СТАНЧО ТОТОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДНОВРЕМЕННО В РОЛЯТА НА ЯН ХУС И НА БАБАТА СЪС СЪЧКИТЕ

ЦИНИЗЪМ Е ОТ СТРАНА НА ЕВРОПА ДА МЪЛЧИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
Станчо
Тотов е роден на 7 февруари 1972 год в гр. Плевен. Средното си
образование завършва в Техникума по механо – електротехника в гр.
Плевен – специалност „Промишлена електроника". През 1997 год. завършва
Стопанската академия „Д. А. Ценов" в Свищов. Магистър по финанси,
специализирал „Деривативни финансови инструменти". В момента завършва
втора магистратура специалност „Политология" във ВТУ „Св. св. Кирил и
Методий". Управител на частна фирма, занимаваща се с търговска дейност,
на която е и съсобственик. Женен. Зам.председател на партия "Общество
за нова България". 

 
Как се справя една младежка политическа партия с политическата ситуация у нас?
Трудно! Политическата среда у нас е ненормална. Имаме изроден политически елит, който с действията и управлението си успя да насади негативно отношение у избирателя към политика, политик, партия и всички производни. Членуването в партия и споменаването на партия въобще, пораждат недоверие у хората и така, комуникацията между партийните централи и хората, към които е насочен ефектът от политиката се прекъсват. Получава се така, че правенето на политика не е намирането на решения на конкретни проблеми, просто защото вече я няма обратната връзка за дефинирането на тези проблеми. При такава нагласа към партиите като цяло, независимо дали носиш негативите на властта, дали идеите ти са добри или не – ти си дамгосан, а избирателите гледат на теб с недоверие. Доста трудно се работи в такава агресивна среда.

Вие като политическа партия получавате ли някакви пари от държавата?
Не! Никакви! Пари получават само партиите, които са минали 1% на избори. Това, към днешна дата, са тези в парламента плюс Новото време и Евророма. Останалите 168 партии, а не както се тръби наляво и надясно 400, не получават никакви пари, не оперират с власт и не генерират никаква корупция, която всички свързват с партиите. Просто парламентарните партии насаждат негативизъм към останалите и повтарят, че 400 партии са много и хората вярват на този мит. Именно затова ние от „Общество за Нова България” предлагаме да се въведе Гражданско образование от 1 клас – за да създаваме граждани, а не марионетки, които се влияят от всеки полъх и всяка дребна манипулация. Проблемът е изключителен. Съгласете се, че когато интелигентен човек завършил езикова гимназия и висше образование ви каже; „Ама нали всички партии взимате пари” ще си помислите, че има проблем. Казвам го от личен опит. 

И така партиите на статуквото извличат най-голяма изгода от негативното отношение на избирателите към всичко политическо.  Тъй, като тези партии доказаха, че не могат да бъдат полезни не само на гражданите, но и на бизнеса и парите към тях намаляха, те си ги взимат отново, но този път законно. Просто увеличиха субсидията за политическите партии – това са пари, събирани от всеки един от нас, от нашите данъци. Разбира се, парите са само за партиите от статуквото, отговарящи на точно определени условия!

В парламента се задава сериозен сблъсък за и против поредните промени в Закона за политическите партии. Вашият коментар?
Безобразие! Както между впрочем повечето неща, които ражда този парламент. Промените в закона са направени така, че остава само да се запише „легитимните партии в България са само БСП, ДПС, ГЕРБ и АТАКА”.  Пропускам НДСВ, СДС и ДСБ, защото очаквам, че те съсвем скоро ще се маргинализират и също ще попаднат под ударите на законодателнтие промени, които се готвят. Особено неясна ни е позицията на ДСБ и СДС, които хем се водят демократични партии, хем не са на завидно положение, но подкрепят предложенията. Много опитни политици, а са си направили грешно сметката. Това можем да им кажем.

