СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ИЗИСКВА ПОНЯКОГА И САМОЖЕРТВЕН ПРИМЕР

Стоян Райчевски e роден на 1 юли 1944 г. в Бургас. Завършва немска и българска филологии в Софийския университет  "Кл. Охридски".  В перидона 1970 – 1990 г. е уредник в историческите музеи в Несебър, в Бургас, Созопол и Малко Търново. Народен представител от 36-то , 37-то и 38-то Обикновено народно събрание. Председател на парламентарната Комисия по културата и медиите (38 ОБН). Основател и председател на Демократическа партия 1896; член на НКС на СДС до 1997 г.  В момента е председател на Българската лига за правата на човека. Автор на множество книги и публикации свързании с етнограгията и историята на България.
 

Защо бе учредена Демократическа партия -1896, господин Райчевски?
Това е позабравена днес, но поучителна част от историята на СДС, на дългата борба за неговото утвърждаване като основна реформаторска сила, а понякога и за оцеляване.
Съюзът на демократичните сили възникна и се наложи като мощно национално демократично движение под формата на коалиция от партии и обществени организации. Ръководството на този демократичен Съюз от над 16 партии и организации се формираше от легитимните ръководства на партиите членове, всяка от която имаше равен глас на останалите, без оглед на нейната големина или сила, Всички решения се взимаха по най-демократичен начин и с обикновено мнозинство. Председателят на СДС фактически само ръководеше заседания на Националния изпълнителен съвет. Всяко становище  при взимането на окончателното решение и всяко направено  предложение предварително се обсъждаше от ръководствата на всяка една от партиите и после се докладваше от нейният представител в НИС. Тази процедура създаваше пред обществото впечатление за тромавост при вземането на решенията и за постоянни скандали, които медиите бързо препредаваха. В това има и нещо вярно, защото при такава процедура, много по-бавни и по-трудно се стига до съгласие, но от друга страна тя предпазва от вземане на едностранни и прибързани решения. А и никой, не можеше да бъде притискан от ръководството в една или друга посока, защото той можеше да се позове на волята и дадения му мандат от неговата организация. В такава една обстановка, някои от считаните за големи партии започнаха да проявяват недоволство, убедени че получават по-малко, отколкото заслужават.  Преди изборите на 36 ОНС двете най-големи тогава партии, тези на Петър Дертлиев и Милан Дренчев напуснаха коалицията СДС и решиха да се явят самостоятелно на избори с очакването, че така ще получат повече места в парламента. Този им ход остави и двете действително големи партии извън парламента, разпиля много гласове на демократичната общност а СДС трябваше да състави първото свое правителство с премиер Филип Димитров без да има необходимите за това 121 депутата в Народното събрание, поради което то бе съборено след по малко от година време.
През този период като най-голяма в коалицията СДС се изявяваше Демократическата партия, тя имаше и най-голям брой депутати и няколко министри в първото негово правителство. В началото на 1994 г. в СДС отново започнаха да се чуват гласове от някои партии, че те били големи, а правата им в коалицията малки. Така се стигна до излизането на Демократическата партия от коалицията СДС, което вещаеше лоша прогноза в наближаващите парламентарни избори и разтревожи силно демократичната общност. Тогава членовете на Демократическата партия, които не искаха да напуснат СДС учредихме на 10 септември 1994 г. нова демократическа партия и я нарекохме Демократическа партия-1896. Годината е на основаването на Демократическата партия и тя трябваше да показва, че оставаме верни на демократичните традиции на нейните създатели и същевременно – лоялни към коалицията СДС, която има отговорността да обнови и демократизира България.
Процедурата по регистрацията на новоучредената Демократическа партия 1896 в Софийски градски съд мина сравнително бързо и месец по-късно подписах като неин председател коалиционното споразумение на СДС. Така хилядите членове на Демократическата партия, които не желаеха да напуснат СДС останаха в коалицията. За много кратко време в софийската ни централа се получиха учредителни протоколи за местни структури на ДП 1896 почти от всички градове на страната и от много села.  Това наше действие създаде успокоени в обществото и разсее опасенията, че в СДС са се появили деструктивни процеси. Впрочем, възпря и други някои парти от опити за напускане на коалицията.
Какво стана с партията?
„Демократическа партия – 1896” участва най-активно и лоялно в дейността на коалицията СДС със свои представители на всички нива. След трансформацията на коалицията СДС в партия СДС, „Демократическа партия 1896” имаше съдбата на другите партии от коалицията, за които бе въведен не много ясния статут „съпридружни партии” без право на колективен глас във формирането по нов начин партийно ръководство на СДС, а членовете им получиха правото да станат и членове на партията СДС като кандидатстват по общия ред. Към края на 38-то Народно събрание бе приета поправка към закона за париите, която не позволява партии да имат в имената си „тирета” и „цифри”, което много огорчи с явната си тенденциозност, но не обезсърчи, нашите членове. Голямата част от тях и днес са в структурите на СДС. Има и такива, които не са станали членове на партията СДС, но в срещите и разговорите с тях знам, че и те продължават да са ревностни привърженици на синята кауза, както тогава наричахме програмата  за обновяване на България.
Какво се случва в дясното днес?

Ядосвам се на много неща, които чувам и виждам. Този въпрос трябва да зададете на тези, които в момента са натоварени с доверието да носят политическа отговорност.
Политическата отговорност изисква понякога и саможертвен пример, което става все по дефицитно явление в редиците на политическата ни класа. Доверието на хората се печели трудно и още по-трудно се задържа. Това е една от характеристиките на десния избирател, който е индивидуалист, силно критичен и непримирим към лицемерието и към всяко едно подозрение за неискреност. Вярвам в позитивната сила на десницата, в нейната способност да намери най-верния път, за да осъществи десния проект за доброто бъдеще на България


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЕДНА ЕЛЕНА… МАЛКО В ПОВЕЧЕ!Николай ГАЦЕВ

ИНДИАНА ДЖОУНС И ПОСЛЕДНИЯ ЧЕРВЕНОАРМЕЕЦ НА БЪЛГАРИЯНиколай ГАЦЕВ
 
 

ЗАПУШАЛКИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА – Николай Гацев

ДЕПУТАТЪТ ХРИСТО ПОПОВ: “АТАКА” РАБОТИ ЗА УСПЕХА НА ДПС

БСП И ДПС ИЗВЪРШИХА ПОДЛОСТ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ -Едвин Сугарев

„ПРОЗРАЧНО” УПРАВЛЕНИЕ В ДОБРИЧ

БОРБА НА ЖИВОТ И СМЪРТ… – Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2276

Posted by on май 22 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.