СУБСИДИИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ – ОЧЕВИДНО ПРОВАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ

PariКонцерти, лихви от банкови депозити, издръжка на административен апарат, купуване на медийно време… това са само част от приходите и разходите, които се правят със субсидиите на политическите партии. Милионите годишно отиват при парламентарно представените партии и тези, които самостоятелно са получили над 1 % от гласовете на последните избори. Благородното намерение беше (или поне така беше представено) чрез субсидиите да се осветли политическия процес, да се намалят зависимостите, да се ликвидира корупцията. Както често става, добрите намерения се оказаха вредни… досущ като настилката по пътя към ада.

Първо, създаде се дисбаланс в политическото представителство. Независимо от моментната си електорална подкрепа субектът и неговите депутати продължават по време на целия мандат да усвояват огромни средства, които харчат по свое усмотрение.

Второ, не може с пари на данъкоплатците да се правят, например, благотворителни акции . Това не са техни пари.

Трето, сумите са откровено огромни. Една управляващата партия (дори провалена) си гарантира милиони, плюс зависимостите, които са неизбежни, защото те си вървят с идейните предпочитания, личните контакти и бизнес интересите. Така е устроен човекът и това не е нещо ненормално.

Четвърто, някои партии участват на изборите само заради субсидията. Едни от тях си оправят с чистите и регулярно пристигащи пари заплатите на работниците, които пък са длъжни да гласуват иначе няма да има субсидия, ерго заплати. Броят на подобни играчи нараства.

Пето, реалната политика при тази ситуация може да се окаже потопена от тези, които контролират финансов ресурс и с него се възпроизвеждат на следващите избори. Това изкривява политическата картина до неузнаваемост.

Всичко гореизброено навежда на мисълта, че финансирането на политически партии в този си вид трябва да бъде прекратено. Една твърдо закована сума от около 40-50 хил. лева годишно за всички над 0.5 % е напълно достатъчна за организация на партийни мероприятия, транспорт, издателска дейност и заделяне на средства за плащане на депозит за допускане до участие в изборите. Останалото е чиста разсипия и по-лошото – загуба на ценно време за промяна и развитие на живота в страната.

Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6393

Posted by on апр. 13 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.