Спекулантите у нас от една страна безнаказано ограбват народа, а от друга изкустно рекетират държава

НОВИЯТ ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГАРАНТИРА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С РЕАЛНО ВЛИЯНИЕ В ПОЛИТИКАТА, А НЕ НА ФАНТОМИ
Борислав Ангелов е докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Пише дисертация на тема „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”

Какво е новото в Закона за местните избори?
На 28 октомври предстои да се проведат за пети път след 1989г. избори на местни органи на самоуправление. Може да открием пет нови момента спрямо 2003 г. в разпоредбите на Закона на местните избори: първият е граждани на ЕС, които имат адресна регистрация в страната, ще могат да гласуват и да бъдат избирани в местната власт; второ – въвежда се за първи път избирателен праг, чрез методът на Хеър – Ниймайер; трето – правото да гласуват в дадено населено място ще имат тези, които са живели най-малко 10 месеца в съответното населено място в от случая 28 януари 2007 г.; четвърто – границата за избиране на кметове на населени места падна от 250 на 150 жители и пето, но не на последно място в столицата и големите градове ще може да се избират отново пряко кметовете на районите, както през 1995 г., но за разлика от тогава няма да се избират районни съветници.

За първи път в България ще има избирателен праг в изборите за общински съвети. Не нарушава ли това принципите на демокрация?
Счита се, че методът на ДОндт облагодетелства големите партии, докато Хеър-Ниймайер по-малките. Това обаче зависи от варианта, в който се прилага. По време на парламентарни избори формацията получи най-голям брой гласове, получаваше предимство, най-вече заради бариерата от 4 %, която намаляваше участниците в парламента. На местните избори досега имахме метод на ДОндт без изборна бариера, и в разпределението на мандатите участват всички, независимо колко гласове са получили. На много места в страната се образуваха силно раздробени местни парламенти. В които се настани трайно пазарлъка и търговията. Политиката остана на заден план. Чрез методът Хеър-Ниймаер цената на мандата се увеличава. В зависимост от броя на населението на общините, прагът е различен. Там, където се избират 11 съветника, той е най-висок, и намалява с увеличаването на броя на съветниците, като най-нисък е в София, където се избират 61 съветника.

Избирателният праг несъмнено ще засегне по-малките политически формации и независимите кандидати, но пък ще гарантира представителност на политическите сили с реално влияние в политиката, а не на фантоми. Това ни най-малко не нарушава принципите на демокрация. Това е част от въвеждането на правилата на играта. По този начин се цели спирането на партиите-разединители. Това са малките партии, които допускайки ги да участват във властта, може да доведат до нестабилност и до снижаване на възможността за водене на концептуална политика. Каквато е практиката в общинските съвети през последните 4 мандата.

Друг е въпросът, че според мен по-удачен би бил вариантът на методът на ДОндт с бариера. Която много по-добре отразява пропорционалното съотношение в избори за местен и национален парламент. Докато Хеър-Ниймайер е удачен като метод на изчисление на резултати на национално ниво в една национална листа, каквито са изборите за Европейски парламент.
Какво ще се случи с изборния туризъм?
С приетота поправка за имане на право на глас, ако си жител на едно населено място  най-малко 10 месеца се ограничава в не малка степен изборния туризъм. Но на практика не се прекратява. Защото това не зависи от постоянната и настоящата регистрация. Не е ограничено и правото на онези български граждани, които имат двойно гражданство в страна извън ЕС.

Проблемът с изборния туризъм не е нов и той не е както мнозина мислят и разправят само с автобусите от Турция. Защото влиянието на автобусите намалява, ако се покачи избирателната активност в смесените региони. По-голямата опасност е вътрешният туризъм. Оказа се, че на редица места, има се предвид по-малките общини и населени места още на последните избори стана масова практика да се регистрират жители в последния момент предимно по настоящ адрес, които да гласуват за определен кандидат за кмет на Община или на село, за определена съветническа листа. При изравнени позиции, това се оказа решаващо за не един и два кметски мандата. А за да се постигне това са необходими от една страна средства, а от друга и интереси, които не са политически, а чисто лични и икономически. Както се случи през 2003 с изборите в Община Котел.

