СТЕЛА БАНКОВА: ЛЕКАРСТВАТА У НАС СА НАЙ-СКЪПИ В ЦЯЛА ЕВРОПА

ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИОРИТЕТ Е ЕДРИЯТ БИЗНЕС И ОЛИГАРСИТЕ, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДУХОВНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА НАЦИЯТА НИ, КАЗВА ОЩЕ СТЕЛА БАНКОВА
 
Стела Банкова е родена на 11 март 1950 г. в с. Тлачене, Врачанско. Завършва българска филология. По професия е преподавател. 15 години работи в Министерството на културата. Депутат в 39 и 40-та НС. Член на комисията по труда и социалната политика.

 

Г-жо Банкова, вие станахте депутат в предишното Народно събрание с листата на НДСВ, а в това с „Атака”. Какво ви разочарова и ви накара да станете независим депутат?
За мен като народен представител е много по-важно да бъда отговорна пред избирателите, а не пред съответната партия. Спокойна съм пред съвестта си, че не съм била част от тази политическа сила, която приватизира БТК за жълти стотинки, електроразпределителните дружества… все криминални приватизации. Ще продължа с аферата около магистрала „Тракия”, имотите на Сакскобурготски. При неговото управление се въведе и ДДС върху лекарствата. Това управление вкара България в иракската война, пусна американските военни бази.
Що се отнася до „Атака” – ситуацията е сходна. Дистанцирах се, защото политическа партия Атака започна да води антисоциална политика. Примерите са достатъчно. Веднага след влизането в ЕС с колегата Минчо Христов внесохме предложение за активиране на спрените блокове в Козлодуй, но депутатите от „Атака” не го подкрепиха. Не подкрепиха и  внесения от нас законопроект за конфискация на имотите на Сакскобурготски, за отмяна на депутатския имунитет и за отзоваване на депутати, за изтеглянето от Ирак…   Това са все неща, които ни разделиха. А знаете ли какъв Закон за национализацията внесе „Атака”?
Какъв?
На тези, които криминално приватизираха предприятията да се изплатят обещетения. Фактически това в национализация, която облагодетелства олигархията. Това е убийствен закон и аз не съм го подписала. Въпреки, че аз категорично съм за одържавяване на големите предприятия.
Практика ли е да не се изпълняват предизборните обещания? Като 800-те дни например.
За съжаление. Не само НДСВ и Атака, но и колегите от БСП не изпълниха част от обещанията си – за незабавно  изтегляне от Ирак, активирането на ядрените реактори, отмяната на точковата система при пенсиониране… Единственото предложение за отмяна на тази система направихме ние с Минчо Христов.
В такъв случай не е ли твърде голямо изпитание да си независим депутат?
Е аз не обръщам внимание на някои неща – липсата на място за работа, секретарки… с това се свиква. По-важно е да остана на позициите си. Мит в това, че от независимите депутати нищо не зависи. Няколко мои предложения бяха приети. Например мораториумът върху застрояването на зелените площи и междублоковите пространства. Наше предложение е и отпадането на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредит и отпадането на такса мощност. Имаме и предложние за отмяна на точковата система при пенсиите. Коефициентът за преизчисление сега е 1.1, а ние предложихме да е 1.5 – по този начин  би могло да се тръгне от по-висока база, така както направиха в Румъния.
Когато се гледаше Законът за политическите партии предложихме да отпадне държавната субсидия за политически партии, но и това не се прие. Сега се партиите получават по 15 хил. лева на месец за всеки избран депутат. Това е кощунство. Ние с Минчо Христов написахме официално писмо до министър Орешарски, че не сме получавали и не желаем да получаваме субсидия.
Вие с Минчо Христов впечатлявате в активността си…
