СТАНИСЛАВ ТАРАСОВ: „АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” В ТУРЦИЯ: РАЗПАДА НА СТРАНАТА СТАВА РЕАЛНОСТ

Станислав Тарасов е руски политолог, историк, експерт по проблемите на Близкия изток и Кавказ. Доктор по история. От 2007 е главен редактор на седмичника „Российские вести”.

 Сирийският президент Башар Асад направи тактически грамотен ход: армията му напусна градовете и населените места в северозападната част на страната, като фактически предаде контрола над тях на кюрдите. В техните ръце преминаха всички държавни структури в пограничните райони на Турция – Кобани, Африн, Дарик, Амуде и Ал Айнада. Те вдигнаха там своите знамета. При това 12 кюрдски организации се обединиха и създадоха Кюрдски национален междлис (мюсюлмански съвет. Бел.прев.).

Както съобщи британският в. Гуардиън, сега на кюрдите е предоставена възможност сами да защитават териториите на които живеят. При това, по оценки на западни наблюдатели, всичко става мирно, сблъсъци на кюрди с въоръжената опозиция или с редовната армия няма. Ако Дамаск издаде указ за даване на автономия на сирийските кюрди и започне процес на федерализация на страната то ситуацията, както в самата Сирия, така и около нея, може качествено да се измени. Във всеки случай, по-рано Дамаск обеща да направи стъпки в тази посока. При това, част от исканията – изравняване на правата с основното население на Сирия, обучение на националния език и някои други – бяха удовлетворени. По своя смисъл това означава, че Дамаск вече прехвърля част от сложната „игра” в Турция, където кюрдите в продължение на десетилетия водят въоръжена борба за същите права.

Разбира се, Анкара прави всевъзможни усилия, за да не допусне обединение на кюрдите, които живеят в Турция със сирийските им съплеменници. Възможно е на първо време тя да успее да постигне тази цел. Но самият факт на появата на нейните граници, заедно с Иракски Кюрдистан, и на Сирийски Кюрдистан не обещава нищо добро за Турция в дългосрочен план. В бъдеще всичко ще бъде просто: сирийските кюрди, възможно е, след продължителна пауза, ще започнат да изработват механизми на взаимодействие с практически независимия Иракски Кюрдистан. В тази връзка турските медии с тревога съобщават, че от процеса на създаване на кюрдска автономия на сирийска територия е заинтересован  ръководителят на Кюрдската автономия в Северен Ирак – Масуд Барзани. Той е провел в Арбила заседание на което е заявил, че в случай на обединение на всички кюрди, той ще подкрепи сирийските кюрди.

В същото време, както можеше и да се очаква, в югоизточната част на Турция се активизираха бойните части на Кюрдската работническа партия (ПКК), които също се борят за автономия. Затова предизвиква учудване как офицалните власти в Анкара, които бяха длъжни, по исторически причини, да предчувстват евентуалния ход на събитията, сега се опитват да се измъкне от ситуацията. Очевидно е следното: да се дамгоса кюрдското движение в Сирия с етикета на „тероризъм” вече едва ли ще й се отдаде. Затова, считаната за близка до ПКК партия на сирийските кюрди – Демократично единство –  отказа да влезе в Кюрдския национален меджлис. Тактически това също е грамотен ход. Така че министър-председателят Реджеп Таийп Ердоган ще увисне във въздуха ако се опита  да докаже, че „създаването на кюрдска държава в северна Сирия се осъществява от терористичната ПКК”. В същото време Абдулгамид Дервиш, представител на съюза на кюрдските политически партии в Сирия – Кюрдския национален меджлис, след среща с външния министър на Турция Ахмед Давутоглу, съобщи, че Анкара няма да възразява срещу даването на равни права на кюрдите в Сирия. В този смисъл, Давутоглу на практика, призна, че Анкара не толкова губи борбата с Дамаск, но е принудена да води играта в своето поле, доколкото на политическата сцена сега излизат силите на официалната кюрдска опозиция в Турция.

Турция е изправена пред опасността от ливанизация. Така живеещите в Ливан шиити подкрепиха своите едниноверци алевити в Сирия, а сирийските политици и религиозни водачи, напротив, поддържат сирийската опозиция. Всъщност, това отново е същият този канал, който вече вкарва Иран в нова зона на противопоставяне. И не само. Ако съдим по материалите в израелския печат, външният министър на Израел Авигор Либерман отдавна е сложил ръката си на „кюрдския пулс” с цел оказване на помощ на турските кюрди в сблъсъка им с Анкара. Наистина, самият министър опровергава подобни информации, като при това отбелязва, че „кюрдската нация е многомилионна и не всички кюрди са членове на ПКК”. От друга страна, сирийската въоръжена опозиция вече се обърна към Анкара с предложение за борба с ПКК в замяна на доставка на оръжие с което да се бори с режима на Асад. По наше мнение на политическата сцена на Турция се появяват и местните алевити.

Анкара, която си позволи да се намеси в сирийската криза под лозунги за демокрация, се оказа сама въвлечена с близкоизточната мистерия. Ето затова на турските политици сега – а историците в бъдеще – ще се наложи мъчително да търсят отговор на въпроса: „Как стана така, че Турция избра такъв политически курс към сирийската криза, който потенциално я води към загуба на значими части от нейната територия? Какво е това – стратегическа грешка или предателство?”

Материалът е публикуван на www.regnum.ru

Стаитя излиза по предложение на С.Ф.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5031

Posted by on юли 27 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “СТАНИСЛАВ ТАРАСОВ: „АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” В ТУРЦИЯ: РАЗПАДА НА СТРАНАТА СТАВА РЕАЛНОСТ”

  1. Черупката

    Тарасов. Гледай си кочината която е пред разпад по сирийски сценарии. Че така както се очертават переспективите за Русия (СССР) май Сирия ще се окаже за тях втори Афганистан на срамно поражение, и последващ разпад от вътрешни размирици.
    Не плачете на чужди гробища, защото на вас няма кой да ви плаче умрете ли като държава.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.