СТЕФАН СОФИЯНСКИ: НИЕ САМИ СИ ПРЕДИЗВИКАХМЕ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

БОРИСОВ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СВЪРШИ ПОВЕЧЕ РАБОТА, КАТО КМЕТ И ПОСЛЕ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР, КАЗВА ОЩЕ ПРЕДШЕСТВЕНИКЪТ МУ
 
Стефан Софиянски е роден на 7 ноември 1951 г. в София.  По професия е икономист, специалността му е статистика. Говори немски, английски и руски. Министър-председател на служебния кабинет през 1997 година. Изкарва три мандата като кмет на София. Член на ПГ на ОДС. 

 
Господин Софиянски, като бивш градоначалник на София смятате ли, че моделът на управление на Бойко Борисов решева проблемите на столицата?
Задавате ми труден въпрос. Това, което смятам, че един кмет трябва да прави, старал съм се да го правя и аз, е да има повече строителство. Градът остарява, той иска развитие и ако трябва да ме притеснява нещо, говоря като гражданин, то е, че няколко готови проекта за булеварди, които имахме в общината не са реализирани. Говоря за връзката Сточна гара – Централна гара, която е изключително важна, говоря за „Любен Каравелов”…, служителите, които работиха по инвестиционните процеси ги знаят. Ще кажа отново – на София й трябва повече строителство. Това и връщането на пари в бюджета, поради неизхарчването им, се отразява пряко на инфраструктурата. Трябват повече инвестиции и реално извършена работа.
По принцип, по време на моите мандати, за 10 години отворихме много нови булеварди – „Тодор Александров”, пробивът „Димитър Несторов”, изправянето на „Сливница”, извършихме основните ремонти на бул. „Христо Ботев”, бул. „Мария Луиза”, пътен възел „Въртопа” (който прави връзката Младост – Дървеница). Това са връзки, необходми за града и трябва да продължи строителството им с оглвед облекчаването на трафика. По отношение на водоснабдяването градът е осигурен. Сега има да се прави ускорено канализация и пътна мрежа.
Не вървят ли твърде бавно ремонтните работи на някои обекти – да вземем за пример Централната баня – ремонтът й е вече на възраст 20 г. ?
Ясно е, че банята като баня повече не може да се използва. За да бъде такава и да се осигури издръжката й, ще е необходим огромен поток от хора, какъвто няма.
Основното за нас, когато бях кмет беше да я съхраним. Архитектурата й е твърде специфична и тя може да бъде сграда с представителна функция. Има и готов проект: да използва като представителна част на кметството и като музей на София. Сега чух, че се сменя предназначението й – за фитнес център или нещо подобно. Смятам това за неразумно.
Има ли истина в това, че Столична община иска да си върне Общинска банка?
Защо аз трябва да отговарям на този въпрос. Питайте кмета. Мажоритарен собственик на Общинска банка е общината. Имаше и общински фирми с дял в нея.
Аз съм създал тази банка, която слава Богу работи, общината да си преценява стратегията за нейното развитие. По мое време тя беше стабилна и печеливша.
Как мислите има ли общината вина по отношение на случилата се трагедия в Студентски град? Как са дадени толкова много разрешения за отваряне на заведения?
Подтекстът на този въпрос е насочен към ограничаване на собствеността, а аз не смятам, че тя трябва да се ограничава. От колкото заведения има нужда, толкова са се появили. Нали сме пазарна икономика? Друг е въпросът дали не е необходим един по стриктен режим на работното време и т.н., но това са съвсем различни неща.
Не можем да наречем Студентски град типичен студентски град, говоря принципно. По света има такива кампуси, но те са свързани с един конкретен университет. В нашия Студентски град има университет, студентски общежития, които се стопанисват от различни учебни заведения, има и много частна собственост, много реституция, защото е незаконно застроен върху имотите на хората. Така че наистина, от гледна точка на управление и стопанисване е доста труден.
Как виждате сега ситуацията в дясното политическо пространство?
Лошото управление на страната в момента е едно от обстоятелствата, което налага да се търси алтернатива. А тя може да бъде в едно дясно обединение. И аз виждам, че хората търсят алтернатива и ние , които се занимаваме с политика, сме длъжни да я дадем, но не с едно формално обединение, а с ясна програма за развитието на държавата по-нататък. Защото в момента България изостава чувствително. Крачката, която трябваше да направи, като член на ЕС не я направихме напред, а назад. Виждам една обединена десница, която да участва в следващото управление, най-вероятно с ГЕРБ.
Затова ли напуснахте парламентарната група на БНС и отидохте в ОДС?
