„СМЪРТТА НА СИНЯТА МЕЧТА”

Да се направи прерия са нужни
Пчела и детелина.
Пчела и една мечта голяма.
Дори мечтата само стига,
Ако пчели и детелини няма.
(Емили Дикинсън)

 

Така започва последната книга на Ива Николова, която тя представи пред десетки гости във Военния клуб в столицата. „Смъртта на синята мечта” е сборник от избрани портрети на видни представители на десницата през годините. Както каза при представянето на книгата политологът Огнян Минчев – Ива Николова е всепризнат майстор на политическия портрет у нас. И разбира се, е прав. Малко журналисти могат да се похвалят с такава дълбочина на психологическия разрез, когато трябва да се прави дисекция на дадена личност и нейното поведение. Николова е човек, на който не му липсва и кураж да сипе огън и жупел, когато е необходимо, но и да раздава справедливи присъди, които често се превръщат в пророчества. Тук се крие и една от силните страни на книгата – тя не е само летопис на времето, исторически документ, но и пълно с прогностика произведение, което хвърля невидими мостове  към бъдещето.
Жалко е, че повечето герои от книгата не дойдоха на представянето във Военния клуб. Дали бяха уплашени от провокативното заглавие, което според тях може да хвърли сянка над техните изгубили цвят политически кариери или просто не им се нрави това, което е излязло из под острото перо на авторката, не е толкова важно. По-важни бяха думите на Ива, когато в началото каза, че заглавието е такова не защото тя се радва или просто отчита един факт, а защото я боли, защото е тъжна и някак си иска да се върне онова време и онази надежда, заради която всъщност се роди синята мечта на България.
 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СИЛВИЯ КАЦАРОВА: ИНТЕРНЕТ СРИНА ШОУБИЗНЕСА

ТОДОР КОЛЕВ: ДНЕС Е ВАЖНО НЕ КАКВО ВЪРШИШ, А ЗА КОЛКО

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

БЪЛГАРСКОТО КИНО СЛЕД ПРЕХОДА

 ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА ДЪРВОРЕЗБАРСКИ УМЕНИЯ В АМЕРИКА

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1665

Posted by on ное. 12 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.