СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СИГТУНА – ИСТОРИЧЕСКОТО СЪКРОВИЩЕ НА ШВЕЦИЯ

Tръгваме от централната жп гара на Стокхолм в един прекрасен ноемврийски ден, слушайки на ай-пода ‘Day Tripper’ на Бийтълс и се отправяме към малкия красив град Сигтуна. Час и десет минутното пътуване до Сигтуна се състои от две части-първо се хваща Ес Джей влак до Книвиста, а след това се прикачваме на автобус за Сигтуна, разбира се топъл, удобен и тръгващ точно на време. А жп гарата на Книвиста като че ли изглежда тотално лишена от всякакви знаци, които да ти покажат от къде да хванеш автобуса. За щастие има  няколко заведения за бързо хранене, от които може получиш нужната ти информация.За тези, които не са в настроение да се занимават да питат-ето го и пътят-слизаш на перона, завиваш на дясно, после пак на дясно и след около 100  метра е автобусната спирка, която се намира до фитнес салона „Формата”.  Другото нещо, което трябва да се вземе в предвид е,че на спирката няма подслон и когато вали дъжд или сняг си е едно малко преживяване.

Определено плюсът от хващане на автобус е, че може да се полюбуваш на очарователния  пейзаж на Швеция. След като автобусът тръгне, пред очите ти преминават най-различни гледки- традиционните Фалу червени къщи и плевници, селски църкви, зелени поля с коне и пасища. Автобусът спира точно в центъра на града и веднага се вижда колко стар е Сигтуна. Главната улица Стора Гатан е най-старата в Швеция и датира от 980 година. На нея са разположени много атрактивни магазини и бутици за дрехи, галерии и изобилие от уютни кафенета и ресторанти.
Има страхотни места където може да хапнеш в Сигтуна, но един бърз обяд в кафе Минтет ти предлага страхотна винена листа и сандвич от 25 крони до телешка пържола за 109 крони. Определено за предпочитане обаче е пилешкото за 59 крони.Другото предложение е кафе Тант Брун, което е разположено в къща от 17-ти век. То е с ниски тавани, неизмазани стени и селски маси и там може да се изпита удоволствието от фика – традиционно шведско забавление от кафе и кекс.
 За тези, които се интересуват от история са руините на църквите Свети Олоф и Свети Ларс. Те са построени през 12-ти и 13-ти век и са напълно разрушени по време на реставрацията на монархията. Църквата Света Мария е друга забележителност на Сигтуна. Тя е започната да се строи през 13-ти век. Отвън сградата е впечатляваща, но вътре е много подтискащо. Строена е от ордена на Доминиканците.
В края на 19 в. в Сигтуна останали само 600 жители и той бил най-малкия град в Швеция. Днес там живеят около 7000 хил. жители.
    И накрая, ако гостуваш в Швеция и имаш почивен ден, Сигтуна е първото място което трябва да се посети.
Кметството на града
 
Дръжка на старинен стол
 


 
ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АРХИПЕЛАГЪТ ЛАМУ – СЪКРОВИЩЕТО НА КЕНИЯ

ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

КЕРАЛА – НЕЯСНОТО ПРИВЛИЧАНЕ

ВИТОША – КРАСОТАТА БЛИЗО ДО НАС

КАЛИНИНГРАД – МЯСТО ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1796

Posted by on дек. 11 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.