СТРЕЛБАТА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА НЕ СЕ НАКАЗВА АКО СА НАХЛУЛИ В ДОМА ВИ – ПРОЕКТ ЗА НОВ НК

KradecОБЩЕСТВОТО ДА СЕ ГОТВИ ЗА ЛИБЕРАЛНИЯ ОТПОР СРЕЩУ СПРАВЕДЛИВИТE ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ

Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в жилище, за да го обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто проект за нов Наказателен качен на сайта на Министерството на правосъдието.

Прибързано е да се радваме  на справедливото предложение, защото то трябва да се гласува от Парламента. Дотогава, обаче, различни правозащитни организации ще организират мощна медийна и  лобистка кампания чрез чужди посолства и международни организации да не се приеме предложението, защото не се вписва в тяхното разбиране за човешки права.

В новия кодекс има заложени текстове, които описват неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляте някой, който е нахлул в  жилището ви с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носите наказателна отговорност.

Промените се обсъждаха прекалено дълго, след казуса с иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден, след като застреля крадец-наркоман пред кооперацията, в която живее. Поне веднъж годишно на съд в България отива човек, който е стрелял по крадец, влязъл в дома си. Правна норма, която да регламентира самоотбраната в жилище на всеки е приета през 1997 г., но по-късно е променена под либерален натиск.

Според новия закон, ако все пак се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, предвиденото наказание е до 5 години затвор.  Ако някой нападне на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор. В случай че не е осъждана или се признае за виновна, наказанието є дори може да бъде условно.

Без наказание може да се размине и дори стрелбата по крадец, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия престъпник.

Предвидена е и опцията за нападение при „крайна необходимост“. В текста е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси“. В този случай можем да се отървете от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по-малки от тези, които престъпникът е щял да направи.

Общество.нет

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8353

Posted by on дек. 22 2013. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.