Кой с кого ще работи съвместно на местните избори в смесените региони? Някакъв пример за открояваща се тенденция?

В началото на август без дори да знаем имената на кандидатите е много рисковано да се правят прогнози за каквито и да е било тенденции, не само в смесените региони, а навсякъде в страната. Нещата са динамични и многообразни. Това са най-силно персонализираните избори и коалиционните комбинации са всевъзможни. В смесените региони по време на местни избори нещата не седят еднозначно, всяка една община си има своята специфика. Всичко зависи от това в кои общини ДПС няма проблем да спечели сама или с незначителна подкрепа и в кои без подкрепа от страна на ДПС е невъзможно да се спечели. Практиката досега сочи, че на втори тур са се случвали множество комбинации. В едни места ДПС играе с левицата в други с десницата. Това, което е сигурно, че антисистемната и националистическа партия „Атака” ще играе навсякъде срещу ДПС. Изявленията на ГЕРБ и на ДСБ, че няма да подкрепят кандидат на ДПС се нуждаят от проверка. Многократно представители на българската десница са участвали в пазарлъци гласни и негласни с ДПС на втори тур. Такъв е случаят през 1995 г. в Кърджали, когато кандидатът на ДПС печели с подкрепата на ръководената от Иван Костов СДС. В по-голямата част от смесените региони ще имаме взаимна подкрепа на кандидатите на тройната коалиция, която управлява страната. Изключения не са изключени. Но от страна на БСП е изключено да рискува стратегическата подкрепа на ДПС в някои областни градове на втори тур и тук става дума не само за смесени, но и за несмесени, за да угоди на нечии лични и националистически амбиции по места.

По традиция у нас тенденциите в смесените региони стават по-ясно отчетливи на втория тур, до тогава всеки играе привидно за себе си, но си прави и сметката за това от къде може да получи подкрепа на втория тур…

Ще се настанят ли мутри в местната власт чрез бизнес структурите?
Бизнес структурите са във властта и то от няколко мандата. Те използват различни методи за това. Личното им участие до този момент е слабо изразено, обикновено го правят чрез техни представители в листи, предимно на малки формации и чрез подкрепата си за един или друг кандидат за общински кмет. Въпросът е, че апетитът им нараства вълнообразно. Желанието за лично участие също. Това са опасни симптоми. Намерения за подчиняване на политиката от икономиката, на налагане на лични и корпоративни икономически интереси за сметка на обществените. Корупцията в България в най-големи размери е именно в местната власт, не по централните етажи на изпълнителната и законодателната власт. Практиката на изборния туризъм вътре в страната е овладян безупречно именно от тях. Така например данните от извършваните регистрации по настоящ адрес в черноморските общини показва, че те рязко се увеличават от началото на тази пролет. Това не може да се нарече случайност.

Спекула ли е покачването на цените?
Покачването на цените си е чиста спекула, пазарни основания за които няма. От една страна се пробва как ще реагира народът, а от друга се гледа как ще реагира и правителството. В ситуация на провеждане на местни избори наблюдаваме едно дебнене и надхитряне от една страна на спекулантите, от друга на държавата. А за народа никой не се сеща.

Спекулантите забравят, че сега сме 2007 г., а не 1996 г. Механизми от страна на правителството за реакция има достатъчно, друг е въпросът защо то не предприема явни стъпки срещу спекулантите и за овладяване на нещата. Лесно е да се внесат по евтини продукти отвън. Но тогава тези, които сега вдигат цените, ще креснат вкупом, че българското правителство не подкрепя родното производство, не го насърчава, а го унищожава. Крайно време е в България да се предприемат мерки, които да не оставят ненаказани подобен род действия. Някой производители у нас са свикнали да живеят единствено и само на дотации и различен вид привилегии за щяло и нещяло, от държавата, а сега и от ЕС.

Какъв ще е ефектът?
Ще загубят спекулантите, ако правителството се намеси. Ако не се намеси в най-скоро време, а остави нещата така, резултатът ще е налице в края на октомври, когато са изборите за местни органи на самоуправление. И в двата случая страда народа, ето защо е необходима бързата и адекватна намеса на държавата. Спекулантите у нас от една страна безнаказано ограбват народа, а от друга изкусно рекетират държавата.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=374

Posted by on авг. 10 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.