СТОЙЧО КАЦАРОВ: РЕШЕНИЕТО НА ПОВЕЧЕТО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ ПАРИТЕ

ВДИГАНЕТО НА ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА ЩЕ ДОНЕСЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПОВЕЧЕ НЕОСИГУРЕНИ

В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА СА НАЙ-БЛИЗКИ СЪВЕТНИЦИ И НА ПРЕДИШНОТО И НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Стойчо Кацаров е роден е на 6 юни 1964 г. в Дупница. Завършва медицина в Медицински университет – София и право в Югозападния университет. Специалист по вътрешни болести. Специализира местно управление и здравен мениджмънт. Председател на Общинския съвет на Дупница през 1995 — 1996 г. Депутат в 38 НС. От 1997 до 1999 г. е Областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. е заместник-министър на здравеопазването.  Член на Комисията по здравеопазването (2001 — 2005) в 39 НС. Член на УС на Център за защита правата в здравеопазването. Член на УС на Гражданска инициатива Справедливост.

 

Г-н Кацаров, постоянно излизат информации за колосални заплати на шефове на държавни болници. Бяха обявени суми от по 30 000 лева месечно.  Доколко това е морално, според вас?
Чувал съм за два пъти по-високи суми. Става дума за директори на държавни болници. Въпросът тук не е в морала. Моралът е предмет на религията, управлението не може да разчита и да се основава на него, а на правила и норми, защото се отнася не само към хората с морал, но и към тези без морални задръжки. Тези, за които говорим, преди години се възползваха от позицията си, определиха изключително високи цени на някои клиничните пътеки, после станаха шефове на болници и от тогава паразитират на гърба на останалите. Това много лесно може да бъде прекратено, но не беше направено нито от предишното, нито от сегашното Правителство. Точно обратното, същите хора са негови най-близки съветници. 

След среща между г-жа Борисова и г-н Борисов (здравен министър и премиер) те обявиха, че таван на лекарските заплати няма да има, а само за лекарствата. Вашият коментар?
Нямам представа за какво говорят. Лекарства, които се отпускат по рецепта – около 90% от всички, винаги са имали или фиксирана или пределна цена. Крайно време е хората, които ни управляват да разберат, че не сме 1960 година и заплатите и цените се определят от търсенето и предлагането, а не от министрите. 

Какво впечатление ви направи новият здравен министър?
Усмихнато впечатление

С какви трудности и препятствия ще се сблъска тя по пътя на реформата в здравеопазването?
Не мога да разбера, кое точно всички наричат реформа. Правителството няма никаква идея какво да прави с нашето здравеопазване и това е най-големият проблем не толкова за тях, колкото за всички нас. Крайно време е да спрем да се оплакваме, да се оправдаваме и да търсим причината винаги вън от нас. Така правят слабите и малодушните. Силните хора сядат и решават проблемите. Стига вече с това няма пари. Министрите са избрани да намерят парите. Ако не могат, да си подадат оставките. Освен това решението на повечето от проблемите в здравеопазването не зависят от парите.  Така, че най-голямата трудност, с която ще се сблъска г-жа Борисова е г-н Борисов. Иначе, според мен решенията са лесни. Състоянието на системата много бързо може да се подобри.

Как се разпределят бюджетните пари в сферата на здравеопазването към днешна дата?
Те повечето пари не са бюджетни, а събрани от осигуровки. И едните и другите, обаче се разпределят административно, против пазарните механизми и при това крайно тенденциозно и непрозрачно в много от случаите.

Как гледате на монополиста Здравна каса и липсата на частни здравни каси?
НЗОК дава солидарността в здравното осигуряване. Монополът може да се премахне заедно със солидарността или запазвайки я. Обществото трябва да реши какво точно иска. Въпросът за солидарността в здравното осигуряване е тема на една много сериозна дискусия. Тя е свързана със самите устои на обществото, с етиката, с традицията, с ценностите. Такава дискусия за съжаление до сега не е водена. Освен това, тя не е нито работа, нито е по силите само на лекарите. Иначе частните фондове от ляво и от дясно ги размахват като една мантра и панацея за всички болежки, каквато те не са. 

Какво ще донесе вдигането с 2 % на здравните осигуровки от 2011 година?

Ще донесе на първо място повече неосигурени. Никой до сега не е обосновал необходимостта от ново увеличение на вноските. От началото на годината лечебното здравеопазване работи със суми, равняващи се на около 4 % здравна вноска, макар че едва ли ще издържи дълго. При 6 % вноска през 2008 година салдото по приходите и разходите беше балансирано. При 8 % вноска през 2009 година се появи излишък. Бюджетът за 2010 година също е приет с излишък от 829 милиона лева. За това, ако някой иска да вдига здравната вноска, нека бъде така добър да се обоснове преди това.

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

СТЕНОГРАМА ОТ СРЕЩИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ С РЪКОВОДСТВАТА НА
МИНИСТЕРСТВАТА

АНКЕТА В ПОДКРЕПА НА ОСАКАТЕНОТО КУЧЕ МИМИ

ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПП „ОБЩЕСТВО
ЗА НОВА
БЪЛГАРИЯ”

БАШ ПРОВАЛЕНИТЕ ЧИНОВНИЦИ С ДВОЙНИ ЗАПЛАТИ

АНКЕТА ПО ПОВОД ОЧАКВАНЕТО ВДИГАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ

ОНБ СКОЧИ СРЕЩУ ПО-ВИСОКИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

ОТ КЪДЕ ТРЪГВА 8 МАРТ?

НАЧЕЛО НА ГЕРМАНСКИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ЗАСТАНА
НАЙ-МЛАДИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ В ИСТОРИЯТА МУ

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ: ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е ЗАВЪРШИЛА

ДМИТРИЙ ЗАБОРИН: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАНА, АКО ВЪВ
ВЛАСТТА ВЛЯЗАТ МОЩНО ЛЕВИТЕ СИЛИ

ОНБ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ЗА ХАИТИ

ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ: ДА НЕ СЕ БЪРЗА С ОСВОБОЖДАВАНЕ В ОКОЛНАТА
СРЕДА НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ОТДАВНА СМЕ НА ПАЗАРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,
НО НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3150

Posted by on апр. 24 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.