СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ СЕ ГЕНЕРИРА ВЪТРЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Автор: Калоян Методиев

Социалният модел в детските градини у нас дава нов принос към европейските социални системи. По парадоксален начин в заведенията за най-малките се обръща координатата бедни-богати и се смесва, но не, за да образува причудливи, а по-скоро уродливи форми.

Предполага се, че в една общинска ясла или детска градина трябва да ходят деца, чиито родители не могат да си позволят да ги изпратят в частна. И обратно, предполага  се, че една частна детска градина се посещава от деца, чиито родители имат финансови възможности, тоест право на избор. А дали е така?

На практика,  в общинските детски градини и ясли съжителстват едновременно деца на представители на ниските и средни социални прослойки, заедно с най-богатите. Заможните родители (с много високи доходи, с демонстриран висок стандарт на живот и неговите атрибути) естествено имат по-големи възможности, откъдето често идват и нараснали претенции. У нас често хората, които по една или друга причина се видят в пари – най-често се самозабравят. И много им личи, не само по еуфоричността, но и по погледа, поведението, доловимия самодоволен унес. Много от тези родители буквално притискат останалите по две линии. Първата е за събиране на все повече пари за подаръци, дейности, материали и какво ли още не. И втората е с възможностите, които създават и осигуряват на своите деца (курсове, аксесоари, дрехи) и която е непосилна за останалите и която създава рязък социален контраст, още повече, когато е натрапван. Така сред най-малките, още от тази крехка възраст, се формира чувство за несправедливост, за потиснатост. Открит остава въпросът защо богатите родилите (много от тях милионери) не изпращат децата си в частни детски градини, където могат да разгърнат финансовите си възможности, да осъществяват идеите си, да форсират амбициите си и да направят съответните инвестиции?

Вторият проблем се разкрива в някои частни детски градини. Парадоксалното е, че много от децата там са на родители, които не могат да си позволят да ги гледат, защото трябва да връщат непосилни кредити и са принудени да плащат за това децата им да ходят на детска ясла или градина. Тук се корени и част от демографската криза в страната – такива родители (а те не са никак малко) не могат да си позволят да имат второ дете буквално заради едното място в детска градина, а не заради нежелание или физическа невъзможност.

Накратко, богатите заемат местата на средната класа, а средната класа издържа богатите и същевременно се топи. Това в квазисоциална политика. И тук виждам ролята на държавата да се намеси като регулатор – трябва да има праг на доходите за прием. Очевидно на човешкото съзнание и гражданското общество в България не може да се разчита.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5744

Posted by on дек. 13 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.