СТРОЯТ КАТОЛИЧЕСКИ, МЮСЮЛМАНСКИ И ПРОТЕСТАНТСКИ ХРАМ В ЕДНО

На снимката: проектът за общия храм

След бомбените атентанти в Стокхолм ислямофобията в Швеция набира скорост. За да намалят междурелегиозното напрежение в малък квартал в околностите на шведската столица мюсюлмани, лютерани и католици са се събрали в общ мултикултурен проект за изграждане на храм, който да събере под един покрив трите вероизповедания.

Според лютеранския пастор Хенрик Ларсон, който е и ръководител на проекта, новата сграда ще е уникално място за поклонение, което е единствено на света съчетаващо църква и джамия, след джамията Умаяд  в Дамаск през 600 година.

Работното име на храма е „Божият дом”. Идеята за строежа се обсъжда от няколко години. Сградата е собственост на Лютеранската църква, която ще я даде безвъзмездно. Храмовете ще имат общо фоайе.  В плановете на организаторите влизат и включването на общ младежки център и детска градина.

Горещ подръжник на проекта е имамът Ауад Улан. ”Всъщност няма толкова много разлики между нашите религии. В крайна сметка вярваме в един Бог”, добавя имамът.

Въпросът за религиозната толерантност в Швеция е много централен след като миналата година крайно-дясната партия Шведски демократи за пръв път влезе в парламента с предупреждения за емигрантската опасност и настъплението на исляма в живота на страната.  Главата на лютеранската църква тогава излезе с отворено писмо в защита на емигрантите-мюсюлмани.

Реконструкцията на сградата започва до края на годината. Документите за строителни разрешителни вече са вкарани в общинската администрация. Храмът трябва да е готов през 2014 година. 

По материали от шведската преса

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3721

Posted by on мар. 5 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.