СЛУЧАЯТ С ГЕЙ БРАКОВЕТЕ

Шест щата и район Колумбия легализираха гей браковете. Повечето от така наречените либерали са щастливи от този факт. Повечето консерватори не са. Като либертарианец аз мисля че всички пълнолетни, които искат да имат партньор в живота трябва да имат равни права. В моето предаване по Фокс бизнес поканих Браян Браун от Националната организация за брака и Дейвид Харсани, либертарианец, журналист в Блейз. Браун каза, че гей браковете застрашават брака между мъжът и жената. Помолих го да обясни защо.

„Бракът е обществена ценност, добродетел”, каза той, „Когата я промените, вие я променяте за всички. В щати, където има легализация на гей бракове има сериозни последствия, които варират от промяна на преподаването в училищата (на деца в Масачузетц е казвано, че като порастнат е едно и също дали се омъжват за жена или мъж) до това, което се случва с религиозните организации или тези, които вярват, че бракът е само между мъж и жена… Виждате, че Католически организации за осиновяване на деца са притискани да не осиновяват деца, защото щата ги обявява за дискриминатори”.

Уоу. Това са три различни гледни точки. Не виждам проблем с първата: ако преформулировката на брака включва и гейове, това не застрашава моя брак. И ако учат децата, че гей браковете са ОК, какво от това?

„Те са учени, че техните родители са религозни фанатици”, казва Браун. Ето още една причина да имаме право да избираме училища.

Третото, че ако щатските власти казват, че Католическите благотворителни организации, заради техните вярвания, ограничават осиновяванията само до нормални двойки, това е проблем на голямото правителство, не на самите гей бракове.

Харсани каза, че има начин всичко това да се избегне. „Грешка е да позволяваме правителството да определя какъв да е бракът ни – гей или не. То няма никаква работа с дефинирането на брака… това са частни отношения.”

От моя страна тази позиция е ОК. Кой има нужда от правителствените разрешения? „Когато се жениш ти не мислиш: нека правителството одобри този брак. Това не е романтично”.

Акцентирах върху това, че бракът включва много юридически въпроси – издръжка след развод, подкрепа за децата, право на болнични посещения, наследство и осиновяване.

„В рамките на 5 минути след появата на някоя идея, цялата индустрия може да сглоби документите, които да ти позволяват да имаш вида отношения и техните параметри в законова форма”, добави Хирсани.
Може да си ги направите на частни договори. Някои болници могат да кажат: ние приемаме секс двойките от един и същ пол, а други да кажат, че не ги приемат.

„Нещо повече, мога да напиша в договор, че разрешавам на съпругата ми да ме посещава в болницата”.

Браун остана непреклонен.

„Интересът на щатът в брака е, че това е институция чрез която създаваме стабилни семейства, където децата могат да бъдат свързани с техните майки и бащи. В щати, където загубим тази връзка, ние се сблъскваме с опити за припознаване на трима родители, защото има биологичен баща и две майки.”

И какво от това? Не ми пука дали има трима бащи или шест майки. Ако отношенията са стабилни и децата са свързани с родителите си това е прекрасно.

„Разрушаването на брака е много лоша идея”, добавя Браун. „Виждаме нарастващия брой на разводите и майчинство без връзка. Връзката е пряка. Ако погледнете към социалните индикатори – децата отглеждани без майки и бащи – вие виждате по-високи нива на младежка престъпност, което струва пари на държавата.”

Съжалявам, но все още не виждам какво общо имат разводите и самотните майки с гей-браковете. Най-често точно нормалните семейства се развеждат и създават майки без връзка.

„Всичко това го има много преди да някой да заговори за гей брака”, каза Харсани.

Браун го контрира: „Държавата трябва да подкрепя всичко, което е истинско, добро и красиво. А е истинско, добро и красиво, че бракът е съюз между мъж и жена. Мъжът и жената са уникални и много специални”.

Все още не приемам това за аргумент. И определено не искам държавата да решава кое е красиво и добро.

Джон Стосел е журналист във Фокс Бизнес известен с либертарианските си възгледи. Автор на книгите: „Остави ме на мира” и „Митове, лъжи и откровена тъпота”. Текстът е публикуван на блога му.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЩЕ СТАНАТ ЛИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА БИВША ООН?А.Б.Борисов
 

ОГЛЕДАЛОТО НА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА –Борис ДОКТОРОВ

АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ: В РУСИЯ, ТАКАВА ДРЕБОЛИЯ ПРОСТО НИКОЙ НЕ БИ ЗАБЕЛЯЗАЛ

ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

ЗА КОГО СТРОИТЕ ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ, ГОСПОДА?д-р Лъчезар АВРАМОВ
  

МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ – Уалид Фарес

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4066

Posted by on сеп. 12 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.