СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ТРЯБВАТ НЕСТАНДАРТНИ, РАДИКАЛНИ СТЪПКИ

ЗАЩО СЛЕД КАТО БОРИСОВ ОБЕЩА ОЩЕ ПЪРВАТА ГОДИНА ДА ИМА ЗАВОД ЗА ОТПАДЪЦИ, ДНЕС НЯМА ТАКЪВ?

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ОТРИЧАМЕ ПРЕХОДА

НИЕ, ДЕСНИТЕ, ТАКАВА КРИЗА, КАКВАТО СТАНИШЕВ И  БОРИСОВ ДОКАРАХА, НЕ СМЕ ДОПУСКАЛИ НИКОГА, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ПРЕМИЕР

Стефан Софиянски е роден на 7 ноември 1951 г. в София. По професия е икономист, специалността му е статистика. Министър-председател на служебния кабинет през 1997 г. Десет години е кмет на София (1995 – 2005). Председател на ССД.

Г-н Софиянски, какъв е вашият коментар за бюджет 2011 година?
Бюджет 2011 година е не по различен от този за 2010 година. Последният  беше много тежко сбъркан и затова беше актуализиран през лятото. Грешката е, че беше деклариран от Иван Костов и Симеон Дянков като балансиран, поставената цел беше влизането в Еврозоната.
Еврозоната е правилна дългосрочна цел, но не е сега момента. Има спад на икономическото ни развитие, това го знаят и учениците от икономическите училища. Бюджет 2011 година има много лоша основа и поради лошото изпълнение на предходния. Той отново е със сбъркана философия, защото по никакъв начин не предполага постигането на толкова висок икономически разтеж, какъвто е деклариран в него.
За да се постигне искания икономически разтеж, което е болния проблем, според мен, трябва да се приеме стабилизационен пакет за българската икономика. Трябва заедно с бюджета да се одобри този пакет(аз го оценявам на 3 милиарда). Той трябва да се приеме от парламента и да се изразходва само за ръст на БВП. И то през земеделието, средния и едър бизнес и, разбира се, през инфраструктурните проекти и през общините чрез капиталното строителство. Това е пътят България наистина да постиге икономически разтеж. Тези неща ги няма в бюджета. Ние можем да се хващаме за различни детайли – тук по-малко, там повече – но в бюджета липсва идеята на правителството да спре кризата. Липсва и позицията му. Липсва политиката!

Вие лансирате идеята за Десен алианс. Как си го представяте?
Представям си го на базата на една ясна стратегия – икономическа програма, която да бъде съвсем конкретна. Тя може да изведе България от кризата. Защото е недопустимо едно правителство година и половина да повтаря, че България е в криза. Те затова са избрани, за да преодолеят кризата. Затова е нужна ясна програма, която да е в основата на едно ново дясно обединение. Не обединение на хора, а обединение около идеи. Ако всички ние се обединим около това, което трябва да правим – говоря за експерти, специалисти, дори за и за хората, които са в парламента, ще можем да го постигнем. За мен стоенето в Народното събрание идентифицира десните 15 депутати с управлението на Борисов, което смятам, че пречи на едно по-широко дясно движение.
Затова казвам, че ако ние се обединим около една програма, десните в парламента трябва да я предложат на правителството. След като направят това, и ако то откаже изпълнението й, тогава вече може да се премине към едно извънпарламентарно движение, което да се обедини около тази програма. И да се търси начин за реализацията й, което минава през следващите местни, президенстки, и парламентарни избори.

В интерес на истината, Синята коалиция и сега предложи мерки за излизане от кризата, само че мнозинството в НС не им обърна внимание…
Да не забравяме, че десните в парламента гласуваха 3 пъти бюджети за България. Това, да гласуваш за такъв бюджет и да предлагаш после палиативни мерки, не е решение. Затова и обществената подкрепа за тях е толкова ниска. Бюджет 2010 година, акутализацията му, са пагубни за страната, за икономиката ни. От тази гледна точка сегашното разграничаване със съпротива – било то на енергийните проекти, било то друго – не е оправдава надеждата, че има алтернатива. А ние трябва да дадем ясна алтернатива. Със стоене в Парламента, с гласуването на 15 души, това не става. Трябват нестандартни, радикални стъпки. Това липсва и на икономиката на България. Настоящето правителство не предприема стъпките, които са необходими.

