СТОТИЦИ ЧУЖДЕНЦИ ЕЖЕДНЕВНО СЕ СЪБИРАТ НА ГОЛЕМИ ГРУПИ В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА

Djamiata Sofia

Стотици чужденци всеки ден се събират в самия център на София край джамията, където стоят с часове в безцелно висене и обсъждане на техни теми, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Около джамията, около Банята, минералната вода, ЦУМ, градинките до храм „Света Неделя“ и до храм „Света София“ и дори до „Св. Александър Невски“, от рано сутрин до късна вечер чужденците се събират на големи групи, които понякога създават притеснение както в живеещите и работещите в района, така и в преминаващите случайно граждани.
Туристическите групи, които са само за няколко часа в София, и традиционно посещават исторически и културни обекти в центъра, понякога остават с впечатление, че като насядалите хора с мургав и по-тъмен цвят на кожата, изглеждат и традиционните жители на София. Мнозина ги снимат, като част от спомен от престоя си в българската столица, смятайки, че са заснели българите.
Непознатите езици, на които чужденците говорят, правят безсмислени опитите за общуване с тях. Групите често избухват в шумни спорове помежду си; макар и видимо да не нарушават обществения ред, лошо впечатление прави мръсотията, която оставят около себе си, както и шумната музика. Доскоро, заради топлото време, седяха и по тревните площи в района. Опитите на български да бъдат накарани да се отместят, или да направят места по пейките, са безуспешни. Живеещите и работещите по будки и други магазинчета в района се боят от джебчийски и други кражби, както и от дребни криминални инциденти, свързани със сбивания и други. Групите почти без изключение са съставени само от мъже, най-често видимо от арабски произход; жени се виждат рядко и те са предимно от чернокожи. Полицейско присъствие и видеонаблюдение в центъра на София традиционно има, но множеството от хора предразполага към анонимност и това

На посещаващите всяка събота и неделя Витоша софиянци все по-често им прави впечатление и груповите събирания на чужденци на Златните мостове, при Дендрариума, по маршрута за Тихия кът и на други места, до който в планината може да се стига с джипове. Чужденците се разполагат на големи групи по 30 – 40 души, с много жени и деца, а след тях почти винаги на поляната остава изключителна мръсотия. Масово нямат навик да си съберат и свалят боклука в София, а никой от българите нито смее да им направи забележка, нито желае да сяда в близост до тях, заради шумната музика, миризмите от манджите и от други неща, както и заради суматохата, която създават около себе си. Най-смели в желанието си да накарат чужденците да почистят след себе си са пенсионерите – планинари, които, също на групи, не крият възмущението си от мръсотията и с жестове, смело се опитват да убедят лежащите по тревата да си съберат найлоновите торбички, хартията и пластмасовите бутилки от поляната.

Агенция „Фокус“

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6987

Posted by on окт. 7 2013. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.