СТРАСТИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ

Десетки партии, коалиции и инициативни комитети напират към местните парламенти в цялата страна. И този път не липсват както оцветени, така и независими кандидати, които целят да се преборят за всенародната любов и да управляват общините през следващите 4 години. На столовете в пленарните зали през отминаващия мандат седнаха повече общински съветници, отколкото е допустимо, заради издигналите се преди две години до депутати и министри „нови лица”. Така листите на някои партии /разбирай основно ГЕРБ/ бяха изпълнени до краен предел, че дори и не остана някой да се е кандидатирал за нещо и да не е получил пост.
Огромният интерес към това да полагаш обществено-полезен труд като общински съветник преди време, когато нямаше заплати, беше донякъде обоснован само „в полза на народа”. По-миналият мандат обаче бе синоним на „високи заплати”, а в този много членове на местни парламенти в страната бяха успешно уличени в злоупотреба с власт и дори влязоха в затвора. Така че с времето въпросителните намаляват, но някои все пак остават да висят и до днес.
Още преди разгара на кампанията заваляха и жалбите в местната ОИК. „Боят настана” за кандидат срещу кандидата и дори вече битките не са традиционните леви срещу десни, а са се изместили само в едно от двете пространства – дясното.
И ако по селата, 10 души се натискат да управляват 50-е си роднини, то на този фон в по-големите градове направо страдат от липса на кандидати за кметове. В Русе например те са само 28.
Разбира се, не е ясно дали това ще е окончателният брой на кандидат-кметовете, тъй като много от партиите в страната подават документи и превантивно, но така или иначе, напливът към общините и кметствата вече традиционно е висок. От една страна това гарантира една сигурна и добре заплатена работа за следващите 4 години, но истината е, че това е най-малкото, което вълнува желаещите да служат на ползу роду.
Българинът разбира и от политика, и от футбол, затова не бива да ни учудва фактът, че кандидати за всички етажи на Бялата сграда не липсват. Дано обаче тези, които са се засилили към върха, да докажат, че и политиката не отива там, където в момента е футболът ни – на трайно и много ниско ниво.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПО ГАЩИ В ЦИК И НА ТУРСКИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА ИЛИ КЪДЕ ОСТАНАХА ГРАНИЦИТЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

ЗАСПАЛА НАЦИЯ СМЕ!

БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

ИНТЕРНЕТ ИГРА МОДЕЛИРА БЪДЕЩИ СИЛИКОНКИ

ПЕСТЕНЕ ОТ МАЙКИ И БОЛНИЧНИ ИЛИ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ

ДА НАВОДНИМ С ЧУЖДИ СТУДЕНТИ – ПОРЕДНАТА ИДЕЯ С ФАНТАСТИЧЕН ПРИВКУС

ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

МАГИСТРАЛИ И ПРАХОЛЯК

ШАХТИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ

ЗА ЛИЧНИЯ ПРИМЕР И ВЕЧНИЯ ВАНДАЛИЗЪМ

СЛЕД ГОРИВНИЯ – И ЗДРАВЕН ПРОТЕСТ?!

ДЪРЖАВА И ОБЩИНИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ МЕДИИТЕ ГУБЯТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ СИ

ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4061

Posted by on сеп. 1 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.