СТОЯН ГЕОРГИЕВ: ИМА КРИЗА НА БРАКА И ТЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ


ЕВРОПА Е ПОТЪНАЛА В ДЕМОГРАФСКА ЗИМА


Стоян Георгиев е роден на 31 май 1974 г. в София. Притежава Магистърска степен по "Семейна терапия и консултиране на лица с увреждания" от СУ "Климент Охридски" и бакалавърска степен по "Начална педагогика" към същия Университет. Редактор е на Интернет – сайта
www.Semeistvo.bg.

Автор е на първата българска авторска аудио – книга "Как да откриеш за какво си роден", която включва практични уроци за поставяне на житйски цели и съставяне на изявление на лична мисия.


Как ще коментирате тенденцията държавата все повече да превръща брака в търговско дружество? 


Точно това  искахме да постигнем с тази конференция и да помогнем на хората да осъзнаят, че това е нещо много повече от просто емоционално преживяване и нещо много повече от един договор. Ние вярваме, че брачната институция  се радва все още на добър успех сред българските граждани и ще продължаваме да работим за това нещо и за в бъдеще.  


Какво най – силно Ви обезпокои в предложените законодателни промени в Семейния кодекс от проф. Герджиков?
 


Най–силно ме обезпокои факта, че реално предложенията за промени в Семейния кодекс не  визират проблема в семейството, а се занимават с промяна на юридическа структура и въвеждането на нова юридическа структура, каквато е юридическото фактическото съжителство, която се радва на по–малко популярност на първо място и е по краткосрочна, разбира се има повече насилие в нея и много други фактори, които е правят различна от брачната институция, като такава. Още повече ме притесни факта, около либерализирането на развода, което е свързано с достъпа до бърз развод на брачните двойки и това ще става изключително лесно, което всъщност преставлява нарушение на правата на съответно от партньора, който може да бъде изоставен в случая и децата в семейството в един такъв бърз развод. 


Живеем ли във време, в което традиционните ценности са в криза?
 


Много интересен въпрос. Аз все още мисля и продължавам да вярвам, че традиционните ценности за брака, като институция продължава да се предпочита от българското общество. Това е факт от едно авторитетно проучване на г-жа Дора Костова, което направи преди няколко години. Разбира се имаме криза и тя продължава да расте, но именно тези сигнали са към самите нас, за  да може ние да се впрегнем да работим за българската семейство.


В Испания социалистите приеха закон за признаване на еднополовите бракове и им разрешиха да осиновяват деца? Какво мислите по този въпрос?

Последствията от подобни юридически промени могат много лесно да бъдат забелязани, когато видим какво преставлява Европа в момента. Понеже тя е потънала в демографска зима, буквално, и именно когато се узаконяват фактически съжителства, дори и хомосексуални бракове, в крайна сметка те не могат да имат деца. Нали така? И когато имаме бум, това нещо се отразява и на самата нация, на възможността тя да ражда следващо поколение.

Разрушава ли еманципацията на модела традиционното семейство?

Първоначално това  с което стартира женската еманципация беше нещо позитивно. В края на 19-ти век,  жените са били страшно репресирани, не са имали възможност да гласуват и т.н. Те са се борили за своето право да бъдат зачетени, като личности. В крайна сметка с влизането в постмодерното общество мисля, че ще наблюдаваме нещо, което лично мен ме притеснява и то по скоро е изоставянето на семейни роли – майчинска роля на жената. изоставяне от страна на някои жени, дефакто на много повече жени След движението на еманципацията наблюдаваме буквално изоставянето на семейното гнездо, т.е.  кариерата за сметка на децата.  Смятам, че въпреки това един мъж също би трябвало да помага повече в домакинските задължения вкъщи, да оставят жена си да работи някъде и те на свой ред да се грижат за децата. Може би проблемът не е толкова с женската еманципация, колкото също и от това, че самите мъже трябва да бъдат еманципирани и да се намери едно сработване между мъжа и жената, при което те да си партнират в семейните отговорности, грижата за децата и останалите задължения.

Процента на двойките живеещи в конкубинат в България нараства. Може ли да се каже, че конкубината е нова форма на брак?

Много добър въпрос. Изглежда така, сякаш е нещо много горещо, актуално и т.н. и в действителност наистина виждаме, че фактическото съжителство, като форма продължава да нараства. Избира се от най – вече от младите хора, но нека да наблегнем на факта, че тя се избира повече от двойки, които преди всичко не са видели толкова добър пример в своите собствени родители. В същото проучване, което споменах преди малко виждаме, че самата г-жа Костова, твърди, че проучванията, които е направила от 1970  г. насам, не дават право ние да твърдиме, че тя започва да се налага, като нова семейна структура, поради факта, че над 70% от двойките в първите 5 години след своето съжителство  все още се трансформират в брака.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=921

Posted by on мар. 27 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.