СОЦИАЛНА ПОНОСИМОСТ ИЛИ ГАВРА С ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДА СЕ РАЗИГРАВА В ДОБРИЧ

Днес, докато преглеждах вестници се изненадах неприятно от поредното предложение на ВИК Добрич. Местният монополист е изпратил до ДКЕВР предложение за увеличение на водата на добруджанци с 25 стотинки или цена от  2.94 лв за един кубик вода. За информация в момента за един кубик вода в Добричко се плаща 2.69 лв.Мъдреците от държавната комисия изчислили, че цената трябва да е 2.84 лв. за кубик.

Дотук познатите неща как лошите дружества искат едни големи цени, а държавата в лицето на своята комисия (менте на Робин Худ) ги спира. Последващото изявление на ДКЕВР обаче направо ме озадачи. Според комисията социалната поносимост на цената на ВиК услуги е 3,50 лв./куб.м, изчислена съгласно данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за 2011 г. Онемях!  После пак прочетох новината и пак онемях. Това е гавра с хората при условие, че всеки знае какви доходи имат добруджанци и какви огромни загуби на вода има водното дружество стигащи до 80%. Вместо да се вложи старание и да се започнат ремонти на мрежата се вдига цената на кубик вода. Защо ли? Защото така е по-лесно да се покриват разходи и да се бездейства. И тук е ролята и на тази държавна комисия да накара собственото си, отново държавно дружество, да намали загубите на вода, а не на гърба на хората да ги покрива с постоянни драстични увеличения. Така както е тръгнала работата скоро град Добрич ще грабне титлата най -скъп град за живеене в България. Само да припомним че преди 2 седмици местния парламент по внушение на кметския екип предложи такса смет в града ни да се вдигне от 2 на 3.5 промила за гражданите. Колко хора останахме в града и колко ли още ще се махнат?

Пенчо Пенчев (гр. Добрич)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4893

Posted by on юли 16 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.