СПОРЕД СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ДАННИ СЕ ЗАДАВА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУС И ТОТАЛНА СМЯНА НА ЕЛИТА

Sociologicheski danni

В ДЪРЖАВАТА НЕ ОСТАНА ИНСТИТУЦИЯ ИЛИ ПОЛИТИК С ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЙТИНГ

Започва нов етап по отношение на общественото съзнание, правят извод от  Галъп на основата на последното си проучване. Наблюдава се повишаване на обществената тревожност.  Традиционният въпрос накъде върви България показва, че вече повече от 70% от българите са песимистично настроени. Ако в идния месец, това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам, коментираха Димитър Ганев и  Първан Симеонов от агенцията.

Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента – доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%. Допълнително се „отваря ножицата“ и при правителството, където съотношението доверие – недоверие изглежда вече като 26 срещу 65%.

Сходни процеси се наблюдават и по отношение на доверието в голяма част от политическите личности – от различни политически сили, но най-вече от средите на управляващите. Взаимните атаки между лагерите в политическия елит водят до ниско доверие в основни институции, а в същото време поставят на риск и популярността на целия политически елит.

Докато през октомври за и против падането на кабинета „Орешарски“ са били паритет – по 41 процента, сега вече 48 на сто смятат, че кабинетът трябва да си отиде срещу 37 процента, които искат той да остане.

На въпрос „Според Вас необходими ли са предсрочни парламентарни избори“ процентите вече са изравнени, като 42% считат, че такива трябва да има, като точно толкова са и респондентите, които отговарят негативно. Тенденцията тук е в полза на предсрочни избори, като от септември насам този процент е нараствал с 9 пункта, а онези, които смятат, че изборите не трябва да има намаляват.

Обявяване на дата за избори без съмнение ще свали напрежението, но от „Галъп“ не очакват това да се случи. Управляващите по-скоро ще направят всичко по силите си, за да изкарат до евроизборите през май догодина, чрез които евентуално да се релегитимират. Тепърва обаче предстоят най-тежките месеци, които ще представляват и най-голямото им изпитание. Силите на БСП и ГЕРБ изглеждат сходни, като данните сочат, че и двете партии вървят надолу спрямо октомври. На въпрос за кого бихте гласували, ако сега има избори, БСП се подкрепя от 21,4 % срещу 22,3 през октомври, а ГЕРБ от 18,1 при 19,2 през предишния месец. Въпреки преднината от 3% на БСП социолозите коментират, че на практика тази разлика попада в рамките на статистическата грешка.

Постепенно расте разпознаваемостта на формацията на Николай Бареков. През този месец 1,6% заявяват, че биха гласували за нея в открит въпрос. Изрични въпроси обаче показват, че потенциалът на новата формация хипотетично би могъл да достигне и до една десета от избирателите, подобен е потенциалът и при Реформаторския блок.
През ноември в стандартния открит въпрос сумата от споменаванията на различните партии в блока е отново в познатите рамки от 6 – 7%. Тя, обаче, няма как да улови евентуално психологическо отражение на напускането на „Зелените“. Вече повече от 2% пък назовават спонтанно името Реформаторски блок, което свидетелства за постепенно утвърждаване на новата формация.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 31 октомври до 7 ноември 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1012 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7907

Posted by on ное. 19 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.