Все пак, Десният алианс ще бъде ли нов политически субект?
Най-добре ще бъде, ако е нов политически субект. Аз винаги съм бил за формата, който е носил успехи. Както бяхме в СДС  – коалиция от партии. Решенията се вземаха (с всички недостатъци, разбира се) от всички. Легализирането и създаването на една единствена партия доведе до стесняване на възможностите. Появиха се фракции в СДС, но те така и не намериха вярната формула. Трябва да се намери един формат, който ще бъде добър в рамките на един десен алианс, да се търси обединението, да се вкарат нови хора. Това е по-важното. А не пак да се съберем ние, отдавна познатите лица. Бих посъветвал Мартин Димитров да потърси нови хора. Той наистина минава за ново лице, но все пак 6 години стои в опозиция. И няма вече тази креативност, тези необходими качества, за да може да поведе СДС. И ДСБ също трябва да изведат нови хора. И вече в един по-широк формат, и с други партии да се създаде един общ Координационен съвет и се приеме една обща платформа. Тази платформа да се защитава, да се запознаят хората с нея, да се убедят, че тя трябва да се изпълни.

Какво става с лидерите от вашето поколение?
Всеки трябва да си прецени мястото и до каква степен може да печели доверие. Но в никакъв случай не трябва да отричаме прехода. Това, което днес се прави, е не, защото именно тези хора са днес на власт. А защото ние имахме волята да постигнем много: да въведем валутния борд в една изключително критична ситуация; да вземем решението за влизането в НАТО, въпреки обществената съпротива; имахме волята да започнем преговорите за членството в ЕС. И не само да ги започнем, но и да ги завършим далеч преди това правителство да дойде на власт. И да оставим 7-8 млрд. готови пари от ЕС. Всичко това ние имахме волята да направим. Това са постижения, които ние, ако зачеркнем всичко старо, ще загубим, и хората, които са участвали, дали са част от живота си, за да се постигнат тези неща. При всички случаи трябва да си признаем грешките, да потърсим решение те да не бъдат повторени, но и да не се отричаме от това, което беше по-успешно, отколкото е днес. Ние, десните, таква криза, каквато Станишев и  Борисов докараха, не сме допускали никога. Ама никога!

ГЕРБ не е ли дясна партия?
Така се именува. Но, от друга страна, като работа, и като погледнем като биография на първите хора в нея – по-скоро е лява.

Идват местните избори, как ги виждате в София? Все пак вие познавате града много добре? Сутринта по някои ТВ канали се чу, че  нямаме все още завод за боклук.
Сигурно за времето си аз си нося вина, но не съм кмет от 2005 година. По мое време имахме бюджет 400 млн. лева. Днес София работи с бюджет над 1 милиард лева. И ако аз съм имал някакво основание да не успея със стеснените си финансови възможности, и това, че България още не беше член на ЕС, то днес, когато тя вече е член и министър-председателя е бил 4 години кмет, и въпреки това да нямаме завод – това вече е недопустимо. Защото повтарям – едно е да имаш 400 млн. и да дадеш 300 млн. за завод, друго е да имаш като сега милиард. Това, което ние направихме в общината беше да подобрим инфраструктурата, да пуснем метрото, новите булеварди, да се качат цените на имотите в София. А когото се качиха цените, повишиха се съответно и данъчните постъпления. Проведохме и реформата данъчните да влязът към общината. Всичко това даде основа  днешните управляващи София да имат един много по-добър бюджет. Аз  би трябвало да задам въпроса: защо след като Борисов обеща още първата година да има завод за отпадъци,  днес няма такъв? Все още се ползва сметището, което мен като кмет ме спряха да ползваме.

Излезе информация, че и нов стадион ще има в София за 120-140 милиона?
Нищо лошо няма да се прави стадион. Не бива да противопоставяме нещата. Чух една позиция на Борисов, която просто е комична и показва дълбоко непознаване на нещата – пенсионерите нямало да получат коледни надбавки, защото строим метро. Такова противопоставяне е немислимо. Затова си министър-председател: да осигуриш средства за пенсионерите, но и за метрото. Подобно противопоставяне показва, че ти не се справяш с проблема.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

МИСИЯ „КОЛЕДНА ЕЛХА” ИЛИ КАК ДА СЪХРАНИМ ЗЕЛЕНОТО ДРЪВЧЕ

УРАГАННИЯТ ВЯТЪР И НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА ПРЕВЪРНАХА СТРАНАТА В ГИГАНТСКИ БОКЛУКЧАРНИК

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЕДНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ ПАРИ, А НЕ ДА СЕ ХАРЧАТ

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ Е МЪРТЪВ

ОНБ ПРИЗОВАВА ЗА БОЙКОТ НА ФИРМИТЕ ИЗЛЪГАЛИ В СТАНДАРТА „СТАРА ПЛАНИНА”

ДНЕС Е НУЖНО ОБЩОТО НИ СЪГЛАСИЕ КАТО ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПЪЛНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, ТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3533

Posted by on дек. 14 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.