СПОКОЙСТВИЕ ИЛИ СКУКА: ЛЮКСЕМБУРГ

Малкото Херцогство Люксембург е сгушено между Германия, Белгия и Франция. Столицата носи същото име – Люксембург. Град, който поразително прилича на нашето Велико Търново. Разположен на няколко хълма в подножието на които се вие река в която плуват тлъсти шарани. Сред поробителите на Херцогството се открояват всичките му съседи плюс Австрия. Градът е идеално място за културно-исторически туризъм. Централната част е  оградена  с три пръстена от  крепостни стени и замъци. Наслада за любителите на средновековна история и романтика. Малките улички и площадчета предразполагат към ядене на вурстчета, божествени тортички и  дълги следобедни кафета.

Останалата част от страната е  изпълнена с красиви замъци, подредени къщички и живописни пътища. Пасторалност лъха отвсякъде.
Езикът е смесица между немски и френски и човек със сносни познания по един от двата езика и малко от другия може да се оправя без проблеми с местното (не туземно) население. Най-голямата група чужденци са португалците, които са дошли като гастербайтери през втората половина на ХХ в. Днес португалския флаг се вее от множество прозорци из цялата страна.
Иначе малката страна е особено голяма в Европейски дела. Тя е една от основателите на Евросъюза и думата и се слуша по редица важни въпроси. Е не колкото на титаните Германия и Франция, но Херцогсвото предизвиква уважение с политическото си достолепие.  Люксембург е една от най-богатите страни не само в Европа, но и в света.
Бруталният американски писател Хенри Милър прекарал няколко бурни дни в Люксембург през 30-те години на миналия век. Той пише за града в книгата „Спокойни дни в Клиши” с думите: „Ако трябва да бъда честен, това бе един красив, подреден, чист и процъфтяващ свят и всичките му жители бяха доволни, приветливи, благоразположени, любезни, толерантни. И все пак, неизвестно защо, се долавяше някакъв мирис на прогнило в това херцогство. От него лъхаше на застояло. Добротата на жителите, проявяваща се в липсата на положителни качества, бе дала своя решителен принос за разклащането и упадъка на техните морални устои. Тяхната единствена грижа бе за собствените им интереси, единственият им стремеж бе да получат всичко наготово, ако е възможно.”
Зависи какво търсите. Ако сте бохем по душа, влекат ви шумните места и нощния живот ,Люксембург не е вашето място. Но ако обичате чистите селски пейзажи, мириса на история и дългите разходки това е една от вашите дестинации.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5: 
 

ИСПАНИЯ – ДОКОСВАНЕ ДО ТРАДИЦИИТЕ

ИСЛАНДИЯ – ПЛАМЪК И ЛЕД

СВАТБА ПО ИТАЛИАНСКИ

ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1527

Posted by on окт. 8 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.