Кои от предложенията са най-скандални, според Вас?
Може би въпросът щеше да е по-точен, ако беше зададен така:”Има ли такива, които не са чак толкова скандални?!”. Като се започне с изискването за брой на структурите, членска маса, ограниченията за участие в избори, за публичност на членовете – все неща, които могат да бъдат заменени само с член единствен, на Закона за политическите партии. „1. На участие в политическия живот и явяване на избори имат право само БСП, ДПС, ГЕРБ и АТАКА”.  За съжаление т.нар. „стари” партии се затвориха в една самодостатъчна система, съществуването и функционирането на която се подхранва не с идеи и политики, насочени към решаването на конкретни проблеми, а с административни мерки и апаратни трикове. Всъщност цялата дейност на тези партии е насочена не към решаването на конкретни проблеми, а към окопаване във властта. Не може да ограничават една партия да има 1% на избори иначе не може да се яви на следващите. Кой към днешна дата може да си позволи и откъде да изкара такива пари, че да се появи по всички медии и да има застъпници във всички секции? Изключително важен е въпросът за възникването на политически партии, за поява на новото.  С тези промени новото няма да се състои, защото вносителите на закона бетонират ситуацията в България за десетилетия напред. Народът вика: да, партиите са много и несъзнателно подкрепя собствените си палачи, на собствената си политическа екзекуция. Българският народ е в ролята на и на Ян Хус и на бабата, която хвърляла съчки в огъня му. Това е трагичното.
В една Русия, където Путин „реформира” политическия живот, това бе направено доста по-демократично. На БСП явно идеята и ефекта от нея им хареса много, че с такъв ентусиазъм преписаха всичко, та за по-сигурно дори се презастраховаха. Пример – За да се регистрира една партия в 170 милионна Русия са необходими 10000 души, а в 7 милионна България – 5000. Има ли нужда от коментар?!

Не противоречат ли на Конституцията предложенията на вноситетелите?
Разбира се, че противоречат, но какво значение има – нали ще се постигне целта: бетониране във властта!. В Чл. 6. , алинея втора изрично е записано, че не се допускат никакви ограничения на правата на политическа принадлежност. И чл. 11, където е казано, че Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм. Е, с тези поправки ли изграждаме плуралистично общество?
Ами идеята, всяка партия да обявява в публични регистри членовете си? Представете си в малките населени местта, където дерибействат партийните величия на ДПС и БСП дали биха си намерили работа или биха имали спокоен живот хора, членуващи в „грешните” партии. А ако това стане публично – та то би се приело за демонстрация на неподчинение към местния политически бос. И сега има региони, в които членството в други, освен в правилните партии е нелегално. На много места в България все още не се е излязло от феодалния обществен строй.

Според някои политолози промените използват негативизма на хората към политиката и закриват повечето политически партии, извън БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака… Защо се прави това, според Вас?
Простичко е – окопаване във властта! Така, тези партии няма да са зависими от доверието на гражданите, което междувпрочем отдавна са загубили. Не, че някога им е пукало за това – на БСП и ДПС например. Губят много доверие и у нас и сред европейските ни партньори. Какво да правят? Спасяват се с административни мерки. Цинизъм от страна на Европа е, че мълчи по тази важна тема. Та нима там няма регионални или малки партии, като ХСС в Бавария например, или Севрната лига в Италия, или на Ловците и риболовците във Франция и т.н. И тук сме на първо място, но отново в негативен порядък.

Как ще приключи всичко това, според Вас?
Не се ангажирам да прогнозирам, защото ме е страх, да не се окажа прав! Политическата върхушка доста умело успя да насочи отрицателната енергия към нея самата за своето добруване. Заради партии като ДПС, БСП, НДСВ, а защо не и СДС нагласата на обществото към политиците е негативна. Точно тази негативна нагласа управляващите и неадекватната опозиция използват за да се окопаят във властта, обяснявайки най-цинично на обществеността колко нужни и навременни са тези мерки и как се правят за добруването на страната. За пореден път просто погазват и малкото признаци на демократичност и здрав разум в страната ни.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВЛАДИМИР ШОПОВ: КРИЗАТА В ОТНОШЕНИЯТА С ЕС СТАВА ВСЕ ПО-ДЪЛБОКА

НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ЗИМА ПРЕД БЪЛГАРИЯ

ЗА КАКВО Е ВОЙНАТА В АФГАНИСТАН?

ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНО ГОВОРЕНЕ = ЗОМБИЗЪМ

БОЙКО БОРИСОВ ГО Е СТРАХ ОТ ПУБЛИЧЕН ДИСПУТ СЪС СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1852

Posted by on дек. 26 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

СТАНЧО ТОТОВ: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДНОВРЕМЕННО В РОЛЯТА НА ЯН ХУС И НА БАБАТА СЪС СЪЧКИТЕ

ЦИНИЗЪМ Е ОТ СТРАНА НА ЕВРОПА ДА МЪЛЧИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
Станчо
Тотов е роден на 7 февруари 1972 год в гр. Плевен. Средното си
образование завършва в Техникума по механо – електротехника в гр.
Плевен – специалност „Промишлена електроника". През 1997 год. завършва
Стопанската академия „Д. А. Ценов" в Свищов. Магистър по финанси,
специализирал „Деривативни финансови инструменти". В момента завършва
втора магистратура специалност „Политология" във ВТУ „Св. св. Кирил и
Методий". Управител на частна фирма, занимаваща се с търговска дейност,
на която е и съсобственик. Женен. Зам.председател на партия "Общество
за нова България". 

(още…)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1856

Posted by on дек. 26 2008. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Последни публикации

Последни коментари

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.