СПОМЕН ОТ ДАВОС: ЕЛИТ В ЕЛИТА

Даниел А. Бел е роден в Монреал, Канада. Професор по политическа теория в Университета Жиотонг в Шанхай.  Директор на центъра за сравнителна и международна политическа философия в Университета Цинхуа в Пекин. Автор на 11 книги. Последните са: Новото конфуцианство на Китай: политика и всекидневие в променящото се общество (Принстън, 2010). Древнокитайската мисъл и съвременната китайска сила (в съавторство с Сун Зе, Принстън 2011).
 

Давос трябваше да събере на едно място глобалния елит. Напомних си го, още първия ден, когато отидох да се регистрирам за форума. Влязох в палатка и си подадох паспорта на възрастна швейцарка на рецепцията, която не можа да намери името ми в списъка с участниците. Жената продължи с проверките и накрая  ме откри като „медиен лидер”. Моментално й казах: „Не, аз не съм лидер.”. Тя, обаче, настоя, че съм такъв, нищо, че бях в грешната палатка. Исках да обясня, че баща ми беше журналист, както и някои от най-добрите ми приятели, че не става въпрос за лидерство, но тя стана нетърпелива. Така че отидох в по-голямата съседна палатка, за да се регистрирам като „лидер”. Така открих, че не всички лидери са равни.
„Летният Давос” се провежда всяка година в Китай. Бил съм там по няколко повода и всъщност регистрацията е много проста и ясна като процедура. Всички участници са довеждани в бизнес класа, поени с уиски по пътя от петзвездния хотел до конферентните зали, като булевардите са специално отцепени за придвижването. В Пекин, задръстванията заради членовете на правителството ме притесняват, но трябва да призная, че се почувствах добре на другия край на йерархичната система. Разбира се осъзнавах, че цялата работа е изкуствена и приказката за Пепеляшка на бала (моят случай) ще свърши в полунощ. Никога, обаче, не съм имал чувството, че съм нещо по-малко от равнопоставен член на „глобалния елит” по време на самия бал.
В Давос е друга история. Повече университетски преподаватели отсядат в тризвездни хотели. Най-издайническия знак, че ние не сме толкова важни е липсата на охрана пред вратата. Политическите лидери и големите мениджъри отсядат в петзвездни хотели с охранители отвън и летищни скенери на входовете. Тези, които нямат електронни баджове на Световния икономически форум не се допускат да влязат. Веднъж си забравих баджа и не пуснаха на вечерята за която имах резервация в един от хотелите. Опитах се да се обяснявам, но полицаят махна с ръка и каза на колегата си на френски, че му досаждам. Минах на френски и ситуация просветна за секунда. Накрая ми позволи да звънна на един служител от протокола, който разреши проблема.
Форумът в Давос е много по-голям, с повече световни и бизнес лидери, отколкото регионалните срещи. В първоначалната покана пише, че са поканени лидери от Г-20 и други важни страни. Стана ми гадно за не-толкова-важните страни. Чудех се кои точно имаха предвид? Може би Азербайджан? Изглежда предположението ми беше погрешно. В хотела в който бях имаше оставени подаръци от Азербайджан, което означава, че и те имаха делегация тук.
Градът е претъпкан от сили за сигурност. Има над 40 държавни лидери и очевидно те имат нужда от охрана. Някои от тях има перфектният вид на гангстери, заобиколени от двуметрови бодигародове с тъмни очила (носени и вътре), и някой предположи, че те може би са от страни като Азербайджан. След едно заседание в скъм хотел, трябваше да остана в асансьора, след като огромен тип ми блокира пътя. Каза ми на развален английски, че това е президентът и трябва да се отдръпна. Не спорих.
Давос е може би единственият световен форум, където държавните глави не са най-важните оратори. Този път само Ангела Меркел направи основно изказване. Други лидери бяха сложени в различни по големина стаи, в зависимост от усещането за силата на страните им. Лидерът на Сингаупур беше сложен в малка стаичка за половинчасово интервю с Фарид Закария. Лидерът на Мексико беше настанен в огромно помещение, пълно до дупка с хора, предполагам, обаче, заради Бил Гейтс, който говореше с него.
Предположението ми се оказа правилно, защото мексиканският президент беше последван от канадския премиер и помещението се опразни. Канадецът е десен консерватор и не следва да го харесвам, но моите националистически чувства изплуваха на повърхността. Почувствах се ужасно и неговата лишена от вдъхновение реч не повдигна духа ми. На следващия ден весник Глобе анд Майл от Торонто писа: „Министър-председателят очерта грандиозен план за промени в Канада” и най-скучното заглавие: „Канадска инициатива от голямо значение”. Статията не спомена за рехавата публика.

Все още най-малкото, което мога да изпитвам е неудобство, че някои страни са още по-ниско в глобалния йерархичен ред. Президентът на Азербайджан беше сложен в един панел с три други – не толкова важни страни. Не отидох там.
Разбира се такива чувства за превъзходство не са оправдани от морална гледна точка. Последната вечер Азербайджан получи своето отмъщение. Сънувах, че съм се изгубил във висока сграда в Давос и бях си забравил баджа. Мамутоподобен азербайджанец ми препречи пътя. Опитах се да обясня, че съм участник, но той не се трогна от молбите ми. Замъкна ме до края на сградата и беше на път да ме хвърли оттам. Събудих се, облян в пот.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

„НО ВЯРАТА МИ В БОГА НЕ УМРЯ. И С ОТРАЗЕНА СВЕТЛИНА НЕ СВЕТИХ…" – Георги Н. Николов (В.Търново)
  

РАЯТ И АДЪТ ГРАДЯТ ЦВЕТЕН ХИМН В ЧОВЕШКАТА ДУША… – Георги Н. Николов (В.Търново)
  

ДУМИ НА КРЪСТ – Марко МАРКОВ

ЙОХАНЕС ХИСТЕРС ПОЧИНА НА 108 ГОДИНИ

ВИНИЛОВИ ДУШИ Цветозар ЦАКОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4276

Posted by on ян. 30 2012. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.