общество като цяло. Което по принцип има отрицателно мнение по отношение на каквито и да е чуждестранни военни обекти. Може ли да се окаже това причината, която да доведе до разцепление на БСП, това е въпросът на който трябва да се търси отговор.
Преговорите за военните обекти в България са продиктувани от решение на НС от декември 2003 г. и започват от октомври месец миналата година и продължават на три етапа. Няма как да не направи впечатление, че темата е особено актуална по отношение на БСП именно през последния месец. Тя не бе актуално за нея както по време на миналогодишните парламентарни избори, така и в процеса на преговорите със САЩ. Защо точно сега се повдига този въпрос? Ако някои си е мислил, че България ще започне преговори и ще ги протака във времето и накрая да не се стигне до споразумение е глупаво. Защо тогава има смисъл да се започват въобще преговори? Това би уронило престижа на България, както по отношение на САЩ така и по отношение на европейските й партньори.  Какво се цели да се постигне с това? Някои ще кажат – да се угоди на интересите на Русия на Балканите. За която като държава с имперски интереси безспорно е по добре да няма военни бази на САЩ не само на Балканите, но и в Европа.  Югоизточна Европа и сега ресурсно  зависи преди всичко от волята на Москва. Други ще кажат –  да се създаде нова, алтернативна на БСП, партия. Ако някои си мисли, че точно в годината на президентската кампания точно по такава тема ще успее да разцепи БСП, жестоко се лъже. Тези действия можем да ги квалифицираме като пореден опит да се пробва как ще реагира обществото и конкретно обикновените членове на БСП и нейния електорат.  Такива индикации се правят нееднократно откакто БСП е част от управляващата коалиция. Това е включването на ДПС в управлението, царските имоти, социалните обещания, осъществяването на формулата 8:5:3 по места и какво ли още не. Към тях можем да прибавим и създадената наскоро младежка патриотична левица
В момента не можем да говорим, че в БСП има българския вариант на  Лафонтен. Да се говори за разцепление и за създаване на алтернативна лява партия е прибързано, без да се познава самата БСП. Докато в нея се водят принципни дискусии по водената политика и се наблюдава свободно изразяване на мненията, отстояване на убеждения и чуваемост на различните виждания разцепление трудно ще се осъществи, доказателства за това можем да намерим в нейната собствена история.  БСП не е окупирала напълно лявото пространство и отлично осъзнава, че това е невъзможно. Няма как да съчетаеш разнородните леви идеи в една приемлива за всички, колкото и сродни да са те. Дали ще се създаде в бъдеще време алтернативна на БСП партия, това ще покаже бъдещето. Несъмнено много ще зависи и от резултата от управлението на БСП, от изпълнението на нейните обещания. Именно от БСП зависи дали ще се създаде силен опонент на нея в лявото пространство. Не може да се каже, че съвременните леви партии са намерили отговор на едно ново предизвикателство поставено от създаващите се с голяма сила алтер-глобалистични движения, които по произход са леви. Пред това предизвикателство ще бъде поставена рано или късно и българската левица.
От една раздирана от конфликти и вътрешни борби БСП несъмнненно има полза българската десница, нейните опоненти в ляво, както и конкурентите на Георги Първанов за президентското място. Именно за това всяка една индикация на другомислие, на разминаване на позиции и становища ще се използва от опонентите на БСП да го представят като разцепление. Това е съвсем нормално и напълно в рамките на политическата игра. За да се осъществи едно разцепление на една политическа организация , са необходими сложен комплекс от причини и условия по конкретната политика и начин на нейното провеждане и осъществяване, като поводът в този случай има най-малката и незначителна роля. Както е казал народът решиш ли нещо да го направиш причина лесно ще намериш.
Договорът за съвместни военни съоръжения ще окаже влияние върху популярността на БСП сред обществото и може да доведе да намаляване на нейния рейтинг, но до разцепление сам по себе си няма. В целия този дебат за съвместните военни съоръжения няма как да не ни направи впечатление един безспорен факт,  че липсват въпроси към лидерите на другите два участника в коалицията НДСВ, ДПС, а също така и към българската десница СДС, ДСБ, БНС и ГЕРБ. Защото против военни съоръжения е не само част от електората на българската левица, но и техния.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=630

Posted by on май 11 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.