Да. В БНС се очертаха други тенденции и част от нашите партньори имат едно по-ляво виждане, една център-ляво ориентация, която нас не ни удовлетворява. Ние сме свободни демократи и се ориентираме към формации, които  принадлежът към дясното, имат дясна философия по отношение на икономическите принципи. Преценката ни е за обединение вдясно, както това беше през 1997 година.
Но Любен Дилов – Син и „Гергьовден” отиде в движение „Напред”?
Нещата си идват на мястото.
В бъдеще виждате ли някакво обединение ОДС – „Напред”?
Виждам едно по-широко обединение на опозицията, но което да търси промяна на сегашното статукво. Но като идеология, мисля че дясното, представлявано от СДС, ССД, ДСБ, БНД, трябва да бъде в основата на един десен блок, който да си партнира с центристи, които са в опозиция: център-дясно, каквато е ГЕРБ и център-вляво, каквото е движение „Напред”.
Може да има коалиция в рамките на общи опозиционни действия, но като идеология дяснто е дясно, центърът – център.
Виждате ли ГЕРБ да управлява страната  и Бойко Борисов, като следващ премиер?
Борисов първо трябва да свърши повече работа, като кмет. В ГЕРБ виждам една политическа сила, която ще има сериозно присъствие в следващия парламент.
Съществуващите проблеми в София в момента провал ли са за Борисов, като кмет? Боклукът например?
Оказа, че въпросът за сметището е доста труден. Както виждате, още са на моето решение за сметището, което ние изградихме в „Суходол”. Ние въведохме и технологията. За 3 години нищо не се е променило. Но не мога да кажа, че е точно провал за кмета, знам, че проблемът е много труден. Това от една страна. От друга – Бойко Борисов има предимство, че държавата търси начин да го подкрепи. Три години вече не решават въпроса и това е тревожно. Общината има поне декларация от държавата, докато когато аз бях кмет, имах само официално писмо, че боклукът е общински проблем, да не се безпокоя държавата. Имахме пълно противопоставяне на официалните власти за решаване на проблема, т.к. го използваха за политически цели. Сега ситуацията е променена, дано го построят.
Как виждате българската икономика в контекста на световната икономическа криза?
Ние сами си предизвикахме икономическа криза. Последните години приемаме изключително лоши бюджети, разминаващи се с действителността. Икономическият екип на правителството не можа да насочи параметрите за макрорамката, като инфлация, ръст на БВП и т.н. Това доведе до една по-ниска производителност и практически до един изкуствен ръст на БВП, който не е реален до степента, която изисква една бързо развиваща се икономика. Като добавим и неусвоените средства и задължителните плащания за членство в ЕС добиваме една неблагоприятна картина, която 3-та поредна година е породена от вътешни фактори. Българското земеделие трябва да доминира европейските пазари, а сега е затормозено заради неусвояване на субсиите за него.
Нямаме реална антикризисна програма, въпреки че имаме ресурс за нея и смятам че, колкото по-бързо се смени икономическия екип – тук не говоря за политиката на правителството и некомпетентността на министър-председателя – толкова по-бързо ще си върнем изгубеното доверие.
Къде виждате изхода?
В предсрочни избори. Това е най-доброто за България, за да може нов екип да получи кредит на доверие от европейските институции и българските граждани. Като няма доверие се работи трудно.
Ако ГЕРБ спечели изборите ще има ли необходимия потенциал?
ГЕРБ не може да управлява сама. За мен добрият изход е да се потърси в парламента едно разбирателство, разбира се формирано от дясноцентристките партии и на тази основа да се потърси не политическо, а експертно правителство. Настоящето е политическо, то е разпределено на тази основа. Самата формула 3-5-8 говори, че там са конюктурни хора, които търсят политическа изява, а не толкова професионална.
Има ли у нас такъв потенциал от професионалисти?
Имаме, разбира се. Погледнете само в дебатите за икономика. Участват много сериозни икономисти – Стопанска камара, Търговско-промишлената палата, университетите, техните ректори… Това са всички хора, които доказаха в тези години качества, способности, възпитаха поколения, а и натрупаха много стопански опит. Там има много сериозни хора, които поради, нека кажем сериозно поведение, не се захванаха с политика. И те знаят много повече, отколкото всичките министри на Сергей Станишев събрани заедно.
 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРОБЛЕМЪТ НА СТУДЕНТСКИ ГРАД СА СТУДЕНТИТЕ, А НЕ МУТРИТЕ

МАЯ МАНОЛОВА – НОВАТА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА

ЗА И ПРОТИВ ЕВТАНАЗИЯТИЯТА В ЛЮКСЕМБУРГ

КАК СЕ ОПРАВЯШЕ МАДАМ ТАЧЪР В ТАКИВА СЛУЧАИ?

СЛАВЧО ГЕОРГИЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОБЕРЕ НЕГАТИВИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 6 МЕСЕЦА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1841

Posted by on дек. 19 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.