СМЕХЪТ, ЗНАЕТЕ ЛИ ВСИЧКО ЗА НЕГО?

Причините за смеха, в това число и заразителния смях, се крият вероятно в еволюцията на човека.  Човекът е единственото същество, способно да се смее, като възрастният човек го прави средно 17 пъти дневно. Естественият смях е спонтанна реакция на хумора и носи физиологически, психологически и физически ползи.

В повечето случаи се смята, че се смеем, когато нещо ни се струва комично, при все че причините затова могат да бъдат най-различни. Още повече, че в различните етапи от живота си намираме смешното в различни неща. Естественият смях има две страни. Първата е съвкупност от жестове, а втората, произвеждане на звук. Мозъкът дава импулси едновременно и за двете. Погледнато от физиологическа гледна точка,  „сензор” в мозъка  реагира на смеха, като активира други нервни вериги в него, които, на свой ред, генерират още смях.

Доброто здраве е една от многото ползи от смеха. Той намалява нивата на стреса, като редуцира нивата на хормоните, които го предизвикват, а също така помага да се справим със сериозни заболявания.

Отнесен към физиологията на човека, смехът е смятан за здравословен, защото понижава кръвното налягане, увеличава кръвообращението и обогатява кръвта с кислород.

От физически аспект, фитнесът, в резултат на смеха, е полза, позната на малцина.Учени са изчислили, че ако се засмеем 100 пъти, това  се равнява на 10-минутна тренировка с уред за гребане или 15 минути каране на велоергометър. В смеенето участват мускули от диафрагмата, корема, гръдния кош, лицето и врата.

Друга полза от смеха е че той подобрява психичното ни здраве. Има възпиращо действие върху негативните емоции, като гнева, страха и тъгата, които биха могли да причинят биохимични промени в тялото на човека, имащи вредни последици.

Смехът ни дава изход от тези негативни състояния и ни предоставя механизъм за справяне с трудните и стресиращи ситуации.

Смейте се, все пак, светът е оцелял, защото се е смял!


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

НАЙ – ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ В ЕВРОПА

LA CUISINE FRANCAISE ИЛИ ФРЕНСКАТА КУХНЯ

МАСАЖЪТ – ПРАЗНИК ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

АНОРЕКСИЯТА – ТЪМНАТА СЯНКА НА ОТЧАЯНАТА САМОТА

КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА ЗА ДОБРАТА ФИГУРА?

 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1299

Posted by on авг. 3 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.