Хората са ни пратили да работим. Преди време предложихме и поправка в Наказателния кодекс за  подправянето на документи с цел присвояване, за да спрем с кражбите на жилища в които са замесени нотариуси, прокурори, съдии. Бяхме подкрепени от Прокуратурата и Следствието. На първо четене предложението мина, но странно защо на второ беше отхвърлено..
Липсата на решение по казуса „царски имоти” не е ли вид изнудване, за да се поддържат някакви отношения в коалицията?
Ако това е така, би било дълбоко непочтенна позиция. Нарочно създадената парламентарна комисия за обследване начина по който са върнати тези имоти, констатира, че той е незаконен и българския парламент трябваше да вземе отношение, но…  Напоследък гражданинът Симеон Борисов отказва да върне дори и надвзетите 4500 декара гори. Да не говорим за изключително срамния факт, че той заедно със своята сестра съди България в Страсбург за тези имоти. Парламентът трябва най-после да вземе твърда позиция. В първия работен ден на парламента съм внесла закон за конфискуване на тези незаконно придобити имоти.
А опозицията на какво мнение е по въпроса?
Опозицията няма категорично становище. Вижте какво предложение е внесено – за мораториум върху ползването на царските имоти, което по същество е нищо.
Вашите предложения имат предимно социална насоченост. Смятате ли, че бедността у нас може да бъде преодоляна?
Единствено у нас лекарствата имат  ДДС от 20 %. В същото време парламентът освободи хазарта от този данък. Къде е моралът? Що за двоен стандарт? Парадокс е, че лекарствата у нас са най-скъпи в цяла Европа. Българите ходят да си купуват лекарства в Гърция, Турция, Македония и Румъния. Дори пособията за инвалиди имат 20 % ДДС
Изпитвам неудобство, че Парламентът отхвърли предложението ми за отпадане на ДДС върху лекарствата.
Вие, струва ми се,  имахте ярка позиция и по отношение на прословутия софийски боклук?
Той всъщност се превърна в една гнояща рана, за редица правителства. Властта не се справи, защото и за слепия и за глухия е видно, че става въпрос за милиони печалба.
Как виждате бъдещия парламент?
Мисля, че е дошло време на политическата сцена да излязат лица с ясна позиция, които могат да кажат ние обещахме това и в края на мандата го изпълнихме. Това движение ще се формира и че такива хора ще се появят. 
Как мислите, редно ли е бизнесът да влиза в политиката?
Не. Не е редно. Смятам, че за партиите, които са приютили олигарси това означава пари, означава, че с пари могат да се постигнат всякакви партийни цели. Един пример: този парламент понижи данък печалба на 10% . В Германия, например, този данък е 38-39%. У нас всъщност се облагодетелстват олигарсите.
Вие сте работили дълго време в Министерство на културата. Заслужава ли културата да е на 27 място сред различните отрасли според  бюджет 2009?
Срам ме, това мога да кажа. Издръжката на БАН за една година се равняваше на издръжката на военния контингент в Ирак за 1 месец. Това е страшно сравнение. Военният бюджет е 2 пъти по-голям от този за здравеопазване. Това означава, че за правителството приоритет е едрият бизнес и олигарсите, но в никакъв случай духовното оцеляване на нацията ни, опазване живота и здравето на българите. На фона на всичко това което казах е изключително недостойно предложението на партия Атака и други политически сили депутатските пенсии да станат 1500 лева. Тук коментарът е излишен.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

ГРЪЦКАТА ОРИЕНТАЛЩИНА

МИТОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ

Д-Р ИВАН ИВАНОВ: „АМИ КАТО ИЗЯДЕТЕ ЕДНО ЯЙЦЕ, ВИЕ УНИЩОЖАВАТЕ ЕДНО ПИЛЕ!”

АНТОН СИРАКОВ: „АТАКА” СЕГА Е ПОСЛУШНА ПАРТИЯ С ПОДВИТА ОПАШКА

В ПЕРНИК ДИРЕКТОР ЗАБРАВИ ЗА ТОАЛЕТНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1964

Posted by on ян. 29 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.